23.8 C
Nicosia
Σάββατο 27 Απρίλιος 2024 | 21:29

Εκτός debate των Ρεπουμπλικανών ο Ντόναλντ Τραμπ

«Ο κόσμος ξέρει ποιος είμαι και πόσο επιτυχημένη προεδρία άσκησα, με ενεργειακή ανεξαρτησία, σύνορα και στρατό δυνατό, τη μεγαλύτερη μείωση φόρων και ρυθμιστικών κανόνων, χωρίς πληθωρισμό, την οικονομία ισχυρότερη από ποτέ στην ιστορία και πολλά άλλα». Με την ανάρτηση αυτή στην πλατφόρμα του, Truth Social, ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε την απόφασή του να μην λάβει μέρος στα debate των Ρεπουμπλικάνων, στο πλαίσιο της κούρσας για το χρίσμα του κόμματος.

«ΕΠΟΜΕΝΩΣ ΔΕΝ ΘΑ ΣΥΜΜΕΤΑΣΧΩ ΣΤΑ DEBATE!», διαβεβαίωσε, δίνοντας έμφαση με όλα τα γράμματα κεφαλαία, τονίζοντας πως έχει το 62% των προθέσεων ψήφου όσων σκοπεύουν να πάρουν μέρος στην εσωκομματική διαδικασία του GOP, ή με άλλα λόγια πως διαθέτει προβάδισμα 46 εκατοστιαίων μονάδων έναντι του σοβαρότερου αντιπάλου του, του κυβερνήτη της Φλόριντας Ρον ΝτεΣάντις.

Ο κ. ΝτεΣάντις «πέφτει σαν άρρωστο πουλί», κάγχασε ο τέως πρόεδρος των ΗΠΑ.

Οι διώξεις

Πέντε μήνες προτού αρχίσει η εσωκομματική διαδικασία που θα αναδείξει τον υποψήφιο της αντιπολίτευσης στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου του 2024 στις ΗΠΑ, ο κ. Τραμπ βλέπει την υποστήριξη της βάσης του να είναι ισχυρότερη παρά ποτέ. Όμως οι δικαστικές του περιπέτειες ρίχνουν βαριά σκιά στην προσπάθειά του να επιστρέψει στον Λευκό Οίκο.

Ο 77χρονος πρώην πρόεδρος, που καταγγέλλει –τι άλλο– «κυνήγι μαγισσών», αντιμετωπίζει ποινικές διώξεις για τις ενέργειές του στο πλαίσιο της προσπάθειας ανατροπής του εκλογικού αποτελέσματος του 2020, για το πώς χειρίστηκε απόρρητα, για παραχάραξη εγγράφων που σχετίζονταν με την εξαγορά της σιωπής ηθοποιού πορνογραφικών ταινιών.

Το πρώτο ντιμπέιτ των υποψήφιων για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων θα γίνει μεθαύριο Τετάρτη στο Μιλγουόκι, στις βορειοανατολικές ΗΠΑ.

Επτά υποψήφιοι εκπληρώνουν τα απαραίτητα κριτήρια για να συμμετάσχουν. Παρόντες θα είναι ο Ρον ΝτεΣάντις, ο κυβερνήτης της Βόρειας Ντακότας Νταγκ Μπέργκουμ, ο πρώην αντιπρόεδρος του κ. Τραμπ, ο Μάικ Πενς, η πρώην πρεσβεύτρια του στον ΟΗΕ, η Νίκι Χέιλι, κι ο γερουσιαστής Τιμ Σκοτ. Αναμένεται να συμμετάσχουν επίσης ο επιχειρηματίας Βίβεκ Ραμασουάμι κι ο πρώην κυβερνήτης του Νιου Τζέρζι, ο Κρις Κρίστι, που απειλούν να μετατραπούν σε παίκτες στην κούρσα, με δεδομένο το πού βρίσκεται ο κ. ΝτεΣάντις στις δημοσκοπήσεις στην Άιοβα και στο Νιου Χάμσιρ, όπου θα γίνουν οι πρώτες ψηφοφορίες στο πλαίσιο της εσωκομματικής διαδικασίας.

Ο κομματικός μηχανισμός είχε δώσει στον κ. Τραμπ προθεσμία ως σήμερα Δευτέρα για να αποφασίσει εάν επρόκειτο να συμμετάσχει ή όχι.

Παρά το πελώριο προβάδισμά του στις δημοσκοπήσεις, συνεργάτες του ανησυχούν πως οι αντίπαλοί του θα επωφεληθούν από την απουσία του για να αποκτήσουν δυναμική.

Τι είχε γίνει το 2016

Το 2016, αφού έλειψε από debate, ο κ. Τραμπ είχε υποστεί ήττα στην εσωκομματική διαδικασία στην Άιοβα — την είχε κερδίσει ο τεξανός γερουσιαστής Τεντ Κρουζ. Για τον Ρον ΝτεΣάντις και τους άλλους μνηστήρες, η απουσία του πρώην προέδρου από την τηλεμαχία στο Μιλγουόκι ίσως αποδειχθεί μάννα εξ ουρανού.

Προϋπόθεση για τη συμμετοχή των υποψηφίων είναι να δεσμευθούν να «τιμήσουν τη βούληση όσων ψηφίσουν» στην εσωκομματική διαδικασία, με άλλα λόγια να υποστηρίξουν τον νικητή. Το πώς όμως δεν αναφέρεται ρητώς.

Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει ήδη ξεκαθαρίσει πως δεν έχει καμία πρόθεση να αναλάβει τέτοια δέσμευση αν χάσει.

Την Παρασκευή η εφημερίδα New York Times ανέφερε πως ο κ. Τραμπ σκοπεύει να δώσει, την ώρα που είναι προγραμματισμένο να μεταδοθεί το ντιμπέιτ, συνέντευξη στον Τάκερ Κάρλσον, τον πρώην παρουσιαστή του Fox News που σήμερα κάνει εκπομπές μέσω X (του πρώην Twitter). Η ομάδα του θυελλώδους μεγιστάνα απέφυγε να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ, AFP

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

«Πρωθυπουργέ μείνε»: Ισπανοί διαδηλωτές ζητούν από τον Σάντσεθ να μην παραιτηθεί

Μεγαλειώδες συλλαλητήριο διοργανώθηκε στην Μαδρίτη, με υποστηρικτές του Σοσιαλιστικού Κόμματος να ταξιδεύουν από ολόκληρη την Ισπανία για να συμμετάσχουν. Οι διαδηλωτές ζήτησαν από τον...

Πάτρα: 12 συλλήψεις για διακίνηση ναρκωτικών σε σχολικό συγκρότημα

Στην εξάρθρωση εγκληματικής οργάνωσης που διακινούσε ναρκωτικάσε σχολικό συγκρότημα της Πάτρας προχώρησαν οι αστυνομικοί της Δίωξης Ναρκωτικών. Οι αστυνομικοί συνέλαβαν 12 άτομα και συγκεκριμένα τέσσερις...

Ζελένσκι: Νέα έκκληση για την ενίσχυση της αντιαεροπορικής άμυνας της Ουκρανίας

Νέα έκκληση έκανε σήμερα ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκισχετικά με την ενίσχυση της ουκρανικής αντιαεροπορικής άμυνας και επείγουσες παραδόσεις όπλων μετά το τελευταίο ρωσικό...

ΗΠΑ: 100 προσαγωγές φιλοπαλαιστινίων διαδηλωτών στο Northeastern University

Περίπου 100 φιλοπαλαιστινιακοί διαδηλωτές προσήχθησαν στο πανεπιστήμιο της Βοστώνης Northeastern University. Με αυτό τον τρόπο η αστυνομία απάντησε στη χρήση αντισημιτικών ύβρεων, ανακοίνωσε το...

Ολυμπιακοί Αγώνες: Η Φλόγα ξεκίνησε το ταξίδι της για τη Μασσαλία με το Belem Share via Facebook Share via Twitter

Το ταξίδι του προς τη Μασσαλία ξεκίνησε το εμβληματικό γαλλικό ιστιοφόρο Belem, το οποίο αναχώρησε σήμερα το πρωί από το λιμάνι του Πειραιά μεταφέροντας...

Παρέλαβε την αίτηση παύσης του και καταχωρεί ένσταση ο Ελεγκτής

Παρέλαβε την αίτηση για παύση του στο Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο, είπε στο ΚΥΠΕ ο γενικός ελεγκτής, Οδυσσέας Μιχαηλίδης, προσθέτοντας ότι έχει δώσει οδηγίες για...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!