25.8 C
Nicosia
Παρασκευή 19 Απρίλιος 2024 | 13:56

Μπάιντεν: «Ατσάλινη» συμμαχία με Ιαπωνία κατά της Κίνας

Τονίζοντας το πόσο «ατσάλινη» είναι η συμμαχία μεταξύ ΗΠΑ και Ιαπωνίας, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν υποδέχθηκε χθες στον Λευκό Οίκο τον Ιάπωνα πρωθυπουργό Γιοσιχίντε Σούγκα. Οι δύο ηγέτες δεσμεύθηκαν να συνεργαστούν για να αντιμετωπίσουν «τις προκλήσεις από μέρους της Κίνας», διαβεβαιώνοντας ότι θα διασφαλίσουν πως η περιφέρεια του Ινδικού και του Ειρηνικού Ωκεανού θα είναι ειρηνική, ελεύθερη και ανοικτή.

«Συμφωνήσαμε να αντιταχθούμε σε οποιαδήποτε προσπάθεια να μεταβληθεί το status quo στη Νότια Σινική Θάλασσα και στην Ανατολική Σινική Θάλασσα και στον εκφοβισμό και τον καταναγκασμό άλλων χωρών της περιφέρειας», σημείωσε ο κ. Σούγκα.

Η Κίνα θεωρεί σχεδόν όλη τη Νότια Σινική Θάλασσα τμήμα της δικής της επικράτειας και οι εντάσεις με άλλες χώρες της περιφέρειας έχουν κλιμακωθεί. Τμήματά της διεκδικούν, πέραν της Ιαπωνίας, οι Φιλιππίνες, η Μαλαισία, το Βιετνάμ, το Μπρουνέι και η Ταϊβάν.

Στην κοινή ανακοίνωση των κ.κ. Μπάιντεν και Σούγκα, η κυβέρνηση των ΗΠΑ επαναλαμβάνει πως εγγυάται την άμυνα της Ιαπωνίας «με όλο το φάσμα» των στρατιωτικών της δυνατοτήτων, «συμπεριλαμβανομένων των πυρηνικών όπλων». Στο κείμενο διευκρινίζεται πως η διμερής συμφωνία για την ασφάλεια συμπεριλαμβάνει τις ακατοίκητες νησίδες Σενκάκου, στην Ανατολική Σινική Θάλασσα.

Σκάφη του κινεζικού λιμενικού εντοπίζονται συχνά τελευταία να πλέουν κοντά στις νησίδες αυτές, την κυριαρχία επί των οποίων διεκδικούν τόσο η Κίνα, όσο και η Ταϊβάν, όπου είναι αντίστοιχα γνωστές με τις ονομασίες Ντιαογιού και Ντιαογιουτάι.

«Μαζί, εναντιωνόμαστε σε οποιαδήποτε μονομερή ενέργεια που επιδιώκει να υπονομεύσει την κυριαρχία της Ιαπωνίας επί των νήσων Σενκάκου», σύμφωνα με το κείμενο.

Αντιδρώντας τόσο στις δηλώσεις τους όσο και στην κοινή ανακοίνωση, η πρεσβεία της Κίνας στην Ουάσινγκτον κατήγγειλε ότι οι τοποθετήσεις τους ξεπερνούν τα όρια των ομαλών διμερών σχέσεων, πλήττουν συμφέροντα τρίτων χωρών και «απειλούν την ειρήνη και τη σταθερότητα» στην περιφέρεια της Ασίας.

Ο Σούγκα είναι ο πρώτος ξένος ηγέτης που συναντήθηκε πρόσωπο με πρόσωπο με τον Τζο Μπάιντεν αφότου  ανέλαβε τα καθήκοντά του τον Ιανουάριο, επιλογή που είχε ξεκάθαρα σκοπό να δείξει την έμφαση που δίνει ο νέος ένοικος του Λευκού Οίκου στη συμμαχία αυτή, αλλά και στην αντιμετώπιση της Κίνας, στρατηγικού ανταγωνιστή υπ’ αριθμόν 1 για τις ΗΠΑ.

Πέραν των άλλων, ο κ. Μπάιντεν είπε επίσης πως Ουάσινγκτον και Τόκιο θα επενδύσουν από κοινού για τη δημιουργία «ασφαλών και αξιόπιστων δικτύων 5G», κινητής τηλεφωνίας πέμπτης γενιάς. Στην κοινή ανακοίνωση, διευκρινίστηκε πως οι ΗΠΑ θα επενδύσουν 2,5 δισ. δολάρια και η Ιαπωνία 2 δισ. δολάρια.

Η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ, είχε αποδυθεί σε εκστρατεία πιέσεων στους συμμάχους των ΗΠΑ για να αποκλείσουν από τα δίκτυα 5G τη Huawei, τη γιγαντιαία κινεζική εταιρεία τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού που βρίσκεται στην πρωτοπορία στο πεδίο αυτό. Ο Τζο Μπάιντεν επέλεξε να συνεχίσει την επίθεση.

Οι δύο ηγέτες αναφέρθηκαν επίσης στην αυξανόμενη ένταση ως προς την Ταϊβάν, και στην αντιμετώπιση της Βόρειας Κορέας, κάτι για το οποίο ο Αμερικανός πρόεδρος αναμένεται να παρουσιάσει τα σχέδιά του προσεχώς.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Η αρχή ή το τέλος των ισραηλινών αντιποίνων, διερωτώνται Βρετανοί αναλυτές

Την ελπίδα του Ηνωμένου Βασιλείου, των ΗΠΑ και των δυτικών συμμάχων ότι η επίθεση στο Ιράν ήταν η συνολική και όχι μόνο μερική απάντηση...

Το Skoda Enyaq ξεπερνά το ορόσημο των 200.000 μονάδων παραγωγής

Η Škoda Auto έφτασε σε ένα σημαντικό ορόσημο ως προς την στρατηγική της για την ηλεκτρική κινητικότητα. Συγκεκριμένα, η παραγωγή των μοντέλων Enyaq και...

Τουρκικό ΥΠΕΞ: Κίνδυνος μόνιμης σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή

Το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών καλεί σε αυτοσυγκράτηση και προειδοποιεί ότι υπάρχει κίνδυνος για μόνιμη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή. Με ανακοίνωσή του το τουρκικό ΥΠΕΞ αναφέρει...

Υπ. Καταναλωτή: Στο 11,7% η διαφορά ακριβότερου από φθηνότερο καλάθι προϊόντων

Σε 11,7%, ή €210,60 έναντι €188,54, ανέρχεται η διαφορά στην αξία του ακριβότερου καλαθιού με προϊόντα από το φθηνότερο, με το μεσαίο καλάθι να κυμαίνεται στα...

Κακοκαιρία στην Ελλάδα: Αναβαθμίζεται το έκτακτο καιρικό δελτίο

Για τη Θεσσαλία αναχωρεί εκτάκτως ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, εν όψει της επερχόμενης κακοκαιρίας-εξπρές. Λίγο μετά τις 11.00 ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση...

ΣΑΚ: Δεν ευσταθούν οι φημολογίες για αλλαγή αποζημίωσης υπερωριών αστυνομικών

Δεν ευσταθούν οι φημολογίες ότι δρομολογείται διαφοροποίηση από το Αρχηγείο της Αστυνομίας στον τρόπο καταβολής των δεδουλευμένων υπερωριών των Αστυνομικών, λέει ο Σύνδεσμος Αστυνομίας...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!