28.8 C
Nicosia
Παρασκευή 17 Μάιος 2024 | 14:33

Ζελένσκι: Το Ρωσικό καθεστώς θέλει να υποσκάψει την Ευρώπη

Με παρέμβαση του Ουκρανού Προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι ξεκίνησε την Πέμπτη το μεσημέρι η έκτακτη σύνοδος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες, στο πρώτο μισό του οποίου κύριο θέμα συζήτησης θα είναι οι εξελίξεις στην Ουκρανία και η στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς την Ουκρανία κατά της Ρωσικής εισβολής.

Ο κ. Ζελένσκι ευχαρίστησε τους ηγέτες για τη στήριξή τους και τόνισε πως οι αρχές της ελεύθερης και ενωμένης Ευρώπης μπορεί να ακούγονται ως συνηθισμένα συνθήματα, όμως για την Ουκρανία σήμερα έχουν εντελώς διαφορετικό νόημα.

Θέλοντας να δώσει ένα παράδειγμα της σημερινής κατάστασης, και του πώς η ελευθερία των Ευρωπαίων βρίσκεται σε κίνδυνο, ανέφερε πως επικοινώνησε πρόσφατα με την Πρόεδρο της Μολδαβίας Μάγια Σάντου για να την ενημερώσει για έγγραφο το οποίο περιήλθε στην κατοχή της Ουκρανίας και περιείχε πλάνο αποσταθεροποίησης της δημοκρατίας στη Μολδαβία.

Το σχέδιο αυτό, συνέχισε, θυμίζει την περίπτωση της Ουκρανίας, και τις προσπάθειες για υπόσκαψη της δημοκρατίας στην ΕΕ. Όλοι, τόνισε, προστατεύουμε την Ευρώπη κατά ενός καθεστώτος που θέλει να καταστρέψει την Ευρώπη, που θέλει να είναι αυταρχικός ηγέτης στην ήπειρό μας.

Η Ρωσία συνέχισε έχει μια σειρά εργαλείων που δεν στοχοποιούν μόνο την Βαλτική ή την Πολωνία ή την Ουκρανία, αλλά χρησιμοποιήθηκαν και στα Βαλκάνια και σε άλλες περιοχές της Ευρώπης. Για αυτό, είπε μεταξύ άλλων, χρειάζονται γρήγορες και αποφασιστικές κινήσεις από την πλευρά της ΕΕ.

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ τόνισε πως η παρουσία του κ. Ζελένσκι στις Βρυξέλλες είναι ιδιαίτερα σημαντική ένα χρόνο μετά την έναρξη της εισβολής, κάνοντας λόγο για ισχυρό σύμβολο. Πρόσθεσε πως ο κ. Ζελένσκι συμβολίζει τον λαό του, και τον αγώνα του, καθώς και το γεγονός πως η Ουκρανία βρίσκεται πλέον πιο κοντά στην ΕΕ και είναι υποψήφια χώρα.

Συλλυπητήρια επιστολή στον Ερντογάν

Πριν την άφιξη του κ. Ζελένσκι, οι 27 ηγέτες των κρατών μελών τήρησαν ενός λεπτού σιγή για τα θύματα του σεισμού στην Τουρκία και τη Συρία, και συζήτησαν τους τρόπους συντονισμού της στήριξης των κρατών μελών της ΕΕ.

Οι ηγέτες συνυπέγραψαν επίσης κοινή επιστολή προς τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν στέλνοντας συλλυπητήρια για τις απώλειες στη χώρα, εκφράζοντας σοκ και λύπη για τις επιπτώσεις του καταστροφικού σεισμού. «Η ΕΕ και τα κράτη μέλη στέκονται πλήρως αλληλέγγυα προς τον λαό της Τουρκίας και της Συρίας μπροστά σ αυτή την τραγωδία», τονίζεται.

Προσθέτοντας πως οι σκέψεις των 27 βρίσκονται με τις οικογένειες που έχασαν αγαπημένα τους πρόσωπα ή περιμένουν νεότερα για άτομα που αγνοούνται, ευχήθηκαν καλή ανάρρωση στους τραυματισμένους και τίμησαν τους διασώστες που εργάζονται συνεχώς επί του εδάφους.

Όπως αναφέρεται, η ΕΕ έχει κάνει τα μέγιστα για να παρέχει γρήγορα τη μεγαλύτερη δυνατή στήριξη «για να βοηθήσουμε να απαλύνουμε τον πόνο σε όλες τις περιοχές που επηρεάστηκαν». Σε αυτό το πλαίσιο, η Κομισιόν και η Σουηδική Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ εξήγγειλαν την διοργάνωση μιας συνόδου δωρητών που θα πραγματοποιηθεί τον Μάρτιο στις Βρυξέλλες.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Ξεκινά από 31 Μαΐου η καταβολή του επιδόματος τέκνου για το 2024

Στην τελική ευθεία μπαίνει η πρόσθετη αύξηση 5% στο Επίδομα Τέκνου και η ένταξη στο Επίδομα φοιτητών πολύτεκνων οικογενειών, ανακοίνωσε την Παρασκευή το Υφυπουργείο...

Καθώς η Ρωσία προελαύνει, το ΝΑΤΟ εξετάζει την αποστολή εκπαιδευτών στην Ουκρανία

Παρ’ όλο που ο Τζο Μπάιντεν εξακολουθεί να δηλώνει ότι δεν θα υπάρξουν αμερικανικά στρατεύματα στο ουκρανικό έδαφος καθότι η κίνηση αυτή θα μπορούσε να...

Κιβωτός του Κόσμου: Άρχισαν οι καταθέσεις στη δίκη του πατρός Αντωνίου για σωματικές τιμωρίες και απειλές στα παιδιά

Χωρίς την παρουσία του πατρός Αντωνίου στο δικαστήριο, άρχισαν οι καταθέσεις μαρτύρων στη δίκη όπου είναι κατηγορούμενος για ηθική αυτουργία σε κακοποιητικές συμπεριφορές και σωματικές τιμωρίες σε...

Η «εμπορική» βαλίτσα του Πούτιν στην Κίνα

Μιχάλης Ψύλος • [email protected] Μπορεί ο Ουκρανός πρόεδρος,  Βολοντίμιρ Ζελένσκι να ακύρωσε όλα τα ταξίδια στο εξωτερικό τις επόμενες ημέρες, λόγω της ρωσικής προέλασης στην περιοχή του Χάρκοβο, αλλά ο...

Αλγερία: Βρέθηκε 45χρονος μετά από 26 χρόνια – Τον κρατούσε όμηρο σε κελάρι ο γείτονας

Σε κελάρι μόλις 200 μέτρα από το σπίτι του βρέθηκε 45χρονος άνδρας, τον οποίο κρατούσε «όμηρο» γείτονας του για 26 χρόνια. Ο λόγος γίνεται για τον 45χρονο -σήμερα- Ομάρ...

Η επόμενη μεγάλη γεωπολιτική κρίση πιθανόν να φέρει τη σφραγίδα του Κιμ

Βαλλιστικό πύραυλο προς τα ύδατα, στα ανοιχτά της ανατολικής ακτής της, εκτόξευσε η Βόρεια Κορέα, λίγες ώρες αφότου η αδελφή του ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν κατέρριψε ως «επιστημονική...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!