20.9 C
Nicosia
Παρασκευή 26 Απρίλιος 2024 | 4:32

Ερντογάν: Τουρκία – Λιβύη παραμένουν δεσμευμένες στο σύμφωνο για την Αν. Μεσόγειο

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο Λίβυος πρωθυπουργός Αμπντέλ Χαμίντ Ντμπεϊμπά επιβεβαίωσαν τη Δευτέρα εκ νέου τη δέσμευσή τους στο αμφιλεγόμενο σύμφωνο οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών στην ανατολική Μεσόγειο που υπέγραψαν το 2019, μετά τη συνάντηση που είχαν στην Άγκυρα.

«Σήμερα, ανανεώσαμε την αποφασιστικότητά μας» για αυτό το σύμφωνο, δήλωσε ο Ερντογάν κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Λίβυο πρωθυπουργό.

«Αναφορικά με τα σύμφωνα που υπογράφηκαν μεταξύ των χωρών μας, ιδίως το σύμφωνο οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών, επιβεβαιώνουμε ότι αυτά βασίζονται σε έγκυρες βάσεις και εξυπηρετούν τα συμφέροντα των δύο χωρών μας», δήλωσε ο Ντμπεϊμπά από την πλευρά του.

Ωστόσο, ο Λίβυος πρωθυπουργός τόνισε παράλληλα πως στόχος του είναι να δημιουργήσει έναν «μεσογειακό διάλογο», δηλαδή ανάμεσα στις χώρες της Μεσογείου, όπου τα κράτη μπορούν να συζητήσουν για τα κοινά τους συμφέροντα, σημειώνοντας πως είναι πολύ σημαντικό να ξεκινήσει διάλογος, ο οποίος θα λαμβάνει υπόψη του όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη.

Οι δύο ηγέτες υπέγραψαν επίσης σειρά συμφωνιών που έχουν στόχο την ενίσχυση της συνεργασίας, ιδίως της οικονομικής, μεταξύ των δύο χωρών.

«Θέλουμε να ενισχύσουμε την αλληλεγγύη μας και τη συνεργασία μας (…) Θα υποστηρίξουμε την κυβέρνηση εθνικής ενότητας με τον ίδιο τρόπο που υποστηρίξαμε την προηγούμενη νόμιμη κυβέρνηση (της Τρίπολης)», υπογράμμισε ο Τούρκος πρόεδρος.

Τουρκικές εταιρείες θα διαδραματίσουν «σημαντικό ρόλο στην ανοικοδόμηση της Λιβύης», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Λιβύης, ο οποίος πρόκειται να συναντηθεί αύριο, Τρίτη, με Τούρκους επιχειρηματίες.

Ο Ερντογάν ανακοίνωσε επίσης ότι η χώρα του θα παράσχει 150.000 δόσεις εμβολίου κατά της Covid-19 στη Λιβύη, που έχει πληγεί έντονα από την πανδημία.

Άφησε επίσης να εννοηθεί ότι η Τουρκία θα ανοίξει ξανά το προξενείο της στη Βεγγάζη, στην ανατολική Λιβύη, «μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες».

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters, Anadolu, AFP

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Στην Κύπρο ο Πρόεδρος της Στρατιωτικής Επιτροπής της ΕΕ – Επαφές με πολιτική και στρατιωτική ηγεσία

Συναντήσεις με την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία είχε ο Πρόεδρος της Στρατιωτικής Επιτροπής της ΕΕ (EUMC) Στρατηγός Robert Brieger ο οποίος πραγματοποεί επίσημη επίσκεψη...

Σημαντική πτώση στο ΧΑΚ – Αιτία η υποχώρηση διεθνών αγορών

Σημαντικές πιέσεις δέχθηκε την Πέμπτη το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, δίνοντας τέρμα στην ανοδική πορεία των τριών προηγούμενων ημερών λόγω του αρνητικού χρηματιστηριακού κλίματος που...

3.232 υποψηφιότητες για τις εκλογές Τοπικής Αυτοδιοίκησης – Δείτε πίνακα πόσοι διεκδικούν,ποιες θέσεις και σε ποιο Δήμο

Συνολικά 3.232 υποψηφιότητες υποβλήθηκαν σήμερα παγκύπρια για τα αξιώματα των Προέδρων των Συμβουλίων των Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, Δημάρχων, Αντιδημάρχων, Δημοτικών Συμβούλων και Μελών Σχολικών...

HΠΑ: Φουντώνουν στα πανεπιστήμια οι διαδηλώσεις διαμαρτυρίας για τον πόλεμο στη Γάζα – Εκατοντάδες συλλήψεις

Σε εκατοντάδες συλλήψεις φοιτητών – διαδηλωτών έχουν προβεί οι αρχές στις ΗΠΑ, καθώς φουντώνουν οι διαδηλώσεις διαμαρτυρίας για τον πόλεμο στη Γάζα και τις απάνθρωπες συνθήκες...

Στην Κίνα ο Πούτιν τον Μάϊο

Την Κίνα σκοπεύει να επισκεφθεί ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν τον Μάιο, όπως δήλωσε σήμερα ο ίδιος. «Η επίσκεψη έχει προγραμματιστεί για τον Μάιο», τόνισε ο...

Κυβέρνηση: Βήματα επαναπροσέγγισης με την Εκκλησία – Επίσκεψη Μητσοτάκη-Ιερώνυμου σε δομές της Αρχιεπισκοπής αύριο

Κοινή επίσκεψη σε δομές της Αρχιεπισκοπής Αθηνών στο Δήλεσι και τον Ωρωπό θα πραγματοποιήσουν αύριο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος....

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!