Η Πολωνία και η Ουγγαρία απέτρεψαν μια κοινή θέση για τη μεταναστευτική πολιτική, όπως δήλωσαν στη Ναυτεμπορική ευρωπαίοι διπλωμάτες, νωρίς το πρωί.

«Οι 27 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων έφυγαν από το κτίριο του Συμβουλίου γύρω στις 02.30 (ώρα Ελλάδας), χωρίς να έχουν συμφωνήσει σε τελική δήλωση, καθώς αντιτάχθηκαν Πολωνία και Ουγγαρία», τόνισαν οι ίδιες πηγές.

«Η μεν Πολωνία ζήτησε κάθε χώρα να αποφασίζει μόνη της το πώς θα στηρίξει τις χώρες με ιδιαίτερα μεγάλο αριθμό μεταναστών. Η Ουγγαρία από την πλευρά της αντιτάχθηκε σε κάθε μεταρρύθμιση».

Στη σύνοδο κορυφής, οι δύο χώρες ζήτησαν ούτε λίγο ούτε πολύ να ανατραπεί η απόφαση που έλαβαν οι υπουργοί Εσωτερικών της ΕΕ στις 8 Ιουνίου. Αντιτάχθηκαν δηλαδή στη συμφωνία που προβλέπει ότι η αποδοχή των προσφύγων δεν θα πρέπει πλέον να είναι εθελοντική στο μέλλον, αλλά υποχρεωτική. Οι χώρες που δεν θέλουν να δεχτούν πρόσφυγες θα πρέπει να καταβάλουν αποζημιώσεις 20.000 ευρώ ανά μετανάστη.
Η Πολωνία έχει δεχθεί περισσότερους από ένα εκατομμύριο πρόσφυγες από την Ουκρανία. Ωστόσο, η χώρα αρνείται εδώ και καιρό να δεχθεί πρόσφυγες που έρχονται στην ΕΕ μέσω Ιταλίας ή Ελλάδας.

«Τελικά, η είσοδος στην ΕΕ προσφύγων που ζητούν προστασία θα πρέπει να είναι εθελοντική, σύμφωνα με πρόταση για την τελική δήλωση της συνόδου κορυφής», τονίζουν στη Ν οι ίδιες πηγές.

Σύμφωνα με διπλωμάτες, ο γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς είχε προσπαθήσει σε στενό κύκλο να αποσπάσει παραχωρήσεις από την Πολωνία και την Ουγγαρία. Κατά την άφιξή του στη σύνοδο κορυφής, είχε απορρίψει τα αιτήματα της Πολωνίας και της Ουγγαρίας για επαναδιαπραγμάτευση και χαρακτήρισε αναγκαίο τον συμβιβασμό για το άσυλο.

Η σύνοδος κορυφής συνεχίζεται σήμερα με θέματα στην ατζέντα τις σχέσεις με την Κίνα και τη δημοσιονομική πολιτική της ΕΕ.

Μιχάλης Ψύλος  [email protected]