24.3 C
Nicosia
Κυριακή 12 Μάιος 2024 | 14:52

Μπορέλ: Ηθικό καθήκον προστασίας της διεθνούς νομιμότητας έχει η Κίνα

Το μήνυμα πως η Κίνα έχει ηθικό καθήκον προστασίας της διεθνούς νομιμότητας μεταφέρουν η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο Εμανουέλ Μακρόν στο Πεκίνο, ανέφερε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ, πριν την έναρξη του Συμβουλίου Ενέργειας ΕΕ – ΗΠΑ που πραγματοποιείται στις Βρυξέλλες την Τρίτη, σε κοινές δηλώσεις με τον Υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν.

Ο κ. Μπλίνκεν από την πλευρά του ανέφερε πως η συνάντηση του Συμβουλίου Ενέργειας θα εστιάσει στην περαιτέρω μείωση της εξάρτησης της Ευρώπης από τη Ρωσική ενέργεια, και την ενίσχυση της παραγωγής καθαρής ενέργειας σε ΕΕ και ΗΠΑ.

Στη συνάντηση συμμετέχουν επίσης εκ μέρους της ΕΕ η Επίτροπος Ενέργειας Κάντρι Σίμσον και ο αναπληρωτής Υπουργός Ενέργειας Ντέιβιντ Τερκ.

Οι Μπορέλ και Μπλίνκεν είχαν διμερή συνάντηση πριν την έναρξη της συνόδου. Όπως ανέφερε ο κ. Μπορέλ, τη διμερή συζήτηση απασχόλησαν η κατάσταση στην Ουκρανία, η κατάσταση στην Αιθιοπία και την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία και η κατάσταση στη Μέση Ανατολή.

Σε σχέση με την εισβολή στην Ουκρανία, σημείωσε πως ο Βλαντιμίρ Πούτιν συνεχίζει να κλιμακώνει την κατάσταση παρά το γεγονός πως δεν έχει όφελος από κάτι τέτοιο, και πρόσθεσε πως η μεταφορά τακτικών πυρηνικών όπλων στη Λευκορωσία αποτελεί νέα κλιμάκωση που αποτελεί ευθεία απειλή για την ασφάλεια της Ευρώπης.

Είναι ειρωνικό, συνέχισε, πως τα γεγονότα αυτά έρχονται μετά την επίσκεψη του Κινέζου Προέδρου Σι Ζινπίνγκ στη Μόσχα, ο οποίος αναφέρθηκε στην ανάγκη για ειρήνη, και τη συμφωνία Σι – Πούτιν κατά της χρήσης πυρηνικών όπλων.

Αναφορικά με τη συζήτηση που είχαν με τον κ. Μπλίνκεν για το ρόλο της Κίνας, σημείωσε πως η Κίνα έχει «ηθικό καθήκον» να συνεισφέρει σε μια δίκαιη ειρήνη, ως μόνιμο κράτος μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας, να μην στηρίζει τον επιτιθέμενο.

Σημείωσε πως τα μηνύματα αυτά στέλνονται στην Κίνα μέσω της επίσκεψης της Προέδρου της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και του Γάλλου Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, καθώς και μέσα από την πρόσφατη επίσκεψη του Ισπανού Πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ και την επικείμενη μετάβαση του ίδιου του κ. Μπορέλ στη χώρα την επόμενη εβδομάδα.

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος τόνισε πως η ΕΕ παραμένει ενωμένη, μαζί και με τις ΗΠΑ, για στήριξη της Ουκρανίας με όλους τους τρόπους. Μιλώντας στη συνέχεια για το αντικείμενο της συνόδου του Συμβουλίου Ενέργειας ΕΕ – ΗΠΑ, σημείωσε πως στόχος είναι η στήριξη της Ουκρανίας στον ενεργειακό τομέα, αλλά και της ενεργειακής ασφάλειας της ίδιας της ΕΕ.

Πρόσθεσε πως θα συζητήσουν επίσης την επίσπευση της μετάβασης στην πράσινη ενέργεια, την μείωση των εκπομπών μεθανίου, και την προώθηση μιας νέας παγκόσμιας πρωτοβουλίας για την ενεργειακή απόδοση.

Ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών σημείωσε πως κατά τη σημερινή διμερή συζήτηση με τον κ. Μπορέλ διαπίστωσε πως η συνεργασία ΕΕ – ΗΠΑ παραμένει ισχυρή, την ώρα που συνεχίζεται η Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, και πρόσθεσε πως οι δύο πλευρές συνεχίζουν να προχωρούν σε συντονισμό όσον αφορά τη στήριξη της Ουκρανίας.

Χαιρέτισε τη μέχρι στιγμής οικονομική στήριξη, αλλά και την απόφαση για αγορά πυρομαχικών, καθώς και τις κυρώσεις που εφαρμόζονται από την ΕΕ, και πρόσθεσε πως ΕΕ και ΗΠΑ προωθούν από κοινού την ενεργειακή ασφάλεια και την επισιτιστική ασφάλεια σε χώρες που επηρεάζονται από την εισβολή στην Ουκρανία.

Σε σχέση με τη συνεργασία στην ενεργειακή ασφάλεια, σημείωσε πως στόχος είναι η αποτροπή της καταστροφικής κλιματικής αλλαγής μέσω της προώθησης της πράσινης μετάβασης και τη δημιουργία βιώσιμων, ασφαλών και διαφοροποιημένων πηγών προμήθειας ανανεώσιμης ενέργειας, κατά τρόπο που να δημιουργεί θέσεις εργασίας και να μειώνει το κόστος της ενέργειας.

Στις δηλώσεις του, ο κ. Μπορέλ αναφέρθηκε ακόμα στο Μεσανατολικό και την κατάσταση στις σχέσεις Ισραηλινών – Παλαιστινίων, και πρόσθεσε ότι η Ευρώπη θέλει να συνεισφέρει στην προσπάθεια για επανέναρξη της διαπραγμάτευσης.

Σε σχέση με την κατάσταση στην Αιθιοπία, ο κ. Μπορέλ σημείωσε πως γίνονται θετικά βήματα, και πως το μήνυμα που πρέπει να σταλεί είναι πως η ομαλοποίηση των σχέσεων θα έρθει βήμα με βήμα.

Όσον αφορά την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, ο Ύπατος Εκπρόσωπος τόνισε πως στόχος είναι η σταθεροποίηση της χώρας ώστε να μην εξαρτάται από μισθοφορικές ομάδες όπως την ομάδα Wagner, η οποία φέρνει αστάθεια όπου δραστηριοποιείται.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Ζητείται χρήμα…

Εάν επιχειρήσει κάποιος σήμερα να  εντοπίσει το βασικό πρόβλημα της οικονομίας θα καταλήξει στο συμπέρασμα ότι αυτό είναι η έλλειψη χρήματος και ρευστότητας στην...

Το Κυπριακό, η Ολγκίν και η διεθνής κοινότητα

Είναι φανερό ότι η πρωτοβουλία της Ολγκίν Κουεγιάρ δεν πάει καλά.  Ο κατοχικός ηγέτης, χωρίς να επιμετρά τη θέση της διεθνούς κοινωνίας, είπε στην...

Ποιες χώρες θα ήταν πιο ασφαλείς στην περίπτωση ενός «Γ’ Παγκοσμίου Πολέμου»

Παρόλο που ο 1ος και ο 2ος Παγκόσμιος Πόλεμος, ξεθωριάζουν από τη μνήμη των ανθρώπων, δεν είναι τόσο μακριά στο παρελθόν ώστε να έχουμε...

Νέα έκκληση Γκουτέρες για άμεση εκεχειρία ενώ μαίνεται ο βομβαρδισμός στη Ράφα

Σε νέους βομβαρδισμούς στη Λωρίδα της Γάζας, και κυρίως στη Ράφαπροχώρησε χθες το Ισραήλ, ενώ ζήτησε την απομάκρυνση επιπλέον κατοίκων της πόλης καθώς προετοιμάζει...

Πρόεδρος: Η κυβέρνηση θα εξετάσει γιατί από το 2005 δεν έγιναν όσα έπρεπε για το θάνατο του Θανάση – Έχω επαφή με τη μητέρα...

Η εκτελεστική εξουσία θα εξετάσει γιατί από το 2005 δεν έγιναν όσα θα έπρεπε να γίνουν για την υπόθεση του Θανάση, είπε σήμερα ο...

Μεγάλη κάλυψη από τα διεθνή ΜΜΕ του πρωταθλήματος για τον ΑΠΟΕΛ

Ο ΑΠΟΕΛ επέστρεψε στον θρόνο του. Ο πολυνίκης του θεσμού μετά από τέσσερα χρόνια «ξηρασίας» στους τίτλους ανέβηκε στο Έβερεστ του κυπριακού ποδοσφαίρου, μετά...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!