16 C
Nicosia
Παρασκευή 29 Μάρτιος 2024 | 9:35

Η EASO διευρύνει τις υποστηρικτικές επιχειρήσεις της στα κράτη μέλη πρώτης γραμμής το 2021

Το 2021, η επιχειρησιακή υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Υποστήριξης για το Άσυλο (EASO) προς τις εθνικές αρχές ασύλου και υποδοχής θα καλύψει και τα πέντε κράτη μέλη της ΕΕ της Μεσογείου που λαμβάνουν τις περισσότερες αιτήσεις ασύλου, αντιπροσωπεύοντας το 50% του προϋπολογισμού του Οργανισμού, ανακοίνωσε σήμερα η EASO.

Η EASΟ ανακοίνωσε επιπλέον ότι ξεκίνησε την επιχειρησιακή υποστήριξη στις αρχές υποδοχής στην Ισπανία, όπως ανακοινώθηκε πρόσφατα μετά την υπογραφή του Επιχειρησιακού Σχεδίου για τη χώρα. Η Ισπανία είναι πλέον η πέμπτη συνεχιζόμενη επιχείρηση της EASO, πλέον της υποστήριξης και παραγωγικότητας που επιτεύχθηκαν το 2020 στην Κύπρο, την Ελλάδα, την Ιταλία και τη Μάλτα.

Σύμφωνα με την υπηρεσία, το 2021, η EASO θα αναπτύξει περίπου 2.000 άτομα στα πέντε κράτη μέλη, συμπεριλαμβανομένων περίπου 1.000 στην Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, ενώ το προσωπικό που αναπτύσσεται στην Ελλάδα θα παραμείνει σταθερό σε σύγκριση με το 2020, θα σημειωθούν αξιοσημείωτες αυξήσεις στην Κύπρο (84 το 2020, 185 το 2021 +120%) και τη Μάλτα (65 το 2020, 149 το 2021 +129%).

Το προσωπικό περιλαμβάνει υπευθύνους εργασίας, διερμηνείς, εμπειρογνώμονες ευπάθειας, προσωπικό υποστήριξης πεδίου, προσωπικό υποδοχής, ερευνητές και διοικητικό προσωπικό.

Κατά τους επόμενους 12 μήνες, ο Οργανισμός θα δεσμεύσει πάνω από 70 εκατομμύρια ευρώ για τις δραστηριότητές του, ποσό που αντιστοιχεί περίπου στο ήμισυ του συνολικού προϋπολογισμού της EASO. Πάνω από 45 εκατομμύρια ευρώ (64%) θα δεσμευτούν για επιχειρησιακές δραστηριότητες στην Ελλάδα.

Όπως σημειώνεται, κάθε ετήσιο επιχειρησιακό σχέδιο ακολουθεί εκτίμηση αναγκών που πραγματοποιείται από κοινού με τις αντίστοιχες εθνικές αρχές και, επομένως, προσαρμόζεται στο εν λόγω κράτος μέλος.

Ενώ η υποστήριξη προς την Ισπανία θα επικεντρωθεί στην ανάπτυξη ενός νέου μοντέλου υποδοχής των αιτούντων άσυλο, η λειτουργία της EASO στην Ιταλία θα συνεχίσει να επικεντρώνεται στην ποιότητα των διαδικασιών ασύλου, στην τυποποίηση και στις διαδικασίες δευτεροβάθμιας (προσφυγές) υπό το φως λιγότερων πιέσεων στην υποδομή υποδοχής. Θα παρέχει επίσης ευρύτερη υποστήριξη στο σύστημα υποδοχής και θα ανταποκρίνεται σε αφίξεις και εθελοντική μετεγκατάσταση.

Οι δραστηριότητες της EASO στην Κύπρο, την Ελλάδα και τη Μάλτα περιλαμβάνουν τη συνέντευξη των αιτούντων, τη σύνταξη γνωμοδοτήσεων, την υποστήριξη ευπάθειας, την υποστήριξη στις μονάδες του Δουβλίνου και τη διαρθρωτική βοήθεια όσον αφορά την ενίσχυση των ικανοτήτων ασύλου και υποδοχής των κρατών μελών.

Στο πλαίσιο αυτό, η EASO συνεργάζεται επίσης με τους εταίρους της για την εισαγωγή εργαλείων ΤΠΕ που μπορούν να βελτιώσουν την αποτελεσματικότητα των αντίστοιχων συστημάτων ασύλου.

Στην Ελλάδα, η EASO θα συνεχίσει να μετατοπίζει την υποστήριξή της από τα νησιά στην ηπειρωτική χώρα λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι η πλειονότητα των καθυστερήσεων στα νησιά εκκαθαρίστηκε το 2020.

Η EASO θα συνεχίσει επίσης να διευκολύνει τη μετεγκατάσταση ασυνόδευτων ανηλίκων και ευάλωτων παιδιών σε κράτη μέλη της ΕΕ και θα υποστηρίξει τη δημιουργία νέου κέντρου υποδοχής και ταυτοποίησης στη Λέσβο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Επαναρχίζει το πρωτάθλημα – Κρίσιμο ντέρμπι ΑΕΚ-ΑΠΟΕΛ

Μετά τη διακοπή για τους αγώνες της Εθνικής στο ποδόσφαιρο, επαναρχίζει αυτό το τριήμερο η αγωνιστική δράση στο Πρωτάθλημα Cyta με τη διεξαγωγή της...

Γάζα: 12 Παλαιστίνιοι νεκροί από ισραηλινό πλήγμα στη Ράφα

Την Ράφα έπληξαν οι ισραηλινές δυνάμεις, στο νότιο άκρο της Λωρίδας της Γάζας, προκαλώντας τον θάνατο τουλάχιστον 12 ανθρώπων, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters...

Πώς η κατάρρευση της γέφυρας της Βαλτιμόρης προκάλεσε χείμαρρο από θεωρίες συνωμοσίας

Πριν γίνει μέλος του αμερικανικού Κογκρέσου, η Marjorie Taylor Greene  ενεπλάκη με μια θεωρία συνωμοσίας ότι «εβραϊκά διαστημικά λέιζερ» μπορεί να ήταν η αιτία...

Παρ’ ολίγον τραγωδία στον αέρα – Πτήση της British από Αθήνα πέρασε «ξυστά» από drone

Μια πτήση της British Airways από Αθήνα για Λονδίνο οριακά απέφυγε τη σύγκρουση με ‘ενα drone καθώς η απόσταση μεταξύ τους έφτασε στο 1,5...

Η ομιλία Μητσοτάκη για πρόταση δυσπιστίας: Δεν θα συγκυβερνήσω με κανένα παράκεντρο

«Κάποιοι επιτήδειοι φρόντισαν να ρίξουν το σπόρο της αμφιβολίας στη δικαιοσύνη. Πολιτικές δυνάμεις μεταβλήθηκαν σε εμπόρους το πόνου», τόνισε από το βήμα της Βουλής...

Το Euribor αυξήθηκε ξανά τον Μάρτιο

Ανοδικά κινήθηκε το Euribor 12μήνου και τον Μάρτιο, καθώς αναμένεται να κλείσει στο 3,72%, καθώς καθυστερούν οι μειώσεις των επιτοκίωντης Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Τον Φεβρουάριο,...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!