24.8 C
Nicosia
Τρίτη 7 Μάιος 2024 | 11:12

Μπολσονάρο-Λούλα αντάλλαξαν πυρά στο debate για την Προεδρία της Βραζιλίας

Πυρά αλληλοεκτοξεύθηκαν την Κυριακή, καθώς ο ακροδεξιός Πρόεδρος Ζαΐρ Μπολσονάρο κατηγόρησε τον αριστερό αντίπαλο Λουίζ Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα για τεράστια διαφθορά, με τον τελευταίο να κατηγορεί τον Μπολσονάρο για «καταστροφή της Βραζιλίας», στο πλαίσιο της πρώτης τους τηλεμαχίας.

Όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, οι δύο επικρατέστεροι υποψήφιοι, που περίμεναν μέχρι την τελευταία στιγμή για να επιβεβαιώσουν ότι θα παρευρεθούν στο πρώτο τηλεοπτικό ντιμπέιτ ενόψει των εκλογών του Οκτωβρίου, δεν έχασαν χρόνο για να επιτεθούν ο ένας στον άλλον.

Ο Μπολσονάρο αποκάλεσε τον Λούλα «κλέφτη» στο πρώτο ντιμπέιτ που διήρκησε τρεις ώρες, σφυροκοπώντας τον 76χρονο πρώην Πρόεδρο για το τεράστιο σκάνδαλο διαφθοράς «Car Wash» με επίκεντρο τον κρατικό πετρελαϊκό κολοσσό Petrobras.

Η έρευνα οδήγησε τον Λούλα στη φυλακή από το 2018 έως το 2019 για αμφιλεγόμενες κατηγορίες διαφθοράς, που ακυρώθηκαν από το Ανώτατο Δικαστήριο πέρυσι.

«Η κυβέρνησή σας ήταν η πιο διεφθαρμένη στην ιστορία της Βραζιλίας», είπε ο Μπολσονάρο, 67 ετών, κραδαίνοντας στοιχεία από το σκάνδαλο.

“Ήταν μια κλεπτοκρατία, μια κυβέρνηση βασισμένη στη ληστεία… Τι θέλετε να επιστρέψετε στην εξουσία; Να ξανακάνετε το ίδιο πράγμα στην Petrobras;”

Ο Λούλα απάντησε ότι ο Μπολσονάρο διέδιδε «αναλήθειες» — μία από τις πολλές φορές που κατηγόρησε ο ένας τον άλλον για ψέματα. Κατηγόρησε με τη σειρά του τον υφιστάμενο Πρόεδρο ότι κατέστεψε την οικονομική ανάπτυξη και τις πρωτοβουλίες κατά της φτώχειας που είχε αναλάβει ο Λούλα.

«Αυτή η χώρα έχει καταστραφεί», είπε ο Λούλα με τη χαρακτηριστική του φωνή, επιτιθέμενος στον Μπολσονάρο για την αυξανόμενη φτώχεια και την πείνα, την άνοδο των τιμών και την αύξηση της καταστροφής στο τροπικό δάσος του Αμαζονίου.

Συνολικά, έξι από τους 12 προεδρικούς υποψηφίους στο ψηφοδέλτιο βρίσκονταν στη σκηνή με το νέον μπλε φωτισμό στα στούντιο του τηλεοπτικού δικτύου Band του Σάο Πάολο.

Όμως όλα τα βλέμματα της χώρας των 213 εκατομμυρίων ανθρώπων ήταν στραμμένα στον Λούλα, τον δημοφιλή αλλά αμαυρωμένο πρώην εργάτη μεταλλουργείου που ηγήθηκε της Βραζιλίας από το 2003 έως το 2010, και τον αντίπαλό του, Μπολσονάρο, τον ηγέτη με το παρατσούκλι «Τροπικός Τραμπ».

Κανένας από τους δύο δεν φάνηκε να νικάει, αφού και οι δύο υπέστησαν κριτική για τις επιδόσεις τους.

Ο Μπολσονάρο πυροδότησε οργή με μια ατάκα στην οποία επιτέθηκε στη δημοσιογράφο Vera Magalhaes, μίας από τους συντονιστές, επειδή είπε ότι διέδιδε παραπληροφόρηση σχετικά με τα εμβόλια Covid-19.

“Βέρα, με σκέφτεσαι στον ύπνο σου, πρέπει να είσαι ερωτευμένη μαζί μου”, αντέδρασε έξαλλος ο εν ενεργεία Πρόεδρος. “Δεν μπορείς να συμμετέχεις σε μια συζήτηση όπως αυτή και να διαδίδεις ψέματα και κατηγορίες για μένα. Είσαι μια ντροπή για τη βραζιλιάνικη δημοσιογραφία”.

Ο Πρόεδρος, ο οποίος αγωνίζεται να κερδίσει τις γυναίκες ψηφοφόρους, δέχθηκε κατηγορίες για μισογυνισμό στα κοινωνικά δίκτυα μετά το επεισόδιο.

Από την άλλη, «ο Λούλα φαινόταν πολύ συνεσταλμένος και έκανε λάθη σε ορισμένα σημεία, πέφτοντας σε κάποιες παγίδες», δήλωσε ο πολιτικός αναλυτής Αντρέ Σεζάρ της εταιρείας συμβούλων Hold.

Έδωσε στον Μπολσονάρο το προβάδισμα στη συζήτηση επειδή έθιξε τα αγαπημένα του θέματα, «έθνος, οικογένεια και ελευθερία… συχνά με χιούμορ». Αλλά πρόσθεσε ότι η επίθεση του υφιστάμενου Προέδρου στη συντονίστρια «έδειξε ότι αυτός είναι ο Μπολσονάρο — και αυτό μπορεί να τον βλάψει ούτως ή άλλως».

Ο Λούλα προηγείται του Μπολσονάρο με 47% έναντι 32%, σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση του ινστιτούτου Datafolha.

Εάν κανένας υποψήφιος δεν κερδίσει περισσότερο από το 50 τοις εκατό των έγκυρων ψήφων στον πρώτο γύρο στις 2 Οκτωβρίου, οι εκλογές θα διεξαχθούν σε δεύτερο γύρο στις 30 Οκτωβρίου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

ΗΠΑ: Συνελήφθη 24χρονη δασκάλα για αποπλάνηση 11χρονου μαθητή της τρεις μήνες πριν παντρευτεί

Μια 24χρονη δασκάλα δημοτικού σχολείου στο Ουισκόνσιν των ΗΠΑ συνελήφθη την Τετάρτη επειδή φέρεται να είχε συνάψει σχέση με τον 11χρονο μαθητή της στην...

ΕΚΤΑΚΤΟ – Χαμάς: Αποδέχτηκε την πρόταση κατάπαυσης του πυρός – Η πλήρης δήλωση Χαμάς (βίντεο)

Με τον πρωθυπουργό του Κατάρ, σεΐχης Μοχάμεντ μπιν Αμντούλ Ραχμάν αλ Θάνι, και τον υπουργό Πληροφοριών της Αιγύπτου, Αμπάς Καμέλ, επικοινώνησε στέλεχος της Χαμάς...

Κωνσταντινούπολη: Τζαμί από σήμερα η βυζαντινή μονή της Χώρας – Ερντογάν: «Προστατεύουμε την κληρονομιά των προγόνων μας»

Ως τζαμί αναμένεται να λειτουργήσει από σήμερα ο βυζαντινός ναός της Μονής της Χώρας στην Κωνσταντινούπολη, μετά από απόφαση του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν,...

Αργίες: Πότε είναι του Αγίου Πνεύματος – Ποια άλλα τριήμερα έχουμε μέσα στη χρονιά

Πενθήμερο αργιών κατάφεραν να απολαύσουν μέρος των εργαζομένων (όσοι τουλάχιστον δεν εργάζονται Σάββατο), ενώ για κάποιους άλλους ήταν εφικτό το τριήμερο. Και τούτο γιατί Μεγάλη...

Σέρρες: Τη βίαζε από 7 ετών κατήγγειλε 14χρονη τον πατριό της

Τον βιασμό της επί επτά χρόνια από τον πατριό της κατήγγειλε 14χρονη μαζί με τη μητέρα της στην αστυνομία στο Σιδηρόκαστρο. Οι δυο τους σύμφωνα...

ΟΟΣΑ: Αύξηση 62% των ξένων άμεσων επενδύσεων στην Ελλάδα την τριετία 2021-2023

Στη μεγάλη αύξηση που παρουσιάζουν την τελευταία τριετία σε σχέση με την προηγούμενη οι ξένες άμεσες επενδύσεις (ΞΑΕ) στην Ελλάδα αναφέρεται  πρόσφατη έκθεση του...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!