21.9 C
Nicosia
Παρασκευή 29 Μάρτιος 2024 | 10:13

Η Πελόζι και ο Νοτιοκορεάτης ομόλογός της δεσμεύτηκαν σε στήριξη προσπαθειών αποπυρηνικοποίησης Β. Κορέας

Η Πρόεδρος της Βουλής των ΗΠΑ, Νάνσι Πελόζι και ο Νοτιοκορεάτης ομόλογός της δεσμεύτηκαν την Πέμπτη να στηρίξουν τις προσπάθειες διατήρησης ισχυρής αναχαίτισης απέναντι στη Βόρεια Κορέα και να πετύχουν την αποπυρηνικοποίησή της.

Σε κοινή δήλωση που εκδόθηκε μετά που η Πελόζι συνάντησε τον Πρόεδρο της Εθνοσυνέλευσης της Νότιας Κορέας, Kim Jin-pyo, στη Σεούλ, εξέφρασαν τις ανησυχίες τους για τις για τις εξελισσόμενες πυρηνικές και πυραυλικές απειλές της Βόρειας Κορέας.

“Και οι δύο πλευρές εξέφρασαν ανησυχίες για τη δεινή κατάσταση της αυξανόμενης απειλής της Βόρειας Κορέας”, αναφέρεται στην ανακοίνωση. “Συμφωνήσαμε να υποστηρίξουμε τις προσπάθειες των δύο κυβερνήσεων να πετύχουν πρακτική αποπυρηνικοποίηση και ειρήνη μέσα από διεθνή συνεργασία και διπλωματικό διάλογο, βασισμένο στην ισχυρή και διευρυμένη αναχαίτιση ενάντια στο Βορρά”, πρόσθεσαν.

Η Πελόζι είπε επίσης σε μία διάσκεψη Τύπου ότι αυτή και ο Κιμ συζήτησαν τρόπους να ενισχύσουν τη συνεργασία σε θέματα περιφερειακής ασφάλειας και οικονομικά και κλιματικά ζητήματα.

Η Πελόζι έφτασε στη Νότια Κορέα αργά την Τετάρτη, μετά τη σύντομη στάση της στην Ταϊβάν, και συνάντησε αξιωματούχους της αμερικάνικης πρεσβείας στη Σεούλ νωρίτερα την Πέμπτη, πριν τις συνομιλίες με τον Κιμ και άλλους βουλευτές. Αργότερα την Πέμπτη, η Πελόζι σχεδιάζει να επισκεφτεί την Κοινή Περιοχή Ασφάλειας (Joint Security Area-JSA), που περιπολείται από κοινού από τη Διοίκηση του ΟΗΕ υπό την ηγεσία των ΗΠΑ και τη Βόρεια Κορέα, δήλωσε ένας Νοτιοκορεάτης αξιωματούχος.

Θα είναι η πιο ψηλά ιστάμενη αξιωματούχος των ΗΠΑ που θα επισκεφτεί την περιοχή, μετά τον τέως Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος συνάντησε τον Βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιογκ Ουν εκεί το 2019.

Ο Πρόεδρος της Νότιας Κορέας Yoon Suk-yeol, ο οποίος βρισκόταν σε προγραμματισμένες διακοπές αυτή τη βδομάδα, δεν θα συναντήσει την Πελόζι, αλλά θα έχει τηλεφωνική επικοινωνία μαζί της αργότερα την Πέμπτη, είπε το γραφείο του.

Τα ΜΜΕ της Νότιας Κορέας εικάζουν ότι ο Γιουν μπορεί να αποφεύγει να συναντήσει την Πελόζι για να αποφύγει την πρόκληση προς την Κίνα, αφού η επίσκεψη της Πελόζι στην Ταϊβάν προκάλεσε οργή στο Πεκίνο.

Ένας αξιωματούχος στο γραφείο του Γιουν είπε ότι αυτός καλωσορίζει την Πελόζι και της εύχεται ένα ομαλό ταξίδι, αλλά δεν σχολίασε αυτές τις αναφορές.

«Η θέση μας για την επίσκεψή της στην Ταϊβάν είναι ότι θα συνεχίσουμε τη στενή επικοινωνία με άλλες χώρες με βάση την άποψη ότι η διατήρηση της περιφερειακής ειρήνης και σταθερότητας μέσω διαλόγου και συνεργασίας είναι σημαντική», είπε ο αξιωματούχος στους δημοσιογράφους.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Επαναρχίζει το πρωτάθλημα – Κρίσιμο ντέρμπι ΑΕΚ-ΑΠΟΕΛ

Μετά τη διακοπή για τους αγώνες της Εθνικής στο ποδόσφαιρο, επαναρχίζει αυτό το τριήμερο η αγωνιστική δράση στο Πρωτάθλημα Cyta με τη διεξαγωγή της...

Γάζα: 12 Παλαιστίνιοι νεκροί από ισραηλινό πλήγμα στη Ράφα

Την Ράφα έπληξαν οι ισραηλινές δυνάμεις, στο νότιο άκρο της Λωρίδας της Γάζας, προκαλώντας τον θάνατο τουλάχιστον 12 ανθρώπων, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters...

Πώς η κατάρρευση της γέφυρας της Βαλτιμόρης προκάλεσε χείμαρρο από θεωρίες συνωμοσίας

Πριν γίνει μέλος του αμερικανικού Κογκρέσου, η Marjorie Taylor Greene  ενεπλάκη με μια θεωρία συνωμοσίας ότι «εβραϊκά διαστημικά λέιζερ» μπορεί να ήταν η αιτία...

Παρ’ ολίγον τραγωδία στον αέρα – Πτήση της British από Αθήνα πέρασε «ξυστά» από drone

Μια πτήση της British Airways από Αθήνα για Λονδίνο οριακά απέφυγε τη σύγκρουση με ‘ενα drone καθώς η απόσταση μεταξύ τους έφτασε στο 1,5...

Η ομιλία Μητσοτάκη για πρόταση δυσπιστίας: Δεν θα συγκυβερνήσω με κανένα παράκεντρο

«Κάποιοι επιτήδειοι φρόντισαν να ρίξουν το σπόρο της αμφιβολίας στη δικαιοσύνη. Πολιτικές δυνάμεις μεταβλήθηκαν σε εμπόρους το πόνου», τόνισε από το βήμα της Βουλής...

Το Euribor αυξήθηκε ξανά τον Μάρτιο

Ανοδικά κινήθηκε το Euribor 12μήνου και τον Μάρτιο, καθώς αναμένεται να κλείσει στο 3,72%, καθώς καθυστερούν οι μειώσεις των επιτοκίωντης Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Τον Φεβρουάριο,...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!