29.1 C
Nicosia
Τετάρτη 22 Μάιος 2024 | 11:40

Ισραήλ: Νεκρός ο υπουργός Οικονομικών της Χαμάς

Για τέταρτη ημέρα συνεχίζονται οι συγκρούσεις σε Ισραήλ και Παλαιστίνη με τον αιματηρό απολογισμό να αυξάνεται συνεχώς. Η βίαιη ανάφλεξη στην πάντα ταραγμένη περιοχή της Μέσης Ανατολής κινδυνεύει να πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις καθώς υπάρχουν φόβοι για γενίκευση της σύρραξης.

Οι νεκροί Ισραηλινοί ανέρχονται σε 900 μέχρι αυτή τη στιγμή, συμπεριλαμβανομένων των 260 ανθρώπων που σκοτώθηκαν από ενόπλους σε μουσικό φεστιβάλ το Σάββατο, ενώ στην πολιορκημένη Γάζα και στη Δυτική Όχθη οι νεκροί έχουν ξεπεράσει τους 700. Στην Παλαιστίνη από το Σάββατο έχουν σκοτωθεί πάνω από 140 παιδιά και πάνω από 100 γυναίκες.

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου σε δηλώσεις του είπε ότι οι βομβαρδισμοί στη Γάζα είναι μόνο η αρχή, και προειδοποίησε για μια δύσκολη μάχη. Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ διέταξε πλήρη αποκλεισμό του παλαιστινιακού θύλακα, διακόπτοντας την παροχή τροφίμων, καυσίμων, ηλεκτρισμού και νερού.

Η υπηρεσία ανθρωπιστικής βοήθειας του ΟΗΕ ανέφερε ότι οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές έχουν καταστρέψει τις υποδομές παροχής νερού, αποχέτευσης και υγιεινής, επηρεάζοντας περισσότερους από 400.000 ανθρώπους στη Γάζα.

Η Χαμάς ανακοίνωσε ότι θα αρχίσει να εκτελεί έναν Ισραηλινό όμηρο ως αντίποινα για κάθε νέο ισραηλινό βομβαρδισμό αμάχων. Η ισλαμιστική παλαιστινιακή οργάνωση που κρατά πάνω από 100 ομήρους ξεκαθάρισε ότι δεν θα ξεκινήσει διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωσή τους εάν δεν σταματήσουν οι βομβαρδισμοί.

Την ίδια στιγμή ωστόσο εκπρόσωπος της Χαμάς δήλωσε ότι η οργάνωση είναι ανοιχτή σε συζητήσεις για εκεχειρία καθώς έχει επιτύχει τους στόχους της.

Ένταση υπήρξε και στα σύνορα με τον Λίβανο καθώς το Ισραήλ προκάλεσε πλήγματα, ενώ αργότερα η Χεσμπολάχ δήλωσε ότι έπληξε δύο στρατιωτικούς στόχους ως αντίποινα για τον θάνατο τεσσάρων στελεχών της.

Η Δύση στέκεται στο πλευρό του Ισραήλ με τις ΗΠΑ να στέλνουν το αεροπλανοφόρο USS Gerald Ford και έκτακτη στρατιωτική βοήθεια, το Ιράν κατηγορείται ότι στηρίζει τη Χαμάς, ενώ οι ΥΠΕΞ του Αραβικού Συνδέσμου συνεδριάζουν την Τετάρτη.

Στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, που συνεδρίασε χθες εκτάκτως για να συζητήσει την κατάσταση, καταδικάστηκε η ισλαμιστική οργάνωση, αλλά δεν υπήρξε ομοφωνία, γεγονός το οποίο στηλίτευσε η Ουάσιγκτον. Σήμερα εκπρόσωπος του οργανισμού εξέφρασε την απογοήτευσή του και την ανησυχία του για το πώς το Ισραήλ ξεδιπλώνει τον επιχειρησιακό του σχεδιασμό στη Γάζα.

Όλες οι εξελίξεις

Νεκρός ο υπουργός Οικονομικών της Χαμάς μετά από χτύπημα του Ισραήλ

Σύμφωνα με τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις ο υπουργός Οικονομικών της πολιτικής πτέρυγας της Χαμάς, Τζαουάντ Αμπού Σαμάλα, σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια αεροπορικής επιδρομής. Ο Σαμάλα θεωρούνταν ένας από τους στόχους του Ισραήλ καθώς το Τελ Αβίβ θεωρεί ότι διαχειρίστηκε τους οικονομικούς πόρους για τη χρηματοδότηση και τη διεύθυνση της επίθεσης της Χαμάς.

 

Η Χαμάς απειλεί με βομβαρδισμό της Ασκελόν

Τον βομβαρδισμό της πόλης Ασκελόν στη Λωρίδα της Γάζας προανήγγειλε η Χαμάς.

Όπως σημείωσε ο εκπρόσωπος της Χαμάς, Αμπού Ουμπάιντα η επίθεση αυτή θα γίνει «ως απάντηση στο έγκλημα του εχθρού να εκτοπίσει το λαό μας».

Σύμφωνα με την παλαιστινιακή οργάνωση στόχος είναι «να τον αναγκάσει να εγκαταλείψει τα σπίτια του σε διάφορες περιοχές της Λωρίδας της Γάζας». Η Χαμάς έκανε γνωστό και το χρονικό πλαίσιο της επίθεσης, θέλοντας να προειδοποιήσει τους κατοίκους της περιοχής, με σκοπό να περιοριστούν οι απώλειες αμάχων.

«Δίνουμε στους κατοίκους της κατεχόμενης πόλης της Ασκέλον προθεσμία να την εγκαταλείψουν πριν από τις πέντε το απόγευμα» συμπληρώνει η ανακοίνωση του Αμπού Ουμπάιντα.

Το Ισραήλ  απομακρύνει όλους τους κατοίκους που έχουν μείνει στις περιοχές γύρω από το τείχος της Γάζας

Σύμφωνα με το ΑlJazeera, το Ισραήλ εκκενώνει ή απομακρύνει όλους τους κατοίκους που έχουν μείνει στις περιοχές γύρω από το τείχος της Γάζας. Επίσης, οι Αρχές του Ισραήλ αναφέρουν ότι έχουν κλείσει όλα τα κενά στο τείχος.

Ο λόγος που ο αριθμός των νεκρών Παλαιστινίων ανεβαίνει πιο αργά

Το υπουργείο Υγείας των Παλαιστινίων στη Γάζα ανέφερε ότι αντιμετωπίζει δυσκολίες να ενημερώνει τον αριθμό των νεκρών εξαιτίας προβλημάτων και διακοπών στο διαδίκτυο και στις επικοινωνίες.

Τα blackout, τα οποία αντιμετωπίζουν και οι ανταποκριτές του Middle East Eye στη Γάζα, συνέβησαν αφότου οι Αρχές του Ισραήλ έκοψαν στη Λωρίδα της Γάζας την πρόσβαση σε νερό, φαγητό και ηλεκτρισμό.

Στον τελευταίο απολογισμό το υπουργείο ανέφερε ότι 765 Παλαιστίνιοι έχασαν τη ζωή τους από τους βομβαρδισμούς του Ισραήλ και πάνω από 4.000 είχαν τραυματιστεί. Τουλάχιστον 18 Παλαιστίνιοι έχουν χάσει τη ζωή τους στη Δυτική Όχθη.

Στο έκτακτο συμβούλιο των ΥΠΕΞ έχουν καλεστεί Ισραήλ και Παλαιστίνη

Ισραηλινός και Παλαιστίνιος ΥΠΕΞ έχουν κληθεί στο έκτακτο Συμβούλιο Εξωτερικών, σύμφωνα με ανάρτηση του Ύπατου Εκπροσώπου της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ.

Το Ισραήλ βομβάρδισε κοντά στο πέρασμα στη Ράφα

Πλήγματα σημειώθηκαν κοντά στο πέρασμα της Ράφα στα σύνορα μεταξύ της Λωρίδας της Γάζας και της Αιγύπτου, δήλωσαν στο Reuters αιγυπτιακές πηγές ασφαλείας και ένας μάρτυρας.

Το χτύπημα έρχεται καθώς ο ισραηλινός στρατός βομβαρδίζει τη Γάζα και ακολουθεί το χτύπημα που τη Δευτέρα, το οποίο διέκοψε εν μέρει τις επιχειρήσεις στα σύνορα, δήλωσαν αιγυπτιακές πηγές ασφαλείας.

«Γνωρίζω πως το μεθοριακό πέρασμα της Ράφα (στα σύνορα Γάζας-Αιγύπτου) εξακολουθεί να είναι ανοικτό», είχε δηλώσει προηγουμένως στη διάρκεια ενημέρωσης των ξένων δημοσιογράφων ο Ισραηλινός αντισυνταγματάρχης Ρίτσαρντ Χεχτ, επικεφαλής στρατιωτικός εκπρόσωπος, προσθέτοντας. «Όποιοι μπορούν να φύγουν, θα τους συμβούλευα να φύγουν».

Στη συνέχεια από το γραφείο του στρατιωτικού εκπροσώπου εκδόθηκε η εξής δήλωση: «Διευκρίνιση: Το μεθοριακό πέρασμα της Ράφα ήταν ανοιχτό χθες, αλλά τώρα έχει κλείσει».

Πού βρίσκεται το πέρασμα της Ράφα.

Ισραηλινός στρατός: Δεν υπήρξε απόπειρα διείσδυσης από τη Συρία ή τον Λιβανο

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι η πληροφορία για από αέρος διείσδυση στο ισραηλινό έδαφος από την Συρία ή τον Λίβανο αποδείχθηκε ψευδής.

Τουλάχιστον 770 οι νεκροί Παλαιστίνιοι και 4.000 οι τραυματίες

Αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών Παλαιστινίων μετά τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς της περασμένης νύχτας. Το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι τουλάχιστον 770 Παλαιστίνιοι είναι νεκροί, ενώ τουλάχιστον 4.000 είναι οι τραυματίες.

Αυξήθηκε ο αριθμός των νεκρών στη Γάζα μετά τους βομβαρδισμούς του Ισραήλ.

Νέες αεροπορικές επιθέσεις του Ισραήλ

Σύμφωνα με την ισραηλινή εφημερίδα Haaretz οι δυνάμεις του Ισραήλ πραγματοποιούν νέες αεροπορικές επιθέσεις στη Γάζα.

Πολιτικές κόντρες στο Ισραήλ

Καμία αλλαγή στο υπάρχον υπουργικό συμβούλιο δεν θέλει ο ακροδεξιός υπουργός Άμυνας, Ιταμάρ Γκβιρ, την ώρα που άλλοι πολιτικοί στο Ισραήλ καλούν για σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας.

Ο ίδιος διαφωνεί και με τη συγκρότηση ολιγομελούς πολιτικού συμβουλίου.

Το Ισραήλ χτύπησε καταυλισμό προσφύγων – Νέο βίντεο από τη WSJ

Πολίτες στη Γάζα ψάχνουν τους δικούς τους ανθρώπους στα ερείπια των κτιρίων στη Γάζα. Βίντεο της Wall Street Journal αποτυπώνει την κατάσταση σε καταυλισμό προσφύγων μετά από βομβαρδισμό.

«Απερίγραπτη είναι η κατάσταση στα νοσοκομεία της Γάζας»

Η ανταποκρίτρια του Al Jazeera, Γιούμα ΕλΣαγιέντ μεταδίδει ότι η κατάσταση στα νοσοκομεία της Γάζας είναι «απερίγραπτη» μετά τους ολονύχτιους βομβαρδισμούς.

Σύμφωνα με την ίδια, το μεγαλύτερο νοσοκομείο της Γάζας, το Σίφα, έχει γεμίσει με πτώματα και τραυματισμένους ανθρώπους.

«Το νεκροτομείο είναι γεμάτο. Ορισμένες οικογένειες έχουν μεταφέρει τους νεκρούς συγγενείς τους μόνο και μόνο για να αδειάσει ο χώρος στο νεκροτομείο. Δεν έχουν γίνει καν κηδείες λόγω της έντασης των βομβαρδισμών», αναφέρει η ίδια.

Το Ισραήλ χτύπησε σε κατοικημένες περιοχές στη Γάζα ως αντίποινα στις επιθέσεις της Χαμάς.

Ανθρωπιστικό διάδρομο για τη Γάζα ζήτησε ο ΠΟΥ

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ζήτησε να δημιουργηθεί ένας ανθρωπιστικός διάδρομος στη Λωρίδα της Γάζας.

«Ο ΠΟΥ ζητά τον τερματισμό της βίας», τονίζει σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος του ΠΟΥ, Ταρίκ Γιασάρεβιτς σε συνέντευξη Τύπου στη Γενεύη. «Ένας ανθρωπιστικός διάδρομος είναι απαραίτητος για να φτάσουν στον κόσμο κρίσιμες ιατρικές προμήθειες», είπε ο ίδιος.

Ο ΠΟΥ ανέφερε ότι 13 επιθέσεις έχουν πλήξει εγκαταστάσεις υγείας στη Γάζα από την έναρξη του πολέμου και ότι οι προ-διατεθειμένες ιατρικές προμήθειες έχουν ήδη εξαντληθεί.

ΟΗΕ: Ο πλήρης αποκλεισμός της Γάζας απαγορεύεται βάσει του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου

Ο πλήρης αποκλεισμός της Λωρίδας της Γάζας, τον οποίο ανακοίνωσε χθες ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας, απαγορεύεται από το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, δήλωσε ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών.

«Η επιβολή αποκλεισμών που θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή αμάχων στερώντας τους βασικά αγαθά για την επιβίωσή τους απαγορεύεται από το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο ύπατος αρμοστής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα Φόλκερ Τουρκ.

Το πέρασμα στη Ράφα παραμένει κλειστό μέχρι νεωτέρας

Αιγυπτιακή πηγή ασφάλειας σημειώνει στο dpa ότι το πέρασμα στη Ράφα παραμένει κλειστό μέχρι νεωτέρας.

Τα αντίποινα του Ισραήλ στη Γάζα καθιστούν επικίνδυνη την κατάσταση τόσο για τους πολίτες όσο και για τους εργαζόμενους στο πέρασμα, δήλωσε η πηγή, προσθέτοντας ότι υπάρχει κατάσταση συναγερμού κατά μήκος των συνόρων για να σταματήσουν τυχόν απόπειρες διείσδυσης.

Ο Μαχτζούμπ Ζουεΐρι, διευθυντής του Κέντρου Μελετών του Κόλπου στο Πανεπιστήμιο του Κατάρ, λέει ότι η Αίγυπτος θέλει να πάρει αποστάσεις από την κλιμακούμενη κατάσταση μεταξύ της Χαμάς και του Ισραήλ.

Στοιχεία για το πέρασμα στη Ράφα.

Τους 180.000 έφτασαν οι εκτοπισμένοι στη Γάζα

Η Υπηρεσία Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες (UNRWA) δημοσίευσε τα τελευταία στατιστικά στοιχεία για την κατάσταση στην πολιορκημένη Λωρίδα της Γάζας.

Στις 180.000 έχουν φτάσει οι εκτοπισμένοι, ενώ 137.500 φιλοξενούνται στα σχολεία της Υπηρεσίας. Ψωμί έχει μοιραστεί μέσω του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος.

Το Ισραήλ, μέσω του εκπροσώπου του στρατού, ανακοίνωσε ότι θεωρεί νόμιμους στόχους τη Βουλή και τα υπουργεία στη Γάζα.

Οι IDF έχουν δώσει στη δημοσιότητα και βίντεο από τα χτυπήματα που πραγματοποίησαν τις προηγούμενες ώρες.

 

Το συνοριακό πέρασμα ανάμεσα σε Γάζα και Αίγυπτο έχει κλείσει

Ο ισραηλινός στρατιωτικός εκπρόσωπος διόρθωσε προηγούμενο σχόλιό του λέγοντας πως το μεθοριακό πέρασμα ανάμεσα στη Γάζα και την Αίγυπτο έχει τώρα κλείσει.

Λίγο νωρίτερα οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις είχαν προτείνει να κατευθυνθούν προς την Αίγυπτο οι Παλαιστίνιοι που διαφεύγουν από τις ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στη Λωρίδα της Γάζας, καθώς η χώρα αυτή έχει επίσης σύνορα με τον αποκλεισμένο θύλακα.

«Γνωρίζω πως το μεθοριακό πέρασμα της Ράφα (στα σύνορα Γάζας-Αιγύπτου) εξακολουθεί να είναι ανοικτό», είχε δηλώσει προηγουμένως στη διάρκεια ενημέρωσης των ξένων δημοσιογράφων ο αντισυνταγματάρχης Ρίτσαρντ Εχτ, επικεφαλής στρατιωτικός εκπρόσωπος, προσθέτοντας. «Όποιοι μπορούν να φύγουν, θα τους συμβούλευα να φύγουν».

Στη συνέχεια από το γραφείο του στρατιωτικού εκπροσώπου εκδόθηκε η εξής δήλωση: «Διευκρίνιση: Το μεθοριακό πέρασμα της Ράφα ήταν ανοιχτό χθες, αλλά τώρα έχει κλείσει».

Ισραήλ: Περίπου 1.500 νεκροί μαχητές της Χαμάς στα σύνορα με Γάζα

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι περίπου 1.500 πτώματα μαχητών της Χαμάς βρέθηκαν στο ισραηλινό έδαφος, καθώς, όπως υποστηρίζει, έχει κερδίσει σε μεγάλο βαθμό τον έλεγχο στο νότιο τμήμα της χώρας και «αποκατέστησε τον πλήρη έλεγχο» των συνόρων κατά την τέταρτη ημέρα των μαχών μετά από την πρωτοφανή αιφνιδιαστική επίθεση της Χαμάς.

Ο εκπρόσωπος Ρίτσαρντ Χεχτ δήλωσε ότι κανένας μαχητής της Χαμάς δεν έχει περάσει στο Ισραήλ από χθες το βράδυ, αν και οι διεισδύσεις μαχητών δεν μπορούν να θεωρούνται απίθανες.

Το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι έχει επανακτήσει τον έλεγχο του φράχτη στη Γάζα

Tο Ισραήλ έχει ανακτήσει τον έλεγχο του μεθοριακού φράχτη στα σύνορα της Γάζας, τον οποίο είχαν παραβιάσει οι παλαιστίνιοι ένοπλοι της Χαμάς, που πραγματοποίησαν το Σαββατοκύριακο μαζική επίθεση στο ισραηλινό έδαφος, και ναρκοθετεί τα τμήματα στα οποία ο φράχτης είχε παραβιαστεί, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής εκπρόσωπος των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων.

Σε σχόλια που μεταδόθηκαν από το ραδιοσταθμό του ισραηλινού στρατού, ο υποναύαρχος Ντανιέλ Χαγκάρι δήλωσε πως από τη Δευτέρα δεν έχουν σημειωθεί νέες διεισδύσεις από τη Γάζα.

Απαντώντας προφανώς σε φήμες ότι ένοπλοι χρησιμοποίησαν σήραγγες για να περάσουν υπογείως τα σύνορα, ο εκπρόσωπος δήλωσε ότι οι ένοπλες δυνάμεις δεν έχουν διαπιστώσει κάτι τέτοιο.

Ξεπέρασαν τους 700 οι νεκροί στη Γάζα μετά τους νυχτερινούς βομβαρδισμούς

Τουλάχιστον 70 είναι οι νεκροί στη Γάζα μετά τους νυχτερινούς βομβαρδισμούς του Ισραήλ. Περίπου 4.000 Παλαιστίνιοι έχουν τραυματιστεί από τις ισραηλινές επιδρομές.

Πάνω από 137.000 είναι οι εκτοπισμένοι από τη Λωρίδα της Γάζας.

Υπενθυμίζεται ότι περισσότεροι από 900 είναι οι νεκροί Ισραηλινοί, τουλάχιστον 17 Παλαιστίνιοι έχουν χάσει τη ζωή τους στη Δυτική Όχθη, όπως και τέσσερις μαχητές της Χεζμπολάχ στον Λίβανο.

Διαδηλώσεις υπέρ της Παλαιστίνης ή υπέρ του Ισραήλ

Συνεχίζονται οι διαδηλώσεις σε όλο τον κόσμο με αφορμή τον πόλεμο Ισραήλ και Χαμάς.

Όπως αναφέρει το Al Jazeera, διαδηλώσεις υποστήριξης της Παλαιστίνης έγιναν στην Αθήνα, στο Λονδίνο, στη Νότια Αφρική και στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας τις τελευταίες 24 ώρες.

Στιγμιότυπο από τη διαδήλωση καταδίκης της πολιορκίας της Γάζας στην Αθήνα.

Βίντεο από τη διαδήλωση υπέρ της Παλαιστίνης στο Λονδίνο:

Φωτογραφίες από τη διαδήλωση ενάντια στην πολιορκία της Γάζας στο Κέιπ Τάουν:

 

Διαδήλωση υπέρ του Ισραήλ στο Μπουένος Άιρες:

Μια σύντομη σύνοψη των γεγονότων

  • Η υπηρεσία αρωγής του ΟΗΕ αναφέρει ότι οι Παλαιστίνιοι πρόσφυγες που ζουν σε καταφύγια στη Λωρίδα της Γάζας έχουν φτάσει τις 137.000, ή το 90% της χωρητικότητάς τους.
  • Αμείλικτοι ισραηλινοί βομβαρδισμοί συγκλόνισαν τη Γάζα κατά τη διάρκεια της νύχτας, με αποτέλεσμα πολλούς νεκρούς, μεταξύ των οποίων τουλάχιστον δύο δημοσιογράφοι.
  • Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου έχει δηλώσει ότι ο ισραηλινός στρατός θα χρησιμοποιήσει «τεράστια δύναμη» ως αντίποινα στη χειρότερη επίθεση που συνέβη σε ισραηλινό έδαφος εδώ και δεκαετίες.
  • Ο αριθμός των νεκρών ανέρχεται πλέον σε 687 Παλαιστίνιους στη Γάζα, περισσότερους από 900 Ισραηλινούς, τουλάχιστον 17 Παλαιστίνιους στη Δυτική Όχθη και τέσσερις μαχητές της Χεζμπολάχ στον Λίβανο.
  • Δεκάδες ξένοι υπήκοοι, μεταξύ των οποίων τουλάχιστον 12 πολίτες της Ταϊλάνδης, ήταν μεταξύ των καταγεγραμμένων νεκρών στη σύγκρουση.
  • Ο επικεφαλής του αμερικανικού Γενικού Επιτελείου Στρατού, στρατηγός Τσαρλς Κ. Μπράουν, προειδοποίησε το Ιράν «να μην εμπλακεί» στον πόλεμο Ισραήλ – Χαμάς.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!