33.8 C
Nicosia
Τρίτη 21 Μάιος 2024 | 15:54

Με «κυρώσεις» προειδοποιεί τη Μόσχα το Λονδίνο – Αντίθετος ο Μπλίνκεν

Η Ρωσία θα αντιμετωπίσει σοβαρές οικονομικές κυρώσεις εάν εγκαταστήσει ένα οποιοδήποτε καθεστώς στην Ουκρανία, δήλωσε υψηλόβαθμος υπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου την Κυριακή, αφού η Βρετανία κατηγόρησε το Κρεμλίνο ότι επιδιώκει να εγκαταστήσει εκεί έναν φιλορώσο ηγέτη.

Η Βρετανία προχώρησε στην κατηγορία αργά το Σάββατο, λέγοντας επίσης ότι οι Ρώσοι αξιωματικοί των πληροφοριών είχαν έρθει σε επαφή με αρκετούς πρώην Ουκρανούς πολιτικούς στο πλαίσιο σχεδίων εισβολής.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών απέρριψε τα σχόλια ως «παραπληροφόρηση», κατηγορώντας τη Βρετανία και τη διατλαντική στρατιωτική συμμαχία ΝΑΤΟ για «κλιμάκωση της έντασης» σχετικά με την Ουκρανία.

Ο Μιχάιλο Ποντόλιακ, Ουκρανός σύμβουλος του προεδρικού γραφείου, είπε ότι οι ισχυρισμοί πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη.

«Θα υπάρξουν πολύ σοβαρές συνέπειες εάν η Ρωσία κάνει αυτή την κίνηση για να προσπαθήσει να εισβάλει αλλά και να εγκαταστήσει ένα καθεστώς μαριονέτας», δήλωσε την Κυριακή στο Sky News ο αντιπρόεδρος της Βρετανίας Ντόμινικ Ράαμπ.

Οι βρετανικές κατηγορίες, που έγιναν για πρώτη φορά σε δήλωση του υπουργείου Εξωτερικών, έρχονται σε μια περίοδο υψηλών εντάσεων μεταξύ Ρωσίας και Δύσης σχετικά με τη συγκέντρωση στρατευμάτων από τη Ρωσία κοντά στα σύνορά της με την Ουκρανία.

Η Μόσχα επέμεινε ότι δεν σκοπεύει να εισβάλει.

Δεν συμφωνεί ο Μπλίνκεν

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν ωστόσο υποστήριξε σήμερα, ότι αν επιβληθούν τώρα κυρώσεις στη Ρωσία η Δύση θα χάσει τη δυνατότητα να αποτρέψει μια πιθανή επιθετική ενέργεια της Μόσχας σε βάρος της Ουκρανίας.

Ο Μπλίνκεν έδωσε αλλεπάλληλες συνεντεύξεις σε πολλά αμερικανικά τηλεοπτικά δίκτυα.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, μιλώντας στο CNN, προειδοποίησε ότι εάν έστω και μία επιπρόσθετη ρωσική δύναμη μπει στην Ουκρανία με επιθετικό τρόπο, η ενέργεια αυτή θα πυροδοτήσει μια σημαντική απάντηση.

Όταν ρωτήθηκε από το τηλεοπτικό δίκτυο CBS αν το γεγονός ότι οι ΗΠΑ χρειάζονται τη στήριξη της Ρωσίας στις συνομιλίες για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, δένει τα χέρια της Ουάσινγκτον στο ζήτημα της Ουκρανίας, απάντησε «ούτε’ κατ’ ελάχιστο». Πρόσθεσε ότι δεν πιστεύει ότι οι αποφάσεις της Ρωσίας για την Ουκρανία θα επηρεαστούν από το γεγονός ότι επίκειται η έναρξη των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων.

Για τη Γερμανία, είπε στο NBC ότι «δεν έχει καμία αμφιβολία» ότι η χώρα αυτή συμμερίζεται τις αμερικανικές ανησυχίες για τη Ρωσία.

Αναφερόμενος τέλος στους Αμερικανούς διπλωμάτες που βρίσκονται στην Ουκρανία, είπε ότι η Ουάσιγκτον εξετάζει καθημερινά την κατάσταση.

H κατάσταση ασφαλείας της Ευρώπης και η έκρυθμη κατάσταση στα σύνορα Ρωσίας-Ουκρανίας είναι από τα βασικά θέματα που θα συζητηθούν στο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών (ΣΕΥ)- στο οποίο θα συμμετάσχει ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας.

Το ΣΕΥ πραγματοποιείται τη Δευτέρα 24 Ιανουαρίου στις Βρυξέλλες, με τη συμμετοχή του Αμερικανού Υπουργού Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, μέσω τηλεδιάσκεψης.

ΠΗΓΗ: naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Eurostat: Στα ίδια επίπεδα οι αιτήσεις ασύλου στην Κύπρο τον Φεβρουάριο

Στα ίδια περίπου επίπεδα κινήθηκαν τον Φεβρουάριο του 2024 σε σχέση με τον Φεβρουάριο του 2023 οι αριθμοί των νέων αιτήσεων ασύλου στην Κύπρο,...

Σοκαριστικά βίντεο από το εσωτερικό του αεροσκάφους της πτήσης Λονδίνο – Σιγκαπούρη τη στιγμή των αναταράξεων

Τον απόλυτο τρόμο βίωσαν οι επιβάτες της πτήσης SQ321 της Singapore Airlines το οποίο αναχώρησε από το Χίθροου του Λονδίνου και πραγματοποίησε αναγκαστική προσγείωση στην Μπανγκόκ. «Μπορούμε να...

Κρίσιμος τραυματισμός 15χρονου – Έπεσε από ταράτσα πολυκατοικίας ύψους 16 μετρών

Στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας μεταφέρεται 15χρονος ο οποίος έπεσε από την ταράτσα τετραόροφης πολυκατοικίας στην Πάφο. Σύμφωνα με πληροφορίες από την Αστυνομία, γύρω στις 13:45,...

Χαλκός: Για πρώτη φορά ξεπερνά τα 11.000 δολάρια τον τόνο

Για πρώτη φορά, η τιμή του χαλκού στο Χρηματιστήριο Μετάλλων του Λονδίνου (LME), έσπασε το φράγμα των 11.000 δολαρίων τον τόνο, καταγράφοντας ένα νέο...

Τραμπ: Χαμός με βίντεο στο Truth Social περί «ενοποιημένου Ράιχ»

Σάλος έχει ξεσπάσει στις ΗΠΑ μετά από μια ανάρτηση στον λογαριασμό του Ντόναλντ Τραμπ στην πλατφόρμα του Truth Social, όπου γίνεται αναφορά σε «ενοποιημένο Ράιχ». «Τι...

Ένας νεκρός και τουλάχιστον 30 τραυματίες από έντονες αναταράξεις σε πτήση από Λονδίνο για Σιγκαπούρη (ΦΩΤΟ,ΒΙΝΤΕΟ)

Ένα άτομο έχασε τη ζωή του και περισσότεροι από 30 άνθρωποι τραυματίστηκαν από έντονες αναταράξεις κατά τη διάρκεια πτήσης της Singapore Airlines από το Λονδίνο προς τη Σιγκαπούρη, σύμφωνα...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!