25.8 C
Nicosia
Παρασκευή 29 Μάρτιος 2024 | 16:10

Ενστάσεις Γερμανίας για άμεση ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ-«Δεν είναι η στιγμή να αποφασίσουμε»

Ο Γερμανός Υπουργός Άμυνας Μπόρις Πιστόριους δήλωσε αργά το βράδυ της Πέμπτη πως δεν είναι η κατάλληλη στιγμή οι σύμμαχοι στο NATO να αποφασίσουν για την ένταξη της Ουκρανίας στη στρατιωτική συμμαχία.

«Η πόρτα είναι ανοικτή (…), αλλά δεν είναι τώρα η στιγμή να αποφασίσουμε», δήλωσε ο Πιστόριους στο γερμανικό δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο ZDF, εξηγώντας πως δεν μπορεί να γίνει σοβαρή συζήτηση εν μέσω του πολέμου που εξαπέλυσε η Ρωσία πριν από σχεδόν 14 μήνες.

Οι σύμμαχοι πρέπει να ζυγίσουν, πολύ «προσεκτικά», τι ακριβώς θα προσφέρουν επίσημα στο Κίεβο, συνέχισε. «Πρέπει να παίρνει κανείς αποφάσεις ψύχραιμα, όχι εν θερμώ», επέμεινε.

Ο ΓΓ του NATO Γενς Στόλτενμπεργκ υποσχέθηκε στην Ουκρανία περαιτέρω υποστήριξη στην προσπάθειά της να ενταχθεί στη συμμαχία στην επίσκεψή του την Πέμπτη στο Κίεβο, την πρώτη μετά το ξέσπασμα του πολέμου.

Ωστόσο υπάρχουν διαφωνίες στη συμμαχία για το εάν πρέπει να προσφερθεί άμεσα ένταξη στη συμμαχία, ιδίως στην προσεχή σύνοδο κορυφής του Οργανισμού του Συμφώνου του Βόρειου Ατλαντικού τον Ιούλιο στο Βίλνιους, όπως ζήτησε χθες ο Ουκρανός Πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Αντιδρώντας στην επίσκεψη του Γενικού Γραμματέα του NATO Γενς Στόλτενμπεργκ στην Ουκρανία, η προεδρία της Ρωσίας επανέλαβε πως ανάμεσα στους σκοπούς του πολέμου που εξαπέλυσε τον Φεβρουάριο του 2022 εναντίον της γειτονικής χώρας είναι να αποτραπεί η ένταξή της στη δυτική στρατιωτική συμμαχία, πέρα από την «αποστρατιωτικοποίησή της».

Ο Νορβηγός δήλωσε χθες ότι «το μέλλον» και «η θέση» της Ουκρανίας «βρίσκεται στο NATO», ή αλλιώς «εντός της ευρωατλαντικής οικογένειας». Ο οικοδεσπότης του, ο Ουκρανός Πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, τόνισε από την πλευρά του ότι η Ουκρανία θέλει να της δοθεί πρόσκληση ένταξης στον Οργανισμό του Συμφώνου του Βόρειου Ατλαντικού ήδη τον Ιούλιο, στη σύνοδο στο Βίλνιους.

Στη Μόσχα, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ επανέλαβε, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Interfax, πως η Μόσχα θεωρεί πάντα απειλή την ένταξη της Ουκρανίας στο NATO, που θα έφερνε «σοβαρό, μεγάλο κίνδυνο για τη χώρα μας, για την ασφάλεια της» στα σύνορά της.

Η επίσκεψη του Στόλτενμπεργκ στο Κίεβο χθες ήταν η πρώτη μετά το ξέσπασμα του πολέμου, πριν από σχεδόν 14 μήνες. Η Δύση προμηθεύει με όπλα και πυρομαχικά την Ουκρανία. Η Ρωσία, που κατηγορεί τη Δύση πως κινεί τα νήματα της σύγκρουσης, ερίζει πως τα κράτη του NATO εμπλέκονται ολοένα πιο βαθιά στη σύρραξη.

Εξάλλου, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου απέρριψε δηλώσεις Ουκρανού αξιωματούχου πως δεν ήταν ο Ρώσος Πρόεδρος αλλά σωσίας του αυτός που πήγε πρόσφατα σε τομείς της Ουκρανίας ελεγχόμενους από τα ρωσικά στρατεύματα, στις περιφέρειες Χερσώνα και Λουγκάνσκ -η Μόσχα λέει πως τις προσάρτησε, κάτι που η διεθνής κοινότητα δεν αναγνωρίζει- πριν από μερικές ημέρες. Για τον Πεσκόφ, η θεωρία αυτή είναι «μάλλον παράξενη».

Δεν είναι αποδεδειγμένο πως χρησιμοποιείται πράγματι κάποιος «σωσίας» του Πούτιν. Ο Ρώσος Πρόεδρος έχει δηλώσει μάλιστα στο παρελθόν πως του είχε προταθεί η ιδέα για λόγους ασφαλείας, αλλά την απέρριψε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Ολυμπιακός Μαραθώνιος 1896 – Ο άθλος του Σπύρου Λούης

Την πέμπτη ημέρα των Α' Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας δέσποζε το αγώνισμα του Μαραθωνίου, ένα αγώνισμα που είχε εισηγηθεί ο γάλλος φιλόλογος Μισέλ Μπρεάλ,...

Ερντογάν: Στις ΗΠΑ στις 9 Μαΐου σύμφωνα με αξιωματούχο των υπηρεσιών ασφαλείας

Στις Ηνωμένες Πολιτείες στις 9 Μαΐου θα βρεθεί ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Αυτό έκανε γνωστό σήμερα αξιωματούχος των τουρκικών υπηρεσιών ασφαλείας, προετοιμάζοντας...

Τατζικιστάν: 9 συλλήψεις για εμπλοκή με το τρομοκρατικό χτύπημα στη Μόσχα

Τέσσερις ένοπλοι, που θεωρούνται ύποπτοι για τη φονικότερη επίθεση στη Ρωσία εδώ και 20 χρόνια, είναι υπήκοοι Τατζικιστάν. Συνελήφθησαν μαζί με επτά ακόμα ,...

Ν. Αφρική: Τρομακτικό τροχαίο δυστύχημα με 45 νεκρούς – Ένα κορίτσι 8 ετών επέζησε

Σοκαριστικό τροχαίο δυστύχημα συνέβη στην Ν. Αφρική, με 45 νεκρούς και μόλις μία επιζήσασα, ένα κοριτσάκι 8 ετών. Λεωφορείο με προσκυνητές του Πάσχα, σύμφωνα με...

Τουσκ: Η Ευρώπη απειλείται πραγματικά με πόλεμο – Και είναι ανέτοιμη

Επιμένει ο Πολωνός πρωθυπουργός, Ντόναλντ Τασκ, ότι η Ευρώπη έχει εισέλθει σε «προ- πολεμική περίοδο» και προειδοποιεί πως εάν η Ουκρανία ηττηθεί από τη...

Αεροπορικές εταιρείες αναφέρουν παρεμβολές σήματος GPS – «Δείχνουν» τη Ρωσία

Αεροπλάνα που πετούν πάνω από την περιοχή της Βαλτικής αναφέρουν έναν αυξανόμενο αριθμό ψεύτικων σημάτων GPS με την Ρωσία να θεωρείται ο πιθανότερος ένοχος. Τα...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!