24.8 C
Nicosia
Παρασκευή 19 Απρίλιος 2024 | 18:58

Μπάιντεν: Είναι καιρός να γιατρέψουμε την Αμερική μας

Ο Τζο Μπάιντεν κήρυξε επισήμως την νίκη του στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές, δεσμευόμενος ότι ως 46ος πρόεδρος των ΗΠΑ θα επιδιώξει να ενώσει τους Αμερικάνους.

«Αύριο θα έρθει μια καλύτερη μέρα» είπε ξεκινώντας την πρώτη του ομιλία ως εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ. «Θα είμαι ένας πρόεδρος που ενώνει αντί να χωρίζει» είπε καταχειροκροτούμενος από τους εκατοντάδες οπαδούς του που είχαν μαζευτεί στην drive in ομιλία του.

«Ο λαός αυτής της χώρας μίλησε. Μας έδωσε μια ξεκάθαρη νίκη, μια πειστική νίκη», δήλωσε ο Μπάιντεν από το Γουίλιγκτον στο Ντέλαγουερ, ώρες μετά αφότου μεγάλα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης τον ανακήρυξαν νικητή των εκλογών και αναφέρθηκε στο ρεκόρ που σημείωσε με πάνω από 74 εκατομμύρια ψήφους.

«Δεν θα βλέπω μπλε και κόκκινες πολιτείες, αλλά ενωμένες πολιτείες» υπογράμμισε. «Θέλω να κερδίσω την εμπιστοσύνη όλων σας».

Στη συνέχεια ευχαρίστησε την οικογένειά του και τη σοφή, όπως τη χαρακτήρισε, σύζυγό του και σημείωσε ότι είναι τιμή να συνεργάζεται με την πρώτη αφροαμερικανή αντιπρόεδρο, Καμάλα Χάρις.

«Δεν θα βρισκόμουν εδώ χωρίς τη στήριξη της γυναίκας μου, της Τζιλ και της οικογένειάς μου. Η Τζιλ είναι μια καθηγήτρια για ολόκληρη την Αμερική, είναι μια πολύ ωραία ημέρα για εσάς, πραγματικά. Είμαι υπερήφανος για αυτή, θα έχω την τιμή να υπηρετήσω με εκείνη δίπλα μου και με την πρώτη μαύρη γυναίκα που θα είναι αντιπρόεδρος σε αυτή τη χώρα, την Καμάλα. Τίποτα δεν είναι αδύνατο στις ΗΠΑ και πολύ άργησε κιόλας. Η Αμερική γύρισε προς τη Δικαιοσύνη».

«Οι αντίπαλοι μας δεν είναι εχθροί, είναι Αμερικάνοι»

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στους ψηφοφόρους του Ντόναλντ Τραμπ, λέγοντας πως «τώρα για όλους εσάς που ψηφίσατε τον πρόεδρο Τραμπ, καταλαβαίνω την απογοήτευσή σας απόψε. Έχω χάσει μερικές φορές, αλλά τώρα ας δώσουμε ο ένας στον άλλο την ευκαιρία», είπε ο Μπάιντεν.

«Ήρθε η ώρα να απομακρύνουμε τη σκληρή ρητορική, να ρίξουμε τους τόνους και να ξαναδούμε ο ένας τον άλλο, να ακούσουμε ο ένας τον άλλο και να σημειώσουμε πρόοδο, πρέπει να σταματήσουμε να αντιμετωπίζουμε τους αντιπάλους μας ως εχθρούς μας. Δεν είναι εχθροί μας. Είναι Αμερικάνοι» εξήγησε.

«Είναι ο καιρός να γιατρέψουμε την Αμερική μας»

«Είμαι υπερήφανος για την καμπάνια που διοργανώσαμε, συντηρητικοί, προοδευτικοί, gay, straight, ασιάτες, λατίνοι, όλοι μαζί. Κυρίως η αφροαμερικανική κοινότητα που με στήριξε τόσο πολύ, της είμαι ευγνώμων. Θα συνεχίσω να τη στηρίζω κι εγώ. Είναι ο καιρός να γιατρέψουμε την Αμερική μας. Τώρα που τελείωσε αυτή η εκστρατεία, ποια είναι η εντολή του λαού αν όχι αυτή;» υπογράμμισε.

«Θα χρησιμοποιήσουμε τη δύναμη της ισότητας, της δικαιοσύνης και της ελπίδας για να κερδίσουμε τις μάχες της εποχής μας, όπως η πανδημία, ο συστημικός ρατσισμός, η οικονομία, η κλιματική αλλαγή. Θέλουμε να επαναφέρουμε την ισότητα, τη δημοκρατία και να δώσουμε ίσες ευκαιρίες».

«Προτεραιότητά μας να ελέγξουμε τον κοροναϊό»

«Η δουλειά μας ξεκινάει με το να ελέγξουμε τον κοροναϊό. Τη Δευτέρα θα ορίσω μια ομάδα συμβούλων για να σταματήσουμε αυτή την πανδημία με ορίζοντα τις την 20η Ιανουαρίου» την ημέρα της ορκωμοσίας του ως ο 46ος πρόεδρος των ΗΠΑ.

«Θα είναι ένα σχέδιο βασισμένο πάνω στην επιστήμη. Θα νικήσουμε αυτή την πανδημία» είπε ρίχνοντας ένα καρφί στον αντίπαλό του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος από την πρώτη στιγμή, αλλά και αφότου νόσησε υποτιμούσε τον ιό.

«Η Αμερική θα είναι ένας λαμπερός φάρος»

«Η δουλειά μας θα αφορά όλους ανεξαρτήτως πίστης και ταυτότητας. Η Αμερική στα καλύτερά της είναι ένας λαμπερός φάρος. Θα ηγηθούμε όχι με τη δύναμή μας, αλλά με το καλό μας παράδειγμα. Η Αμερική είναι «οι πιθανότητες». Όλοι μπορούν να ακολουθήσουν τα όνειρά τους. Πιστεύω στις πιθανότητες που μπορεί να δώσει αυτή η χώρα. Κοιτάζουμε σε ένα μέλλον που θα μπορεί να γιατρέψει τις ασθένειες, να δώσει δουλειές με αξιοπρέπειες», είπε και κατέληξε πως «ως χώρα ποτέ δε μείναμε πίσω. Αυτό θα κάνω και τώρα».

Τέλος, επικαλέστηκε τον πρώην πρόεδρο Ομπάμα και τις προσπάθειες που έκανε μαζί του για την υγεία, ενώ αφιέρωσε την ομιλία του στον γιο του, που δε ζει πια.

 

Χάρις: Η Δημοκρατία δεν είναι δεδομένη

Από την πλευρά της, η πρώτη Αφροαμερικανίδα γυναίκα αντιπρόεδρος, ξεκίνησε την ομιλία της για τη νίκη, αναφερόμενη στον εκλιπόντα ηγέτη πολιτικών δικαιωμάτων του Κογκρέσο, Τζον Λιούις, ο οποίος είπε: «Η δημοκρατία δεν είναι κατάσταση, δεν είναι πράξη. Η προστασία της δημοκρατίας μας απαιτεί αγώνα, χρειάζεται θυσία».

«Αλλά υπάρχει χαρά σε αυτό. Εμείς οι άνθρωποι έχουμε τη δύναμη να χτίσουμε ένα καλύτερο μέλλον. Και όταν η ίδια η Δημοκρατία μας τέθηκε σε «ψηφοφορία» σε αυτές τις εκλογές και διακυβεύτηκε η ίδια η ψυχή της Αμερικής και ο κόσμος παρακολουθούσε, εσείς φροντίσατε να ξεκινήσει μια νέα μέρα για την Αμερική».

Ακόμα, αναφερόμενη στους ψηφοφόρους τόνισε πως επέλεξαν «ελπίδα, ενότητα, αξιοπρέπεια, επιστήμη και αλήθεια».

«Ξέρω ότι οι καιροί ήταν δύσκολοι. Ειδικά τους τελευταίους μήνες. Η θλίψη, το πένθος και ο πόνος, οι ανησυχίες και οι αγώνες. Εμείς έχουμε δει το θάρρος σας, την ανθεκτικότητα και τη γενναιοδωρία του πνεύματός σας. Για τέσσερα χρόνια, εσείς ζητούσατε ισότητα και δικαιοσύνη, για τη ζωή μας και για τον πλανήτη μας και μετά ψηφίσατε. Και δώσατε ένα σαφές μήνυμα. Επιλέξατε ελπίδα και ενότητα, αξιοπρέπεια, επιστήμη και ναι, αλήθεια. Επιλέξατε τον Τζο Μπάιντεν ως τον επόμενο πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής » είπε.

 

«Μπορεί να είμαι η πρώτη γυναίκα στο Οβάλ Γραφείο, όμως σίγουρα δεν θα είμαι η τελευταία»

«Η μητέρα μου όταν ήρθε εδώ το ’19 δεν περίμενε ίσως ότι θα ερχόταν μία τέτοια στιγμή. Γυναίκες από την Ασία, αφροαμερικανές, λατίνες, έχουν την δύναμη να στηρίξουν την δημοκρατία. Όλες οι γυναίκες που πάλευαν τόσα χρόνια να προστατέψουν την δημοκρατία και τώρα μία νέα γενιά μάχεται για τον ίδιο σκοπό. Για τους κόπους τους βρίσκομαι εδώ. Για τα όνειρα και τους στόχους τους. Και τι κουράγιο ήθελε για τον Μπάιντεν να διαλέξει μία γυναίκα για αντιπρόεδρο της χώρας. Μπορεί να είμαι η πρώτη, αλλά δεν θα είμαι η τελευταία. Γιατί κάθε μικρό κορίτσι βλέπει ότι η χώρα αυτή, είναι χώρα ευκαιριών, ανεξάρτητα την καταγωγή σου» και υποσχέθηκε ότι θα δουλέψει σκληρά.

«Επειδή κάθε κοριτσάκι που παρακολουθεί απόψε βλέπει ότι αυτή είναι μια χώρα με δυνατότητες και για τα παιδιά της χώρας μας ανεξάρτητα από το φύλο σας, η χώρα μας σας έστειλε ένα σαφές μήνυμα: Ονειρευτείτε με φιλοδοξία, να πιστεύετε στον εαυτό σας και δείτε τον εαυτό σας με τρόπο που άλλοι δεν το έχουν ξαναδεί. Αλλά ξέρετε ότι θα σας επικροτήσουμε σε κάθε βήμα» κατέληξε.

Πηγή: in.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Η απόβαση στον Κόλπο των Χοίρων το1961

Αποτυχημένη εισβολή, που πραγματοποιήθηκε στις 17 Απριλίου 1961 στον Κόλπο των Χοίρων (Bahia de los Cochinos), στις νοτιοδυτικές ακτές της Κούβας, από περίπου 1.500 εξόριστους κουβανούς...

Σουηδία: Επίθεση δέχτηκαν τρεις ηλικιωμένες γυναίκες – Η αστυνομία πυροβόλησε έναν άνδρα για το περιστατικό

Επίθεση δέχτηκαν τρεις ηλικιωμένες γυναίκες στην πόλη Βεστερός της Σουηδίας, με την αστυνομία να ανοίγει πυρ σε βάρος ενός άνδρα που σχετίζεται με το περιστατικό. Στο...

Νάπολη: Πλοίο προσέκρουσε στο λιμάνι – 30 ελαφρά τραυματίες, σε σοβαρότερη κατάσταση μία γυναίκα

Σε προβλήτα στο λιμάνι της Νάπολης, στην Ιταλία, προσέκρουσε φέρι μποτ προερχόμενο από νησί του Κάπρι, σήμερα, Παρασκευή, το μεσημέρι. Βάσει των έως τώρα πληροφοριών, περίπου 30...

Λαβρόφ: Η Ρωσία είναι έτοιμη για συνομιλίες στην Ουκρανία, αλλά όχι με τον Ζελένσκι

Το μήνυμα της Ρωσίας ότι είναι έτοιμη να προχωρήσει σε συνομιλίες με την Ουκρανία αλλά όχι με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, καθώς δεν θα οδηγούσαν πουθενά, δήλωσε ο Ρώσος...

Ελλάδα επιστολική ψήφος: Πάνω από 100.000 εγγραφές στην πλατφόρμα

Πάνω από 100.000 εκλογείς από 115 διαφορετικές χώρες σε ολόκληρο τον κόσμο έχουν καταχωρηθεί στους δύο μήνες λειτουργίας της πλατφόρμας γα την επιστολική ψήφο....

Θεσσαλονίκη: Δελφίνια εμφανίστηκαν στον Θερμαϊκό

Δελφίνια έκαναν την εμφάνιση τους στον Θερμαϊκό κόλπο, στη Θεσσαλονίκη, σήμερα Παρασκευή το πρωί. Πολίτες που έκαναν τον περίπατό τους κατά μήκος της Νέας Παραλίας, είχαν την ευκαιρία...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!