17.9 C
Nicosia
Σάββατο 27 Απρίλιος 2024 | 9:32

Νεκρός ηγετικό στέλεχος της Χαμάς – Τι θα κάνει ο Μπάιντεν στη Μ. Ανατολή – ‘Εκρυθμη η κατάσταση στη Γάζα (φώτο)

Δραματική είναι κάθε ώρα που περνά στην πολιορκημένη από το Ισραήλ Γάζα μετά τον πόλεμο που κήρυξε το Τελ Αβίβ ως απάντηση στην επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.

Τη Μέση Ανατολή θα επισκεφθεί την Τετάρτη ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, ενώ οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι ήρθαν σε συμφωνία με τον Μπενιαμίν Νετανιάχου να επιτρέψει την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας, χωρίς να δίνονται άλλες λεπτομέρειες. Το πέρασμα στη Ράφα παραμένει κλειστό.

Οι νεκροί στη Γάζα έχουν φτάσει τις 2.837 (ανάμεσά τους τουλάχιστον 1.000 παιδιά), ενώ ο ΠΟΥ προειδοποιεί ότι νερό, ηλεκτρισμός και καύσιμα υπάρχουν μόνο για τις επόμενες 24 ώρες. Τουλάχιστον 1.400 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στο Ισραήλ μετά τις επιθέσεις της Χαμάς.

Το Ισραήλ ανακοίνωσε τη Δευτέρα 16/10 ότι στη Γάζα κρατούνται 199 όμηροι, με τη Χαμάς να υποστηρίζει ότι αυτοί είναι 250.

Το Τελ Αβίβ αποφάσισε να εκκενώσει 28 περιοχές στο βόρειο Ισραήλ έτσι ώστε ο στρατός να έχει περισσότερη ελευθερία να δράσει κατά της λιβανέζικης Χεζμπολάχ, ενώ κλειστά παραμένουν τα σύνορα με τον Λίβανο και έχει δημιουργηθεί «νεκρή ζώνη».

Αύριο Τετάρτη συνεδριάζει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για να συζητήσει σχέδιο για «ανθρωπιστική εκεχειρία» που έχει κατατεθεί από τη Βραζιλία.

Δείτε live εικόνα

Υπουργός Άμυνας Ισραήλ σε Χαμάς: «Ή θα πεθάνετε ή θα παραδοθείτε»

Προειδοποίηση προς τη Χαμάς δίνει ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Ιωάβ Γκάλαντ.

«Ή θα πεθάνετε ή θα παραδοθείτε, δεν υπάρχει τρίτη επιλογή» είπε ο κ. Γκάλαντ κατά τη διάρκεια επίσκεψης σε βάση της Πολεμικής Αεροπορίας του νότιου Ισραήλ.

Νωρίτερα είχε ορκιστεί ότι το Ισραήλ θα «ανατρέψει» τη Χαμάς και να «εξαφανίσει» τις στρατιωτικές της δυνατότητες.

Η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε ότι δύο μέλη της σκοτώθηκαν

Τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν από ισραηλινά πλήγματα στην περιοχή Alma al-Shaab του νότιου Λιβάνου την Τρίτη, σύμφωνα με τον Ερυθρό Σταυρό του Λιβάνου.

Ακόμη, η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε ότι δύο από τους μαχητές της σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις την Τρίτη, αλλά δεν είναι σαφές εάν αποτελούν μέρος του αριθμού των νεκρών που αναφέρει ο Ερυθρός Σταυρός.

 Νεκρός ο ένοπλος διοικητής της Χαμάς Αϊμάν Νόφαλ

Ο Αϊμάν Νοφάλ, ανώτερος ένοπλος διοικητής της Χαμάς σκοτώθηκε σε αεροπορική επιδρομή του Ισραήλ στη Γάζα, δήλωσε η Χαμάς.

Ήταν μέλος του Γενικού Στρατιωτικού Συμβουλίου και διοικητής της Κεντρικής Ταξιαρχίας στις Ταξιαρχίες al-Qassam -την ένοπλη πτέρυγα της οργάνωσης.

Εξαντλούνται τα διαθέσιμα αποθέματα τροφίμων στη Γάζα

Τα καταστήματα στη Γάζα θα εξαντλήσουν τα διαθέσιμα αποθέματα τροφίμων σε «λιγότερο από μία εβδομάδα», με τους λιανοπωλητές να μην μπορούν να προμηθευτούν νέα αποθέματα από τους χονδρεμπόρους λόγω «ευρείας καταστροφής και ανασφάλειας», δήλωσε στο CNN ένας εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος (WFP) του ΟΗΕ.

Οι προμήθειες ψωμιού είναι περιορισμένες, με μόνο έναν από τους πέντε αλευρόμυλους στη Λωρίδα της Γάζας να λειτουργεί λόγω της έλλειψης καυσίμων και ηλεκτρισμού, προειδοποίησε ο εκπρόσωπος. Εν τω μεταξύ, οι άνθρωποι παρατάσσονται σε ουρές με τις ώρες για να πάρουν ψωμί από τα αρτοποιεία.

Στις αποθήκες, οι προμήθειες βασικών τροφίμων είναι «επαρκείς για περίπου δύο εβδομάδες», αλλά λόγω της κατεστραμμένης υποδομής, είναι δύσκολο να διανεμηθούν, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος της υπηρεσίας του ΟΗΕ.

 Πόλεμος Ισραήλ – Χαμάς: Απαιτείται αλλαγή στρατηγικής από τον Μπάιντεν

Για ενδέκατη μέρα συνεχίζεται ο πόλεμος μεταξύ της Χαμάς και του Ισραήλ, προκαλώντας, μεταξύ άλλων, την αύξηση της παρουσίας των ΗΠΑ στην περιοχή. Η σύγκρουση αυτή αναγκάζει  τον Μπάιντεν να στείλει ακόμα περισσότερες δυνάμεις προς το Ισραήλ, επαναπροσδιορίζοντας για ακόμη μία φορά την αμερικανική πολιτική στη Μέση Ανατολή, σε μία εποχή που ο ίδιος επεδίωκε να επικεντρωθεί στις πιθανές απειλές από τη πλευρά της Κίνας και της Ρωσίας.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την Wall Street Journal, το ενδεχόμενο διεύρυνσης της σύγκρουσης μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς αναγκάζει την κυβέρνηση Μπάιντεν να αποκαταστήσει μέρος του στρατιωτικού αποτυπώματος στην περιοχή. Αν και η ανάπτυξη των ναυτικών μέσων και των στρατευμάτων υποστήριξης είναι προσωρινή, η σύγκρουση μπορεί να προκαλέσει την επανεξέταση της αμυντικής στρατηγικής του Μπάιντεν στη Μέση Ανατολή.

Δραματικές ώρες στα συντρίμμια της βομβαρδισμένης Γάζας.

Η απόγνωση όσων μένουν στη Γάζα σε μια φωτογραφία.

Για επιζώντες στα συντρίμμια ψάχνουν στη Γάζα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Η αντίδραση Ελεγκτή στην αίτηση Εισαγγελίας για παύση του

Με ευθείες βολές κατά της Γενικής Εισαγγελίας, αντέδρασε ο Γενικός Ελεγκτής, Οδυσσέας Μιχαηλίδης, αμέσως μετά την καταχώρηση της αίτησης για παύση του στο Ανώτατο...

Αυτό είναι το ψηφοδέλτιο των ευρωεκλογών

Σε ρυθμούς εκλογών μπήκε από σήμερα το κυβερνητικό τυπογραφείο για να τυπώσει τα ψηφοδέλτια για τις Ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου του 2024, μετά την...

Βραζιλία: Μεγάλη πυρκαγιά σε ξενώνα στο Πόρτο Αλέγκρε- Τουλάχιστον 10 νεκροί

Μεγάλη πυρκαγιά ξέσπασε τα ξημερώματα σε έναν ξενώνα στην πόλη Πόρτο Αλέγκρε της Βραζιλίας, με αποτέλεσμα τουλάχιστον 10 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους...

Εκκενώνουν νοσοκομεία στο Κίεβο υπό τον φόβο ρωσικών επιδρομών

Σε έκτακτη εκκένωση δύο Νοσοκομείων προχώρησε το Κίεβο, συμπεριλαμβανομένου ενός νοσοκομείου παίδων, υπό τον φόβο ρωσικών επιδρομών σε αυτές τις εγκαταστάσεις. «Υπήρχε προαναγγελία για μια...

Στις 19 Ιουνίου θα δικαστούν οι 11 «Σπαρτιατες»

Για τις 19 Ιουνίου προσδιορίστηκε η δίκη των 11 βουλευτών του κόμματος «Σπαρτιάτες» για εξαπάτηση εκλογέων. Οι βουλευτές θα καθίσουν στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου...

Βρετανία: Άρχισαν «προετοιμασία» της κηδείας του βασιλιά Καρόλου

Το Παλάτι του Μπάκιγχαμ ξεκίνησε την επιχείρηση «Menai Bridge» (Γέφυρα Μενάι), που με βάση το βασιλικό πρωτόκολλο είναι η κωδική ονομασία για τις προετοιμασίας...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!