18.9 C
Nicosia
Σάββατο 20 Απρίλιος 2024 | 13:23

Ερντογάν: Ο Μπάιντεν και η Δύση δεν βοήθησαν να επιλυθεί η κρίση στην Ουκρανία

Ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι οι ΗΠΑ και άλλες χώρες της Δύσης δεν έκαναν τίποτα για να βοηθήσουν να επιλυθεί η κρίση Ρωσίας-Ουκρανίας και αποτελούσαν απλά εμπόδιο, όπως ανέφερε σήμερα το δίκτυο NTV και τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

Ο Ερντογάν, που επιδιώκει να ανανεώσει τα διαπιστευτήριά του ως δυνητικού διαμεσολαβητή, είπε ότι κανένας Ευρωπαίος ηγέτης δεν δύναται να επιλύσει την αντιπαράθεση και πως ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δεν έχει συμβάλει έως τώρα θετικά σε αυτό.

Ο πρόεδρος, που έχει στενές σχέσεις με το Κίεβο και τη Μόσχα, δήλωσε ότι αποδίδει μεγάλη σημασία στη σχεδιαζόμενη επίσκεψη του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν στην Τουρκία.

Τα σχόλια έγιναν αφού ο Ερντογάν συναντήθηκε με τον Ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο Κίεβο χθες, Πέμπτη, και επανάλαβε την προσφορά της Τουρκίας να μεσολαβήσει στην κρίση με τη Μόσχα, κάτι που χαιρέτισε το Κίεβο. Ο Ερντογάν προσφέρθηκε επίσης να φιλοξενήσει συνάντηση των ηγετών της Ουκρανίας και της Ρωσίας.

«Πρέπει να πω πολύ ξεκάθαρα: εάν προσέξετε, η Δύση δυστυχώς δεν έχει συμβάλει καθόλου στην επίλυση αυτού του ζητήματος», δήλωσε ο Ερντογάν σε δημοσιογράφους κατά την πτήση της επιστροφής του στην Τουρκία. «Μπορώ να πω ότι ήταν κυριολεκτικά μόνο εμπόδιο».

«Υπάρχει τώρα σοβαρό θέμα στην Ευρώπη σε ό,τι αφορά τους ηγέτες που μπορούν να επιλύσουν αυτό το ζήτημα» τώρα που έχει αποχωρήσει η πρώην καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ, φέρεται να δήλωσε ο Ερντογάν. «Όταν κοιτάμε …τις ΗΠΑ, ο Μπάιντεν δεν έχει επιδείξει ακόμα θετική προσέγγιση στο θέμα αυτό», πρόσθεσε ο Ερντογάν.

Συνεργασία Τουρκίας- Ισραήλ για μεταφορά φυσικού αερίου στην Ευρώπη 

Ο Ερντογάν φέρεται επίσης να δήλωσε ότι η Τουρκία και το Ισραήλ μπορούν να εργαστούν από κοινού για να μεταφέρουν φυσικό αέριο από το Ισραήλ στην Ευρώπη και οι δύο χώρες θα συζητήσουν την συνεργασία στο θέμα της ενέργειας κατά τη διάρκεια συνομιλιών τον επόμενο μήνα.

Η Τουρκία προσπαθεί να βελτιώσει τις τεταμένες σχέσεις της με το Ισραήλ και άλλες χώρες στο πλαίσιο μια προσπάθειας που ξεκίνησε το 2020. Σε μια προφανή κίνηση αποκλιμάκωσης ύστερα από χρόνια εχθρότητας, ο Ερντογάν ανακοίνωσε χθες, Πέμπτη, ότι ο Ισραηλινός πρόεδρος Ισαάκ Χέρτσογκ θα επισκεφθεί την Τουρκία στα μέσα Μαρτίου.

«Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ισραηλινό φυσικό αέριο στη χώρα μας, και πέρα από τη χρήση του, μπορούμε επίσης να εμπλακούμε σε μια κοινή προσπάθεια για το πέρασμά του στην Ευρώπη», δήλωσε ο Ερντογάν σε δημοσιογράφους κατά την πτήση επιστροφής του από το Κίεβο.

«Τώρα, Θεού θέλοντος, αυτά τα θέματα θα είναι στην ατζέντα μας με τον κ. Χέρτσογκ κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Τουρκία», είπε ο Ερντογάν σύμφωνα με τουρκικά μέσα ενημέρωσης. Πρόσθεσε ότι η Άγκυρα βρίσκεται επίσης σε συνομιλίες για την υπογραφή συμφωνίας παροχής φυσικού αερίου με το Ιράκ.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Πράσινο φως για την εξαγορά του Πανεπιστημίου Λευκωσίας από την Hellenic HealthCare Holding

Το πράσινο φως άναψε σήμερα η Επιτροπή Ανταγωνισμού της Ελλάδας, για την εξαγορά του πανεπιστημίου Λευκωσίας από την Hellenic HealthCare Holding 3 (Cyprus) Limited. Σύμφωνα...

Ανατροπή προς τα κάτω με τις τιμές του πετρελαίου – Πώς έκλεισε την εβδομάδα (γράφημα)

Με απώλειες έκλεισε την εβδομάδα το πετρέλαιο, καθώς οι traders βλέπουν περιορισμένο κίνδυνο να κλιμακωθεί η ένταση στη Μέση Ανατολή σ’ έναν ευρύτερο πόλεμο...

Προβλήματα δημιούργησε η κακοκαιρία στην Ελλάδα (βίντεο, φωτό)

Δύσκολη νύχτα πέρασαν οι κάτοικοι της Θεσσαλίας  μετά το πέρασμα της κακοκαιρίας από εχθές νωρίς το απόγευμα. Δρόμοι σε Πήλιο και Καρδίτσα πλημμύρισαν, ενώ σημειώθηκαν...

Σκηνοθετημένη η απάντηση του Ισραήλ ; -Τα σενάρια που κυκλοφορούν – Το Ιράν υποβαθμίζει την επίθεση

Διάφορα σενάρια κυκλοφορούν για την "απάντηση" του Ισραήλ στο Ιράν την Παρασκευή. Τα περισσότερα μιλούν για σκηνοθετημένη επίθεση, ώστε να ικανοποιηθεί το ακροατήριο του...

Δημοσκόπηση Metron: Άνοδος για ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ και υποχώρηση ΠΑΣΟΚ

Κέρδη για τη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ, και απώλειες για ΠΑΣΟΚ και Ελληνική Λύση, καταγράφει η νέα δημοσκόπηση της Metron Analysis, για το Mega. ...

Τουρίστες βρήκαν σε σκουπίδια 643 κροτίδες !

Ένα σακούλι σκουπιδιών με 643 κροτίδες εντόπισε σήμερα ζεύγος τουριστών, σε περιοχή μεταξύ των χωριών Δοράς και Ανώγυρας, της επαρχίας Λεμεσού. Οι κροτίδες, που...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!