30.7 C
Nicosia
Πέμπτη 2 Μάιος 2024 | 15:40

ΗΠΑ: Υπήρξαν συνομιλίες με την Κίνα για το κατασκοπευτικό μπαλόνι

Όταν ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεκ ακύρωσε αυτό το μήνα το ταξίδι του στο Πεκίνο, πρόσεξε τα λόγια του. Η εκτόξευση ενός «κατασκοπευτικού μπαλονιού» από την Κίνα πάνω από τις Ηνωμένες Πολιτείες ήταν απαράδεκτη και ανεύθυνη, είπε, αναβάλλοντας, αλλά όχι ακυρώνοντας την επίσκεψή του.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες εκτιμούν ότι το αντικείμενο που εντοπίστηκε ήταν ένα μπαλόνι ελεγχόμενο από τον κινεζικό στρατό και αποτελούσε μέρος ενός στόλου που έστειλε το Πεκίνο σε περισσότερες από 40 χώρες σε πέντε ηπείρους για κατασκοπευτικούς σκοπούς.

Μια εβδομάδα αργότερα, καταρρίφθηκε αυτό που οι ΗΠΑ χαρακτήρισαν «κατασκοπευτικό» μπαλόνι και η Κίνα μετεωρολογικό αερόστατο, το ταξίδι του Μπλίνκεν δεν έχει επαναπρογραμματιστεί και η κατάρριψη «αγνώστου ταυτότητας» αντικειμένων πάνω από την Αλάσκα και τον Καναδά έχει δημιουργήσει νέα ερωτήματα σχετικά με το ποιος είχε στείλει τέτοια αντικείμενα στον εναέριο χώρο της Βόρειας Αμερικής.

Κατάρριψη τρίτου «αγνώστου ταυτότητας» αντικειμένου πάνω από τον εναέριο χώρο των ΗΠΑ

Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι καταρρίφθηκε χθες το βράδυ ένα ακόμη αγνώστου ταυτότητας ιπτάμενο αντικείμενο πάνω από τη λίμνη Χιούρον στο Μίσιγκαν, το τρίτο μέσα σε τρείς ημέρες.

Η γερουσιαστής του Μίσιγκαν Ελίσα Σλότκιν δήλωσε ότι ο στρατός «παρόπλισε» το αντικείμενο, το οποίο καταρρίφθηκε από πιλότους της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ και της Εθνοφρουράς.

Λίγο νωρίτερα, σε μήνυμά της στο Twitter, η Σλότκιν έγραψε ότι ο αμερικανικός στρατός παρακολουθεί «εξαιρετικά στενά» ένα αντικείμενο που εντοπίστηκε πάνω από τη λίμνη Χιούρον.

«Θα μάθουμε περισσότερα για το τι είναι αυτό τις επόμενες ημέρες, αλλά προς το παρόν, να είστε βέβαιοι ότι όλα τα μέρη έχουν εστιάσει με λέιζερ σε αυτό από τη στιγμή που διέσχισε τα νερά μας», έγραψε η Γερουσιαστής, η οποία ανήκει στους Δημοκρατικούς.

Παρόλα αυτά, οι αναλυτές εκτιμούν ότι ΗΠΑ και Κίνα έχουν σοβαρούς λόγους να διαχειριστούν τις διαφωνίες τους. Το ερώτημα τώρα είναι πότε, και όχι αν, θα βρουν τον δρόμο της επιστροφής στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

ΗΠΑ: Μιλήσαμε με το Πεκίνο

Πάντως οι ΗΠΑ επικοινώνησαν με την Κίνα μετά την απόρριψη των επανειλημμένων αιτημάτων του Πενταγώνου να υπάρξει διάλογος για αρκετές ημέρες, δήλωσε την Κυριακή στέλεχος του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας.

«Έγιναν επαφές με τη ΛΔΚ για το ζήτημα του μπαλονιού που πετούσε σε μεγάλο ύψος», ανέφερε στον Τύπο η αναπληρώτρια υπουργός Άμυνας Μελίσα Ντάλτον, χρησιμοποιώντας το ακρώνυμο της επίσημης ονομασίας Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας.

Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν ζήτησε να συζητήσει με τον Κινέζο ομόλογό του μετά την κατάρριψή του από καταδιωκτικό F-22, έπειτα από ημέρες που πέταγε εντός του αμερικανικού εναέριου χώρου.

Το αίτημα έμεινε αρχικά ανικανοποίητο: το Πεκίνο κατήγγειλε την «ανεύθυνη» και «υπερβολική» απόφαση που πήρε η Ουάσιγκτον να καταρρίψει αυτό που χαρακτήρισε αερόστατο που χρησιμοποιείτο για επιστημονικούς σκοπούς, «κυρίως μετεωρολογικούς».

«Αυτή η ανεύθυνη και λαθεμένη ενέργεια δεν δημιούργησε κλίμα ευνοϊκό για τον διάλογο και τις ανταλλαγές μεταξύ των δύο στρατών», τόνισε σε ανακοίνωσή του το κινεζικό υπουργείο Άμυνας. «Οι ΗΠΑ επέμειναν να χρησιμοποιήσουν βία εναντίον κινεζικού πολιτικού αερόστατου, κάτι που αντίκειται (…) στις διεθνείς πρακτικές και δημιουργεί κακό προηγούμενο», σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Η κυρία Ντάλτον απέφυγε να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες για τις συνομιλίες που έγιναν ανάμεσα στις δύο πλευρές.

Χθες Κυριακή, η Ουάσιγκτον ανακοίνωσε πως καταρρίφθηκε ακόμη ένα «αντικείμενο» σε μεγάλο ύψος, χωρίς να προσδιορίσει τη φύση του. Ήταν το τέταρτο που καταρρίφθηκε πάνω από τις ΗΠΑ και τον Καναδά μέσα σε λιγότερες από δέκα ημέρες.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Προβλήματα στη νότια Αγγλία από καταιγίδα με κεραυνούς

Νύχτα βαριάς και πολύ σφοδρής βροχόπτωσης που συνοδεύτηκε από πολλούς κεραυνούς ήταν η χθεσινή στη νότια Αγγλία, με αποτέλεσμα την πρόκληση μιας σειράς προβλημάτων. Μεταξύ...

Νονός βίαζε το βαφτιστήρι του επί 3 χρόνια στο Ηράκλειο – Σε σοκ οι γονείς του θύματος

Μία πολύ σοβαρή καταγγελία που έχει προκαλέσει σοκ στην τοπική κοινωνία της Κρήτης, βλέπει το φως της δημοσιότητας. Ένας 18χρονος κατήγγειλε τον νονό του ότι τον...

Κυρώσεις της Τεχεράνης σε ΗΠΑ και Βρετανία

Το Ιράν ανακοίνωσε κυρώσεις σε βάρος προσώπων και οντοτήτων σε ΗΠΑ και Βρετανία για την υποστήριξή τους προς το Ισραήλ στον πόλεμο με τη...

Οι δυνατότητες που έχουν τα σκυλιά Κ-9 παρουσιάστηκαν στις Κεντρικές Φυλακές

Με αφορμή την αποφοίτηση των νέων δεσμοφυλάκων-χειριστών ειδικά εκπαιδευμένων σκυλιών (Κ-9), παρουσιάστηκε το προηγούμενο Σάββατο η δράση και οι δυνατότητες που έχουν τα συγκεκριμένα...

Θεσσαλονίκη: Διαπληκτίστηκαν και τον χτύπησε με σιδηρολοστό στο κεφάλι

Άγριος καυγάς μεταξύ δύο ατόμων συνέβη στην περιοχή των Σαράντα Εκκλησιών, στην Θεσσαλονίκη. Σύμφωνα με πληροφορίες του thestival.gr, το περιστατικό συνέβη το απόγευμα της Μεγάλης Τρίτης και συγκεκριμένα...

Ανακοίνωσε πακέτο στήριξης 1 δισ. στον Λίβανο η Πρόεδρος της Κομισιόν

«Ο Λίβανος και ο λαός του μπορούν να υπολογίζουν στη διαρκή στήριξη της ΕΕ. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είμαι στην ευχάριστη...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!