30.2 C
Nicosia
Δευτέρα 17 Ιούνιος 2024 | 13:36

Κατάληψη του Azovstal πριν τις 9 Μαΐου θέλει η Ρωσία εκτιμά το βρετανικό ΥΠΑΜ

Το βρετανικό Υπουργείο Άμυνας επισημαίνει σε πρωινή ενημέρωση για τις εξελίξεις στην Ουκρανία ότι η νέα προσπάθεια των Ρώσων να εξασφαλίσουν το εργοστάσιο Azovstal και να ολοκληρώσουν την κατάληψη της Μαριούπολης πιθανότατα συνδέεται με την Ημέρα Νίκης που γιορτάζεται στη Μόσχα στις 9 Μαΐου «και με την επιθυμία του Πούτιν να έχει μία συμβολική επιτυχία στην Ουκρανία».

Όπως αναφέρεται, οι ρωσικές δυνάμεις συνέχισαν για δεύτερη ημέρα τη χερσαία επίθεση στο εργοστάσιο, παρά τις δηλώσεις ότι στόχος εκεί ήταν μόνο ο αποκλεισμός των ουκρανικών δυνάμεων.

Πάντως σημειώνεται πως αυτή η στρατιωτική προσπάθεια των Ρώσων έχει συνοδευτεί από τίμημα ως προς το έμψυχο δυναμικό, τον εξοπλισμό και τα πυρομαχικά.

«Ενώ η ουκρανική αντίσταση συνεχίζεται στο Azovstal, οι ρωσικές απώλειες θα συνεχίσουν να μεγαλώνουν και να δυσκολεύουν τα επιχειρησιακά σχέδια των Ρώσων στο νότιο Ντονμπάς», καταλήγει η ενημέρωση από το Λονδίνο.

Την ίδια ώρα, ο αρχηγός των βρετανικών ενόπλων δυνάμεων ναύαρχος σερ Τόνι Ραντάκιν είπε σε συνέντευξή του στο νέο τηλεοπτικό κανάλι TalkTV πως υπάρχει «απίστευτη πίεση» στη Ρωσία για να επιδείξει απτά αποτελέσματα στον πόλεμο.

Η εκτίμηση του σερ Τόνι, ωστόσο, είναι πως ο Πούτιν δίνει έναν παράλληλο «επιμελητειακό πόλεμο» ώστε να κρατήσει εφοδιασμένες τις δυνάμεις του, οι οποίες δυνητικά ξεμένουν από πυραύλους και πυρομαχικά στην Ουκρανία.

«Ο ρυθμός δαπάνης των πυρομαχικών και η σκληρότητα της μάχης είναι εντελώς διαφορετικού μεγέθους από αυτό που ανέμενε την 24η Φεβρουαρίου. (Οι Ρώσοι) υφίστανται σοβαρό πλήγμα στις ένοπλες δυνάμεις τους. Είχαμε το 25% των δυνάμεών τους να εξουδετερώνεται, είτε μέσω ανθρώπων που σκοτώθηκαν είτε λόγω ζημιών στις τακτικές ομάδες μάχης», είπε ο ναύαρχος Ραντάκιν.

Αμφισβήτησε επίσης τη δυνατότητα των Ρώσων να καταγάγουν νίκη στην ανατολική Ουκρανία, κάνοντας λόγο για «βεβιασμένη» επιχείρηση, η οποία δεν είχε τον απαραίτητο χρόνο να κάνει τις βελτιώσεις που απαιτούνταν μετά από την αποτυχία στη βόρεια Ουκρανία. «Οι Ρώσοι δυσκολεύονται να φτιάξουν αυτό που λέμε σύγχρονη εκστρατεία, η οποία δημιουργεί μια δυναμική», συμπλήρωσε ο αρχηγός των βρετανικών ενόπλων δυνάμεων.

Παράλληλα, ο Βρετανός Υπουργός Άμυνας Μπεν Γουάλας δήλωσε από τη Φινλανδία που επισκέφθηκε πως οι Ρώσοι στρατηγοί κατηγορούν πλέον ο ένας τον άλλον για την αποτυχία διασφάλισης της νίκης στην Ουκρανία.

Όπως συμπλήρωσε, οι στρατηγοί γίνονται οι αποδιοπομπαίοι τράγοι του Πούτιν για την «καταστροφή» στην Ουκρανία και αλληλοκατηγορούνται υπό τον φόβο καθαίρεσης αν το «τέλμα» στο πεδίο της μάχης μετατραπεί σε υποχώρηση.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

«Κλιμάκωση» οι δηλώσεις του Στόλτενμπεργκ για τα πυρηνικά όπλα, λέει το Κρεμλίνο

Tο Κρεμλίνο δήλωσε τη Δευτέρα ότι οι δηλώσεις του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ για συνομιλίες για την ανάπτυξη περισσότερων πυρηνικών όπλων αποτελεί «κλιμάκωση»...

Ουκρανία: Ζητά από τους ομολογιούχους κούρεμα 60% του χρέους

Κούρεμα στο χρέος που ξεπερνά τα 20 δισ. δολάρια ζήτησε από τους διεθνείς ομολογιούχους η Ουκρανία, προκειμένου να αντεπεξέλθει στις πολεμικές δαπάνες, αφού οι αρχικές...

Ανησυχία ΠΑΣΥΔΥ για εργοδότηση νοσηλευτών και μαιών από τρίτες χώρες

Η Παγκύπρια Συντεχνία Δημοσίων Υπαλλήλων (ΠΑ.ΣΥ.Δ.Υ.), εκφράζει έντονο προβληματισμό και ανησυχία ως προς την προσπάθεια που επιχειρείται από διάφορους φορείς για μείωση των κριτηρίων...

Δωρεάν πάρκινγκ στο κέντρο της πόλης από την Ελληνική Τράπεζα σε συνεργασία με τον Δήμο Λευκωσίας

Τι κάνουμε εμείς για ένα καλύτερο μέλλον; Παίρνουμε έμπνευση από τα παιδιά, τα στηρίζουμε και προχωράμε ξεκινώντας από την πόλη μας, αντιλαμβανόμενοι ότι ακόμα...

Με απώλειες ανοίγει το ΧΑΚ τη Δευτέρα

Χαμηλή κίνηση και μικρές απώλειες παρουσιάζει το ΧΑΚ τη Δευτέρα. Ο Γενικός Δείκτης (στις 12:50) τύγχανε διαπραγμάτευσης στις 162,47 μονάδες παρουσιάζοντας πτώση 0,36%. Πτώση 0,37% παρουσίαζε...

Ελαφρώς αυξημένες οι αφίξεις τουριστών τον Μάιο

Σταθερές και ελαφρώς αυξημένες ήταν οι αφίξεις τουριστών των Μάιο 2024 σε σχέση με τον Μάιο 2023, με τις βασικές αγορές της Κύπρου να...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!