Ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κάλεσε τους πρέσβεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης προκειμένου να τους καλοπιάσει για τις προσπάθειες που καταβάλλει η χώρα του για ένταξη, εξέφρασε παράπονα γιατί δεν βρίσκει ανταπόκριση και έριξε εκ νέου τον εκβιασμό του μεταναστευτικού. Ενώ στο στόχαστρό του βρέθηκε και πάλι η Κυπριακή Δημοκρατία, ζητώντας από την ΕΕ να αποδεχθεί την πρόταση Τατάρ όπως αυτή κατατέθηκε στις συνομιλίες της Γενεύης.
Στη συνάντησή του με τους πρέσβεις της ΕΕ ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κινήθηκε πάνω σε δύο άξονες. Τις καθαρά ευρωτουρκικές σχέσεις και τον παράγοντα Κύπρος, ο οποίος φαίνεται μέσα από τη δήλωσή του πως είναι σοβαρό αγκάθι στις ευρωτουρκικές σχέσεις.
Μιλώντας στους Ευρωπαίους πρέσβεις, ο Ερντογάν υποστήριξε πως «οι Ελληνοκύπριοι δεν θα αφαιρέσουν τη νοοτροπία ότι αποτελούν τους μοναδικούς ιδιοκτήτες στο νησί, ως προς την προσέγγισή τους σε σχέση με τους Τουρκοκύπριους». Συνεχίζοντας χαρακτήρισε την ΕΕ ως φερέφωνο της ελληνοκυπριακής πλευράς και κατηγόρησε την Ένωση ότι παραγνωρίζει τους Τουρκοκύπριους.
Αναφερόμενος στο Κυπριακό ο Τούρκος Πρόεδρος ανέφερε πως μαζί με τους Τουρκοκύπριους καταβάλλει προσπάθειες για λύση του προβλήματος «στη βάση των πραγματικοτήτων που υπάρχουν στο νησί και κατά τρόπο που θα είναι προς όφελος όλων των πλευρών». Σύμφωνα με τον Ερντογάν, «η αναγνώριση της ύπαρξης κυρίαρχης ισότητας και ίσο διεθνές στάτους των Τουρκοκυπρίων θα ανοίξει τον δρόμο για εξεύρεση λύσης».
Απευθυνόμενος προς την ΕΕ της υπέδειξε πως «εάν θέλει να συμβάλει στην επίτευξη λύσης θα πρέπει να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις που ανέλαβε το 2004 και να αναγνωρίσει την ύπαρξη των Τουρκοκυπρίων, και να αποδεχθεί την πρόταση λύσης που κατατέθηκε στη Γενεύη».
Μιλώντας σε πρεσβευτές χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά τη διάρκεια συνάντησης στην Άγκυρα, ο Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι η Τουρκία επιθυμεί την τοποθέτηση των σχέσεων με το ευρωπαϊκό μπλοκ σε «πιο στέρεες βάσεις», αλλά οι σχέσεις αυτές έχουν υποστεί τις συνέπειες «τακτικών καθυστέρησης».
«Θέλω να δηλώσω με λύπη ότι δεν έχουμε λάβει την απάντηση που θέλαμε από την πλευρά της ΕΕ για τα βήματα αυτά», είπε.
«Η Τουρκία δεν έχει λάβει σημαντική υποστήριξη από την Ευρωπαϊκή Ενωση στη μάχη της με τη μετανάστευση», δήλωσε ο Ερντογάν, προσθέτοντας ότι δεν θα είναι δυνατόν να υπάρξει «εμβάθυνση της συνεργασίας» ως προς το ζήτημα αυτό, όσο οι όροι της συμφωνίας του 2016 δεν ανανεώνονται.
«Η κρίση στη Λευκορωσία έδειξε για μία ακόμη φορά ότι η Ένωση στερείται βιώσιμης πολιτικής για την αντιμετώπιση της μετανάστευσης», πρόσθεσε αναφερόμενος στη σύγκρουση ανάμεσα στο Μινσκ και την ΕΕ για το πλήθος των μεταναστών που είναι εγκλωβισμένοι στα σύνορά τους.
Ο πρόεδρος της Τουρκίας δήλωσε επίσης ότι η πολιτική αναταραχή στη Βοσνία, εξαιτίας των αποσχιστικών κινήσεων του Σερβοβόσνιου ηγέτη Μίλοραντ Ντόντικ, οξύνθηκε από τις ανεπάρκειες της προοπτικής ένταξης και πρόσθεσε ότι η περιοχή «δίνει σημάδια επιστροφής στο αρνητικό περιβάλλον της δεκαετίας του 1990».