19.9 C
Nicosia
Πέμπτη 28 Μάρτιος 2024 | 11:06

ΗΠΑ: Εξετάζουν να στείλουν ειδικές δυνάμεις για να προστατεύουν την αμερικάνικη πρεσβεία στο Κίεβο

Η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν εξετάζει την πιθανή αποστολή δυνάμεων ειδικών επιχειρήσεων (SOF) στην Ουκρανία για τη φύλαξη της πρεσβείας των ΗΠΑ στο Κίεβο, σύμφωνα με αρκετούς Αμερικανούς αξιωματούχους που επικαλείται το CNN.

Η ιδέα της χρήσης των SOF βρίσκεται σε πολύ προκαταρκτικό στάδιο και δεν έχει ακόμη παρουσιαστεί στον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν για απόφαση, δήλωσαν οι συγκεκριμένες πηγές.

Ξανά σε λειτουργία η πρεσβεία

Η πρεσβεία επαναλειτούργησε την περασμένη εβδομάδα, αφού ήταν κλειστή για περίπου τρεις μήνες.

Προς το παρόν, η πρεσβεία και ο περιορισμένος αριθμός του προσωπικού της προστατεύονται από υπαλλήλους διπλωματικής ασφάλειας του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Η συζήτηση επικεντρώνεται στο κατά πόσον απαιτείται αύξηση της ασφάλειας αν αυξηθεί ο αριθμός του προσωπικού και κατά πόσον οι SOF είναι καλύτερα εξοπλισμένες για να εκπληρώσουν αυτές τις απαιτήσεις, τονίζει το CNN.

Οι Αμερικανοί πεζοναύτες συνήθως φυλάσσουν τις πρεσβείες των ΗΠΑ σε όλο τον κόσμο, αλλά στο Κίεβο, προς το παρόν, υπάρχει γενική συμφωνία ότι το τυπικό προσωπικό φύλαξης πρεσβειών του Σώματος Πεζοναυτών μπορεί να μην είναι κατάλληλο να παρέχει την απαιτούμενη ασφάλεια στην Ουκρανία χωρίς πρόσθετες δυνάμεις, λένε αξιωματούχοι.

Τι φοβούνται οι ΗΠΑ – Πώς θα αντιδράσει η Ρωσία

Οι ΗΠΑ δεν πιστεύουν ότι η Ρωσία θα επιτεθεί ανοιχτά στην πρεσβεία. Αλλά η ανησυχία είναι ότι η ρωσική αεράμυνα ή οι πύραυλοι θα μπορούσαν κατά λάθος να στοχεύσουν το συγκρότημα και η κατάσταση θα μπορούσε να κλιμακωθεί δραματικά, λένε οι αξιωματούχοι.

Επίσης, Αμερικανοί αξιωματούχοι λένε ότι η Ρωσία έχει κατανοήσει σε επίσημη βάση ότι οι ΗΠΑ χρησιμοποιούν στρατιωτικό προσωπικό για τη φύλαξη των πρεσβειών τους σε όλο τον κόσμο και οποιαδήποτε παρουσία δεν θα πρέπει να θεωρηθεί ως κλιμάκωση.

Παρ’ όλα αυτά, η εισαγωγή αμερικανικών δυνάμεων στην Ουκρανία θα μπορούσε να προκαλέσει ανησυχίες ότι θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια αντίληψη αμερικανικής κλιμάκωσης, δεδομένου ότι ο πρόεδρος Μπάιντεν ήταν ανένδοτος ότι τα χερσαία στρατεύματα των ΗΠΑ δεν θα πολεμήσουν στην Ουκρανία.

Η ανησυχία έγκειται στο ότι αν οι δυνάμεις ειδικών επιχειρήσεων εισέλθουν στην Ουκρανία, τότε οι ΗΠΑ πρέπει να είναι σε θέση να παρέχουν ένα γρήγορο μέσο για την απομάκρυνσή τους και του προσωπικού της πρεσβείας από την Ουκρανία σε περίπτωση κρίσης. Επί του παρόντος, οι μόνες επιλογές είναι η μεταφορά με οχήματα ή μέσω σιδηροδρόμου στα σύνορα.

Προς το παρόν, δεν υπάρχει καμία διάθεση στο Πεντάγωνο να παράσχει αεροπορική υποστήριξη, όπως ελικόπτερα. Η WSJ ήταν αυτή που ανέφερε πρώτη ότι οι δυνάμεις ειδικών επιχειρήσεων εξετάζονται για την ασφάλεια της πρεσβείας των ΗΠΑ στο Κίεβο, όπως τονίζει το CNN.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Υπ. Υγείας: Μια στις δέκα γυναίκες πάσχει από ενδομητρίωση

Στην Κύπρο, μια στις δέκα γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας, παλεύει με την πάθηση της ενδομητρίωσης, είπε ο Υπουργός Υγείας Μιχάλης Δαμιανός σε χαιρετισμό του στην...

Αξιωματούχος Κίνας: Κινητήρια δύναμη για την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη η χώρα μας

Η Κίνα στοχεύει να αποτελέσει ισχυρή κινητήρια δύναμη για την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη φέτος, ανοίγοντας τις αγορές της ευρύτερα στους ξένους επενδυτές και προωθώντας...

ΒΙΝΤΕΟ: Δείτε για πρώτη φορά το εντυπωσιακό μαγνητικό πεδίο της μαύρης τρύπας στο κέντρο του γαλαξία μας

Τα φαινόμενα που συμβαίνουν στην περιοχή Τοξότης Α* του κέντρου του γαλαξία μας σε απόσταση 27 χιλιάδων ετών φωτός από εμάς είχαν υποδείξει την...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!