25.8 C
Nicosia
Παρασκευή 19 Απρίλιος 2024 | 16:31

Αυστηρές υποδείξεις Αννίτας σε βουλευτές για ανεξόφλητα πρόστιμα – Αντίδραση Ειρήνης Χαραλαμπίδου

Αυστηρή επίπληξη προς βουλευτές με ανεξόφλητα εντάλματα προστίμων απηύθυνε χθες η πρόεδρος της Βουλής, Αννίτα Δημητρίου, με στόχο τη συμμόρφωση τους.

Σε επιστολή που απέστειλε στους βουλευτές η πρόεδρος του Κοινοβουλίου, αναφέρει πως «έχει περιέλθει στην αντίληψη μου δημοσίευμα στον ημερήσιο Τύπο, στο οποίο γίνεται αναφορά στη βουλευτική ασυλία και σε εκκρεμότητες οφειλών των μελών της Βουλής, ειδικά ως προς επιβληθείσες χρηματικές ποινές για τροχαίες παραβάσεις, αλλά και άλλες».

Επισημαίνει ότι, «όπως γίνεται αντιληπτό, κάθε βουλευτής/τρια διέπεται από γενικούς και ειδικούς κανόνες δεοντολογίας, όπως αυτοί εκφράζονται στον Κώδικα Δεοντολογίας για τα μέλη του Σώματος και όπως επιβάλλεται από τον Κανόνα 1, αυτού αναφορικά με την εν γένει παρουσία τους στην κοινωνία».

Η κ. Δημητρίου τονίζει ότι «υπό το φως των πιο πάνω, καθίσταται αντιληπτό ότι οι βουλευτές/ βουλεύτριες με την εν γένει παρουσία τους τόσο κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους, όσο και ευρύτερα, πρέπει να αποτελούν πρότυπο συμπεριφοράς και συμμόρφωσης προς τις νόμιμες υποχρεώσεις τους».

Καλεί τέλος τους βουλευτές όπως, «ως εκ τούτου, παρακαλώ όπως ληφθεί ιδιαίτερα υπόψη η ανάγκη εμπέδωσης πίστης και σεβασμού προς τις Αρχές του κράτους δικαίου και πλήρους και άμεσης συμμόρφωση προς τις υποχρεώσεις που εκπηγάζουν από το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο προς όλους τους πολίτες».

Υπενθυμίζεται ότι βάση έκθεσης της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, μεταξύ των πολιτικά εκτεθειμένων προσώπων περιλαμβάνονται και τέσσερα μέλη της Βουλής που δε πλήρωσαν τα πρόστιμά τους.

Εναντίον τους εκκρεμούν 23 εντάλματα που εκδόθηκαν από το 2015-2020 για το ποσό των 5.374 ευρώ. Τα περισσότερα εντάλματα εκδόθηκαν μετά από τροχαίες παραβάσεις.

ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΕΙΡΗΝΗΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΟΥ

Την έντονη αντίδραση της βουλεύτριας του ΑΚΕΛ, Ειρήνης Χαραλαμπίδου προκάλεσε η ενέργεια της Προέδρου του Σώματος, Αννίτας Δημητρίου να αποστείλει επιστολή προς όλους τους βουλευτές, ζητώντας τους να συμμορφωθούν με τους νόμους και να διευθετήσουν εκκρεμούσες οφειλές τους για τροχαίες παραβάσεις.

Σε ανάρτησή της στο Facebook η κα Χαραλαμπίδου τονίζει πως αισθάνεται προσβεβλημένη από την επιστολή, επισημαίνοντας πως η Αννίτα Δημητρίου εύκολα θα μπορούσε να μάθει τα ονόματα των τεσσάρων βουλευτών που έχουν οφειλές προς το κράτος για τροχαίες παραβάσεις και να τους στείλει προσωπική επιστολή αντί να στοχοποιούνται όλοι οι βουλευτές. Σημειώνει επίσης πως οι τρεις από τους τέσσερις βουλευτές που έχουν οφειλές για τροχαίες παραβάσεις δεν είναι εν ενεργεία.

Αυτούσια η ανάρτηση της Ειρήνης Χαραλαμπίδου:

«Αγαπητή Αννίτα και εγώ και πολλοί άλλοι συνάδελφοι μας  και τους νόμους σεβόμαστε και τους πολίτες που μας ψήφισαν. Θα μπορούσες εύκολα να μάθεις τα ονόματα των τεσσάρων βουλευτών και να τους στείλεις προσωπικές  επιστολές. Άσε που εκ των τεσσάρων δεν είναι εν ενεργεία οι τρεις σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα που επικαλείσαι. Κάποιοι από μας στοχοποιήθηκαν εντός κοινοβουλίου γιατί επιμέναμε ακριβώς να καυτηριάζουμε επίμονα τέτοιες προκλητικές  συμπεριφορές. Προσωπικά  με στενοχωρεί και με προσβάλλει μια τέτοια επιστολή όπως πιστεύω θα ενοχλήσει και άλλους συναδέλφους οι οποίοι  επίσης έχουν πλήρη συναίσθηση των υποχρεώσεων που τους επιβάλλει και το αξίωμα που υπηρετούν, αλλά και η συνείδηση τους. Σε έναν βουλευτή σαφώς και δεν θα έπρεπε να απαιτείται να του υπενθυμίζουν τις υποχρεώσεις του. Θα έπρεπε να αποτελεί πρότυπο συμπεριφοράς. Αυτονόητο. Αναγνωρίζω την καλή πρόθεση, αλλά θα έπρεπε να ήταν στοχευμένη και όχι να βλέπουμε τίτλους που μειώνουν και προσβάλλουν το κύρος του κοινοβουλίου και μας των βουλευτών που με συνείδηση υπηρετούμε τον πολίτη και το δημόσιο συμφέρον».

Υπενθυμίζεται ότι η Αννίτα Δημητρίου απέστειλε επιστολή προς όλους τους βουλευτές και τις βουλεύτριες, τονίζοντας την ανάγκη συμμόρφωσή τους με τους νόμους που ισχύουν για όλους τους πολίτες. Η επιστολή στάληκε στον απόηχο δημοσιευμάτων που αναφέρονται σε εκκρεμούσες οφειλές μελών της Βουλής για τροχαίες παραβάσεις.

Μεταξύ άλλων η κα Δημητρίου τονίζει ότι οι βουλευτές/βουλεύτριες πρέπει να αποτελούν πρότυπο συμπεριφοράς και συμμόρφωσης προς τις νόμιμες υποχρεώσεις τους.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Ελλάδα: Aπαγορεύονται ξαπλώστρες, ομπρέλες σε 198 «απάτητες παραλίες»

Υπεγράφη από τους Υπουργούς Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, κ. Κωστή Χατζηδάκη και Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Θόδωρο Σκυλακάκη, η Κοινή Υπουργική Απόφαση, με την οποία καθορίζονται οι «Απάτητες...

Ελεύθερη πτώση: Παγκόσμιο ρεκόρ από Ρώσους που έπεσαν από την… στρατόσφαιρα! (ΒΙΝΤΕΟ)

Τρεις Ρώσοι έκαναν παγκόσμιο ρεκόρ πέφτοντας την περασμένη εβδομάδα με αλεξίπτωτα από τη στρατόσφαιρα της Γης στο Βόρειο Πόλο, σε μια αποστολή η οποία χρησίμευσε επίσης ως...

Τούρκοι τουρίστες «κατέλαβαν» τα ελληνικά νησιά – «Εκρηξη» αφίξεων λόγω της βίζας-εξπρές

Η εφαρμογή του μέτρου της έκδοσης επταήμερης βίζας εξπρές κατά την άφιξη για πολλά ελληνικά νησιά του Αιγαίου έχει προκαλέσει σημαντικό ενδιαφέρον στη γειτονική Τουρκία προσελκύοντας...

Παρίσι: Συνελήφθη ο άνδρας που απειλούσε να ανατιναχθείστο ιρανικό προξενείο

Αποκλεισμένη από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις παραμένει στο Παρίσι η περιοχή γύρω από το ιρανικό προξενείο, όπου ένας άνδρας απειλούσε νωρίτερα να ανατινάξει τον εαυτό του. Το BFMTV...

Παρασκευαστής παγωτού στο Κάπρι δημιουργεί παγωτό με γεύση…G7

Η Ιταλία ως έθνος παγωτού επιδεικνύει τα διαπιστευτήριά της, με μια ειδική νέα γεύση για τους υπουργούς Εξωτερικών που συγκεντρώνονται για τη συνάντηση της Ομάδας των...

Μάντσεστερ: Παιδί “κλέβει” περιπολικό και το οδηγεί (βίντεο ντοκουμέντο)

Αυτή είναι η σοκαριστική στιγμή που ένα «παιδί»οδηγεί ένα κλεμμένο αστυνομικό αυτοκίνητο κατά μήκος ενός πεζοδρομίου, αφού ένας αστυνομικός εγκατέλειψε το όχημά του για...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!