15.9 C
Nicosia
Παρασκευή 17 Μάιος 2024 | 6:04

Η Σύνοδος ΕΕ – Δυτικών Βαλκανίων συζητά τις προοπτικές ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης για την περιοχή

Ξεκίνησε το πρωί της Τετάρτης η Σύνοδος Ευρωπαϊκής Ένωσης – Δυτικών Βαλκανίων στο Κάστρο Μπρντο της Σλοβενίας, με αντικείμενο τις σχέσεις της ΕΕ με τα κράτη της περιοχής, την ενίσχυση της συνεργασίας και τις προοπτικές για ένταξη στην ΕΕ.

Σύμφωνα με δηλώσεις του Προέδρου του Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και του αρμόδιου Επιτρόπου για τη Διεύρυνση Όλιβερ Βαρχέλι, οι ηγέτες θα συζητήσουν τα επόμενα βήματα στην πορεία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης της περιοχής καθώς και τις επενδύσεις της ΕΕ στην ανάπτυξη των οικονομιών και τη στήριξη κατά της πανδημίας.

Στη Σύνοδο συμμετέχουν εκτός από τους 27 ηγέτες της ΕΕ, και οι ηγέτες της Αλβανίας, της Βορείου Μακεδονίας, της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης, του Μαυροβουνίου, της Σερβίας και του Κοσόβου (για το οποίο όπως σημειώνεται οι αναφορές γίνονται στη βάση των σχετικών ψηφισμάτων του ΣΑ του ΟΗΕ).

Σε δηλώσεις του κατά την άφιξή του στον χώρο της Συνόδου, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ έκανε λόγο για ευκαιρία για τους ηγέτες της ΕΕ να επαναβεβαιώσουν την την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων, αλλά και να ξεκαθαρίσουν πως είναι έτοιμοι να κατευθύνουν σημαντικά κονδύλια για επενδύσεις αλλά και για στήριξη των μεταρρυθμίσεων σε αυτές τις χώρες, μεταρρυθμίσεις στην οικονομία, την καταπολέμηση της διαφθοράς και τη βελτίωση της διακυβέρνησης.

«Θέλουμε πιο στενούς δεσμούς με αυτές τις χώρες και αυτή θα είναι η ευκαιρία για μια ελεύθερη και ανοιχτή ανταλλαγή απόψεων για να διαπιστώσουμε ποια πρέπει να είναι τα επόμενα βήματα», ανέφερε ο κ. Μισέλ.

Ο Επίτροπος για τη Διεύρυνση και τη Γειτονία Όλιβερ Βαρχέλι έκανε λόγο για μια πολύ σημαντική ημέρα κατά την οποία οι ηγέτες δεν θα επιβεβαιώσουν μόνο αλλά και θα ξεκαθαρίσουν πως η ΕΕ παραμένει πλήρως δεσμευμένη στην «ολοκλήρωση και πλήρη ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων».

«Ως εκ τούτου πρέπει να αναλάβουμε τις ευθύνες μας και τις αποφάσεις που μας οδηγούν σε αυτόν τον στόχο, που σημαίνει το άνοιγμα της πρώτης διακυβερνητικής διάσκεψης με τη Βόρειο Μακεδονία και την Αλβανία, που σημαίνει το άνοιγμα πακέτων διαπραγματευτικών κεφαλαίων με τη Σερβία, που σημαίνει την επίσπευση της δουλειάς μας ώστε η Βοσνία – Ερζεγοβίνη να καταστεί υποψήφια χώρα για ένταξη, που σημαίνει την επίτευξη της φιλελευθεροποίησης της βίζας για το Κόσοβο», δήλωσε ο κ. Βαρχέλι.

Το άλλο σημαντικό θέμα της ημέρας σύμφωνα με τον Επίτροπο θα είναι η οικονομική ανάκαμψη μετά την κρίση της πανδημίας του κορωνοϊού στην περιοχή. Όπως είπε, το Οικονομικό και Επενδυτικό Σχέδιο που αφορά επενδύσεις ίσες με το ένα τρίτο του ΑΕΠ των Δυτικών Βαλκανίων, δηλαδή ύψους 30 δισεκατομμυρίων ευρώ, έχει αρχίσει ήδη να εφαρμόζεται.

«Αυτό αναμένεται να δώσει ώθηση και να επισπεύσει την πραγματική ολοκλήρωση των κοινωνιών και των οικονομιών των Δυτικών Βαλκανίων με την Ευρωπαϊκή Ένωση», τόνισε.

Τέλος, πρόσθεσε πως η Σύνοδος θα επαναβεβαιώσει τη συνεχιζόμενη στήριξη στην καταπολέμηση της πανδημίας και την συνεχιζόμενη δέσμευση για παράδοση επιπρόσθετων εμβολίων και βοήθειας στις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Βουλή: Η CYTA θα μπορεί να προμηθεύσει έξυπνους μετρητές

Η Ολομέλεια της Βουλής ψήφισε ομόφωνα νομοσχέδιο που κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή και αφορά την ακύρωση προσφοράς που κατακυρώθηκε από την ΑΗΚ στην CYTA...

Αλλαγές στην νομοθεσία για τις πολιτογραφήσεις αλλοδαπών ενέκρινε η Βουλή

Με στόχο την βελτίωση του νομοθετικού πλαισίου που αφορά τα προσόντα και κριτήρια πολιτογράφησης αλλοδαπών, η Ολομέλεια της Βουλής ενέκρινε νόμο που τροποποιεί τον...

Ρόμπερτ Φίτσο: «Μοναχικός λύκος» ο δράστης – Τα νεότερα για την υγεία του πρωθυπουργού της Σλοβακίας

Σε σταθερή, αλλά «πολύ σοβαρή» κατάσταση συνεχίζει να νοσηλεύεται ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας, Ρόμπερτ Φίτσο, έπειτα από την επίθεση που δέχθηκε από ένοπλο χθες, Τετάρτη,...

Δημοσκόπηση: Ανοίγει η ψαλίδα ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ – «Ανοιχτή» η δεύτερη θέση

Διαφορά 13,4 μονάδων μεταξύ ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ καταγράφει δημοσκόπηση της MRB, 24 ημέρες πριν από τις ευρωεκλογές, με την ψαλίδα να διευρύνεται  σε σχέση με τα προηγούμενα...

Πολωνία: Ο Τουσκ δήλωσε ότι δέχτηκε απειλές μετά την απόπειρα δολοφονίας του Ρ. Φίτσο

Απειλές δέχτηκε ο Πολωνός πρωθυπουργός Ντόναλντ Τούσκ, όπως γνωστοποίησε ο ίδιος, μετά την απόπειρα δολοφονίας κατά του Σλοβάκου ομολόγου του, ενώ ένα μέσο ενημέρωσης ανέφερε...

Τουρκία: 42 χρόνια φυλάκιση σε Ντεμιρτάς-Βαριές ποινές σε Κούρδους πολιτικούς

Στη δίκη που αφορούσε την εξέγερση Κούρδων της Τουρκίας το 2014 δικαστήριο της Τουρκίας επέβαλε βαριές ποινές κάθειρξης σε Κούρδους πολιτικούς. Μεταξύ των καταδικασθέντων είναι ο Σελαχατίν Ντεμιρτάς,...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!