9.9 C
Nicosia
Τρίτη 19 Μάρτιος 2024 | 6:02

ΝΑΤΟ: Η Τουρκία μπορεί να εγκρίνει την υποψηφιότητα της Φινλανδίας πριν τις εκλογές του Μαΐου

Η Τουρκία πλησιάζει στην απόφαση να εγκρίνει την ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ το αργότερο μέχρι τον επόμενο μήνα, αφήνοντας πιθανώς τη Σουηδία εκτός.

Ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θεωρεί ότι τα βήματα που έλαβε το Ελσίνκι για την αντιμετώπιση των ανησυχιών για την ασφάλεια ήταν αρκετά για να επικυρώσει το κοινοβούλιο την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ, ανέφεραν οι άνθρωποι, που μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας στο Bloomberg.

Η ανακοίνωση μπορεί να γίνει πριν το τουρκικό κοινοβούλιο διακόψει στα μέσα Μαρτίου ενόψει των εκλογών που έχουν προγραμματιστεί για τον Μάιο.

«Αντιμετωπίσαμε τις ανησυχίες που εξέφρασε η Τουρκία», δήλωσε την Πέμπτη η πρωθυπουργός της Φινλανδίας Σάνα Μάριν. «Εναπόκειται σε δύο χώρες, την Τουρκία και την Ουγγαρία, να επικυρώσουν την ένταξή μας. Αναμένουμε και περιμένουμε να επικυρώσουν τις αιτήσεις μας το συντομότερο δυνατό».

Η πιθανή κίνηση της Τουρκίας αντιπροσωπεύει μια επίδειξη υποστήριξης από τον Ερντογάν για την επέκταση της συμμαχίας του ΝΑΤΟ των 30 εθνών, αν και το καθεστώς της Σουηδίας παραμένει αβέβαιο. Η Σουηδία πιέζει να ενταχθεί στη συμμαχία μαζί με τη Φινλανδία από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία πριν από σχεδόν ένα χρόνο, αλλά ο Ερντογάν έχει μπλοκάρει την πρόταση λόγω της υποτιθέμενης υποστήριξης του σκανδιναβικού έθνους στους Κούρδους μαχητές.

Οι σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Σουηδίας επιδεινώθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες αφού διαδηλωτές στη Στοκχόλμη εμφάνισαν ανάποδα ένα ομοίωμα του Ερντογάν και ένας ακροδεξιός ακτιβιστής έκαψε ένα αντίγραφο του Κορανίου. Η κυβέρνηση της Σουηδίας έφερε προς ψήφιση αυτή την εβδομάδα έναν νέο νόμο για την απαγόρευση δραστηριοτήτων που υποστηρίζουν τρομοκρατικές οργανώσεις.

Η Φινλανδία και η Σουηδία συνεχίζουν να δηλώνουν ότι επιδιώκουν να ενταχθούν στη Συμμαχία μαζί, αν και ενώ υπέβαλαν τις αιτήσεις τους ταυτόχρονα, κάθε χώρα υπέβαλε τη δική της.

«Είναι σημαντικό να στείλουμε σήμερα ένα σαφές μήνυμα – η Φινλανδία και η Σουηδία υπέβαλαν αίτηση μαζί, είναι προς το συμφέρον όλων να ενωθούμε», είπε ο Μάριν.

Η Τουρκία και η Ουγγαρία είναι οι μόνες δύο χώρες του ΝΑΤΟ που δεν έχουν ακόμη επικυρώσει τις αιτήσεις τους, οι οποίες πρέπει να εγκριθούν από όλα τα μέλη.

Η σκληρή στάση του Ερντογάν εναντίον της Σουηδίας μπορεί να είναι μια ώθηση για να εδραιώσει την υποστήριξη των συντηρητικών και εθνικιστών ψηφοφόρων του στις επερχόμενες εκλογές. Μιλάει συχνά για την επέκταση της ένταξης στο ΝΑΤΟ και έχει αφήσει τις χώρες να μαντεύουν πότε η Τουρκία θα μπορούσε να εγκρίνει την ένταξη, αν την εγκρίνει καθόλου.

Η συνεχιζόμενη άρνηση του προέδρου να εγκρίνει την ένταξη της Σουηδίας θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την οριστικοποίηση από το Κογκρέσο των ΗΠΑ της πώλησης μαχητικών αεροσκαφών F-16 αμερικανικής κατασκευής στην Τουρκία.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Για επόμενη διακυβερνητική Κύπρου-Αιγύπτου, συζήτησαν ΠτΔ-Σίσι

Για την πραγματοποίηση της επόμενης τριμερούς διάσκεψης με την Ελλάδα και της διακυβερνητικής Κύπρου-Αιγύπτου, συζήτησαν μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, με...

Πυρά Μπορέλ κατά Ισραήλ για τον λιμό στη Γάζα

Πυρά εναντίον του Ισραηλινού πρωθυπουργού εξαπέλυσε σήμερα ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ κατηγορώντας τον Μπέντζαμιν Νετανιάχου για τη δημιουργία «τεχνητού λιμού» στη...

Κόμπος: Συνάντηση 40 χωρών στην Κύπρο για το διάδρομο προς τη Γάζα (βίντεο)

Την πραγματοποίηση συνάντησης στην Κύπρο με τη συμμετοχή πάνω από 40 χωρών στις 21 Μαρτίου, για επιχειρησιακό συντονισμό των επόμενων βημάτων στην εφαρμογή του...

Ερντογάν: Αν είχαμε κινηθεί πιο νότια η Κύπρος θα ήταν όλη τουρκική

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά την ομιλία που εκφώνησε ενώπιον Τούρκων στρατιωτικών σε δείπνο, όχι μόνο υπερασπίστηκε την τουρκική εισβολή στην Κύπρο...

Αναγκαστική προσγείωση αεροπλάνου της Lufthansa στη Ρόδο

Αναγκαστική προσγείωση πραγματοποίησε λίγο πριν από τις έξι το απόγευμα στο αεροδρόμιο της Ρόδου, αεροσκάφος της αεροπορικής εταιρείας Lufthansa που εκτελούσε την πτήση Φρανκφούρτη...

Έντονες βροχές και χαλάζι στη Λευκωσία – Στο Στρόβολο άσπρισε η γη από το χαλάζι – Κλήσεις για βοήθεια στην Πυροσβεστική Υπηρεσία (δείτε φωτό)

Σφοδρή βροχόπτωση και χαλαζόπτωση, σημειώθηκε το απόγευμα της Καθαράς Δευτέρας σε διάφορες περιοχές της Κύπρου και ειδικά της Λευκωσίας, με αποτέλεσμα αριθμό κλήσεων να δεχθούν...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!