32.8 C
Nicosia
Πέμπτη 25 Απρίλιος 2024 | 15:42

Η Ευρώπη χωρίς την Άνγκελα Μέρκελ

Την αρχή του τέλους μιας εποχής στην ευρωπαϊκή πολιτική θα σηματοδοτήσει το Σάββατο τα 1.001 μέλη των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) της Γερμανίας, το κόμμα της καγκελάριου Άνγκελα Μέρκελ, θα πραγματοποιήσουν διαδικτυακό συνέδριο για την εκλογή νέου ηγέτη.

Η αποχώρηση της Μέρκελ τον Σεπτέμβριο θα εκκινήσει μια κρίσιμη καμπή για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Τα τελευταία 15 χρόνια, η πολιτική ικανότητα της Μέρκελ να χρησιμοποιεί τον ασυναγώνιστο πολιτικό και οικονομικό ιστό της Γερμανίας και τις δικές της δυνάμεις πειθούς χει βοηθήσει την Ευρώπη να διαχειριστεί ζητήματα όπως:

Η κρίση του δημόσιου χρέους που ακολούθησε την κατάρρευση της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής αγοράς 2008-2009
Τις μεταναστευτικές ροές που δημιούργησε ο εμφύλιος της Συρίας
Οι διαρκώς προβληματικές σχέσεις που χωρίζουν τον Βορρά της Ευρώπης από τον Νότο και την Ανατολή από τη Δύση
Οι περίπλοκες σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα
Η διαδικασία μετάβασης πέρα ​​από το Brexit για τη δημιουργία μιας νέας σχέσης με το Ηνωμένο Βασίλειο
Η διαχείριση της πανδημίας
Σίγουρα δεν τα έχει κάνει όλα αυτά μόνη της. Όμως, ως ηγέτης του πιο σημαντικού μέλους της ΕΕ, και λόγω της εμπειρίας της και του διεθνούς σεβασμού για την κρίση και την ικανότητά της, έχει αποδειχθεί απαραίτητη για την ικανότητα της ΕΕ να «απορροφάει» τα εκάστοτε.

Η αλλαγή σκυτάλης στη Γερμανία περιλαμβάνεται μάλιστα ανάμεσα στους δέκα κινδύνους που εκτιμά η Eurasia Group πως εγκυμονεί το 2021. Ο κίνδυνος νούμερο εννιά «Η Ευρώπη μετά την Μέρκελ» αναφέρει πως η πανδημία και οι φόβοι που καλλιέργησε ενίσχυσαν την πολιτική τύχη της Άνγκελα Μέρκελ. Ο κορωνοϊός «προστάτευσε» την Γερμανίδα καγκελάριο αποτρέποντας την αποδυνάμωσή της και παράλληλα φτιάχνοντας το σκηνικό για την ΕΕ και το Ταμείο Ανάκαμψης των 750 δισεκατομμυρίων ευρώ, μια εξέλιξη που αλλάζει το παιχνίδι και αποδεικνύεται η καλύτερη (και ίσως η μοναδική) καλή χρήση της πανδημίας ως πολιτική ευκαιρία για την ενίσχυση της πολυμερούς προσέγγισης.

Να σημειωθεί ότι ο νούμερο ένα κίνδυνος για την Eurasia Group είναι οι ΗΠΑ με την αλλαγή εξουσίας και την προεδρία του Τζο Μπάιντεν, και δεύτερος η πανδημία και οι ουλές της στην οικονομία.

Τι ξέρουμε μέχρι τώρα για την αλλαγή σκυτάλης στο CDU;

Οι υποψήφιοι είναι τρεις:
Φρίντριχ Μερτς, υποψήφιος προερχόμενος από την κεντροδεξιά πτέρυγα με πολιτική φιλική προς τις επιχειρήσεις,
Άρμιν Λασετ, κυβερνήτης του μεγαλύτερου κρατιδίου της Γερμανίας και
Νόμπερτ Ροτγκεν, σημερινός πρόεδρος της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων του κοινοβουλίου.
Θα μπορούσε να νικήσει οποιοσδήποτε από τους τρεις. Ο Μερτς έχει δεσμευτεί να οδηγήσει το CDU «μακριά από τη σκιά της Άνγκελα Μέρκελ» οδηγώντας το κόμμα προς την κεντροδεξιά. Οι άλλοι δύο υποψήφιοι έχουν συστηθεί ως κεντρικοί που επιθυμούν τη συναίνεση.
Όποιος επικρατήσει θα ξεκινήσει συζητήσεις με τον «μικρό αδελφό» του κόμματος, το CSU, και τον ηγέτη του και πρωθυπουργό της Βαυαρίας Μάρκους Σόντερ, ώστε να συμφωνήσουν για τον υποψήφιο των εθνικών εκλογών του Σεπτεμβρίου. Αυτή η επιλογή θα γίνει στα τέλη Μαρτίου ή στις αρχές Απριλίου.
Η δημοτικότητα του νικητή αυτού του Σαββατοκύριακου μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα κρίνει πολλά καθώς αυτοί οι αριθμοί πιθανότατα θα καθορίσουν εάν ο νέος ηγέτης του CDU ή ο Σόντερ της CSU θα επιλεγούν ως υποψήφιοι για την διεκδίκηση της καγκελαρίας.
Ο υποψήφιος της χριστιανικής ένωσης CDU/CSU, είναι πολύ πιθανό να αντικαταστήσει τη Μέρκελ ως καγκελάριο της Γερμανίας τον Σεπτέμβριο, πιθανώς σε συνασπισμό με το κόμμα των Πρασίνων.

Πηγή: naftemporiki.gr με πληροφορίες από gzeromedia

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Το μούδιασμα στην αγορά ακινήτων, η προοπτική και οι προκλήσεις

Του Μιχάλη Τσαγγαρίδη*  Κατά την ανάλυση των δεδομένων της αγοράς ακινήτων λαμβάνονται υπόψη διάφοροι σημαντικοί παράγοντες που την επηρεάζουν. Δύο από αυτούς σχετίζονται με το...

ΗΠΑ: 18 πρόσωπα κατηγορούνται για απόπειρα ανατροπής του αποτελέσματος των εκλογών του 2020

Κατηγορίες εναντίον 18 προσώπων για απόπειρα ανατροπής του αποτελέσματος των προεδρικών εκλογών του 2020 υπέρ του Ντόναλντ Τραμπ, ανακοίνωσε σήμερα ο γενικός εισαγγελέας της Αριζόνα. Μεταξύ...

Παρίσι: Έπεσαν τα φτερά του εμβληματικού Moulin Rouge τη νύχτα

Τα φτερά του ιστορικού καμπαρέ του Παρισιού, Moulin Rouge έπεσαν στο έδαφος. Κατά τη διάρκεια της νύχτας, οι εμβληματικές λεπίδες του καμπαρέ που βρίσκεται στο...

Ταϊλάνδη: Αφόρητη ζέστη – 50 βαθμοί κελσίου η αισθητή θερμοκρασία, 30 νεκροί από την αρχή του έτους

Αντιμέτωπη με φοβερό καύσωνα είναι η Ταϊλάνδη, με συνεχή 40άρια, αλλά αισθητή θερμοκρασία πάνω από 50, ενώ 30 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους...

Ζαχάροβα: Η ειρηνευτική φόρμουλα Ζελένσκι παρατείνει τη σύγκρουση – Καμία συζήτηση χωρίς τη συμμετοχή της Μόσχας

«Δεν έχουν νόημα τυχόν συνομιλίες για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία χωρίς τη συμμετοχή της Μόσχα», επεσήμανε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα. Αφορμή στάθηκε...

Χούθι: Επιθέσεις σε δύο πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων και ένα αμερικανικό καταδρομικό

Επιθέσεις εναντίον δύο πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων και ενός καταδρομικού του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ εξαπέλυσαν οι αντάρτες Χούθι της Υεμένης. Ο εκπρόσωπός τους Γιαχία Σαρία ανέφερε ότι οι Χούθι εξαπέλυσαν επίθεση με...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!