19.5 C
Nicosia
Δευτέρα 20 Μάιος 2024 | 8:21

Πέθανε ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι

Ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας Σίλβιο Μπερλουσκόνι απεβίωσε σήμερα σε ηλικία 86 ετών στο νοσοκομείο Σαν Ραφαέλε του Μιλάνου, αναφέρει η ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera.

Σίλβιο

Πριν από τρείς ημερες είχε εισαχθεί και πάλι σε νοσοκομείο του Μιλάνου.

Το τελευταίο διάστημα αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας. Είχε πάρει εξιτήριο από το ίδιο νοσοκομείο στις 19 Μαΐου, μετά από σαράντα και πλέον ημέρες νοσηλείας λόγω πνευμονίας, επιδεινούμενης από χρόνια μυελομονοκυτταρική λευχαιμία, από την οποία πάσχει εδώ και καιρό ο πρόεδρος της Forza Italia.

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ο Μπερλουσκόνι υπέστη σοβαρές επιπλοκές μετά από μια περίοδο COVID-19, την οποία περιέγραψε ως «τη χειρότερη εμπειρία» της ζωής του.

Η ζωή του

Μεγιστάνας, επιχειρηματίας και πολιτικός, υπηρέτησε ως Πρωθυπουργός της Ιταλίας, τις περιόδους 1994–1995, 2001–2006 και 2008–2011. Ήταν ακόμη Ευρωβουλευτής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, από τον Ιούλιο του 2019 μέχρι τον Οκτώβριο του 2022 όπου και παραιτήθηκε προκειμένου να είναι μέλος Γερουσίας της Ιταλίας θέση στην οποία είχε υπηρετήσει ξανά, το 2013.

Υπηρέτησε ως μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων της Ιταλίας, από το 1994 έως το 2013, και ως μέλος της Γερουσίας της Ιταλίας, από τον Μάρτιο έως τον Νοέμβριο του 2013.

Ήταν κύριος μέτοχος και ιδρυτής της Ιταλικής εταιρείας ΜΜΕ Mediaset, και διατέλεσε από το 1986 έως το 2017, ιδιοκτήτης της Μίλαν. Το περιοδικό Forbes τον κατέταξε ως τον 190ο πλουσιότερο άνθρωπο στον πλανήτη, με καθαρή περιουσία 8 δισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ.

Την 1η Αυγούστου 2013, ο Μπερλουσκόνι καταδικάστηκε για φορολογική απάτη από το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο. Η ποινή φυλάκισης τεσσάρων ετών του επιβεβαιώθηκε και του απαγορεύτηκε να ασκεί δημόσιο αξίωμα για δύο χρόνια.

Σε ηλικία 76 ετών, απαλλάχθηκε από την άμεση φυλάκιση, και αντ’ αυτού εξέτισε την ποινή του κάνοντας άμισθη κοινωνική εργασία.

Ο Μπερλουσκόνι δεσμεύτηκε να παραμείνει ηγέτης της Forza Italia καθ’ όλη τη διάρκεια της ποινής φυλάκισής του και της απαγόρευσης δημόσιας υπηρεσίας. Μετά τη λήξη της ποινής του, ο Μπερλουσκόνι έθεσε υποψηφιότητα και εξελέγη ευρωβουλευτής στις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το 2019.Επέστρεψε στη Γερουσία αφού κέρδισε μια έδρα στις ιταλικές γενικές εκλογές του 2022.

Ο Μπερλουσκόνι ήταν ο πρώτος που ανέλαβε την πρωθυπουργία χωρίς να έχει προηγουμένως κρατήσει ή διοικητικά αξιώματα. Είναι γνωστός για το λαϊκιστικό πολιτικό του ύφος και την έντονη  προσωπικότητά του. Στη μακρά θητεία του, κατηγορήθηκε συχνά ως αυταρχικός ηγέτης και ισχυρός άνδρας.

Οι υποστηρικτές του «Καβαλιέρε» τονίζουν τις ηγετικές του ικανότητες και τη χαρισματική του ισχύ, τη δημοσιονομική του πολιτική που βασιζόταν στη μείωση φόρων και την ικανότητά του να διατηρεί ισχυρές και στενές εξωτερικές σχέσεις τόσο με τις Ηνωμένες Πολιτείες όσο και με τη Ρωσία.

Τον Φεβρουάριο κρίθηκε αθώος για την κατηγορία ότι δωροδοκούσε μάρτυρες προκείμενου να πουν ψέματα για τα περιβόητα «μπούγκα-μπούγκα» πάρτι που φέρεται πως διοργάνωνε. Ο «Καβαλιέρε» είχε κατηγορηθεί ότι πλήρωνε νεαρές showgirls και άλλους για να καταθέσουν ψεύδη για το τι πραγματικά συνέβαινε στα πάρτι του.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Ο Μπάϊντεν και η ΕΕ ενημερώνονται συνεχώς για το θρίλερ προέδρου Ιράν

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ενημερώθηκε για τις αναφορές σε σχέση με τη συντριβή του ελικοπτέρου που μετέφερε τον πρόεδρο του Ιράν Εμπραχίμ Ραϊσί...

Πρόεδρος για υπόθεση Θανάση: «Μας ενδιαφέρει να λάμψει η αλήθεια»

Εκείνο που μας ενδιαφέρει είναι να λάμψει η αλήθεια και να ξεκινήσουν αμέσως δουλειά οι ανακριτές, αναφορικά με την υπόθεση του Θανάση Νικολάου, είπε...

Δύο νεκροί από σύγκρουση κρουαζιερόπλοιου με μηχανοκίνητο σκάφος στον Δούναβη

Δύο νεκροί, ένας τραυματίας και πέντε αγνοούμενοι είναι ο απολογισμός σύγκρουσης κρουαζιερόπλοιου και μηχανοκίνητου σκάφους, στον βόρειο Δούναβη το Σάββατο. Τα σωστικά συνεργεία εργάζονται εντατικά για...

Ιράν: Θρίλερ διαρκείας για την τύχη του Προέδρου Εμπραχίμ Ραΐσι – Συνετρίβη το ελικόπτερο του – Όλες οι πληροφορίες

Διαψεύδεται τελικά από την Ερυθρά Ημισέληνο η είδηση που μετέδωσε το Reuters, επικαλούμενο ιρανικά μέσα, ότι εντοπίστηκε το ελικόπτερο στο οποίο επέβαινε ο Εμπραχίμ...

Ο Δικέφαλος της Θεσσαλονίκης πρωταθλητής Ελλάδας μετά το 2-1 τον Άρη

Ξέσπασμα χαράς για το 2-1 από όλους τους φίλους του «Δικεφάλου του Βορρά» που ξεχύθηκαν στους δρόμους της Θεσσαλονίκης αλλά και άλλων πόλεων. Παρατείνεται...

Πρωταθλήτρια Αγγλίας η Μάντσεστερ Σίτι του Πεπ Γκουαρντιόλα

Η Μάντσεστερ Σίτι επικράτησε 3-1 της Γουέστ Χαμ και πανηγύρισε το 4ο σερί πρωτάθλημά της στην Premier League, μπροστά από την Άρσεναλ που νίκησε...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!