28.3 C
Nicosia
Παρασκευή 10 Μάιος 2024 | 12:31

ΕΕ: Σε εξέλιξη η Σύνοδος Κορυφής – Αλλαγές στο κείμενο για Τουρκία – Ικανοποίηση Κύπρου-Ελλάδας

Σε εξέλιξη βρίσκεται η Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε. μέσω τηλεδιάσκεψης και σύμφωνα με πληροφορίες, το κείμενο της κοινής δήλωσης των ηγετών για την Τουρκία τροποποιήθηκε με τέτοιο τρόπο ώστε να ικανοποιεί τόσο την Ελλάδα όσο και την Κύπρο.

Ειδικότερα, το νέο κείμενο περιγράφει πολύ πιο αναλυτικά από τα προσχέδια, τις προϋποθέσεις και τους όρους με τους οποίους θα πρέπει να συμμορφωθεί η Τουρκία προκειμένου να ενεργοποιηθεί η θετική ατζέντα. Επίσης, εμπεριέχεται ο όρος ότι η όποια πρόοδος με την Τουρκία είναι αναστρέψιμη.

Η διατύπωση που αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος δικαίου στην Τουρκία είναι πιο έντονη, τη στιγμή που στο πρώτο προσχέδιο ήταν ανύπαρκτη και στο δεύτερο υπήρχε μια μικρή αναφορά.

Οι αλλαγές ικανοποιούν Αθήνα και Λευκωσία και πλέον η συζήτηση για το κείμενο των Ευρωπαίων σχετικά με την Τουρκία φαίνεται πως έχει κλείσει.

Ικανοποίηση Λευκωσίας και Αθήνας

Ικανοποίηση προκάλεσαν σε Αθήνα και Λευκωσία οι αλλαγές στο κείμενο για την Τουρκία, ώστε να υπάρξει τρίτο προσχέδιο συμπερασμάτων.  Η κοινή δήλωση που αναμένεται σήμερα θα ορίζει γραπτώς ότι εάν η Άγκυρα δεν εφαρμόσει το κράτος δικαίου δεν θα προκύψει θετική ατζέντα, ενώ τα τελικά συμπεράσματα των 27 θα ανακοινωθούν τον Ιούνιο.

Μετά τις αλλαγές στο προσχέδιο η διατύπωση που αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι σαφώς πιο έντονη, τη στιγμή που η απόφαση του προέδρου της Τουρκίας να εγκαταλείψει τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών, την επομένη μάλιστα συνομιλίας του με τον Σαρλ Μισέλ και με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, εξελήφθη ως προσβολή.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά οι Ευρωπαίοι θα ήθελαν να εξομαλύνουν τις σχέσεις τους με την Άγκυρα έπειτα από μια χρονιά εντάσεων, αλλά θα προτιμήσουν μια διαδικασία «προοδευτική», βασισμένη «σε όρους και προϋποθέσεις» και «αντιστρέψιμη», όπως ανήγγειλε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο Σαρλ Μισέλ, στην επιστολή-πρόσκληση στους ηγέτες ενόψει της Συνόδου Κορυφής.

Σημειώνεται πως οι Ευρωπαίοι, όπως και οι Αμερικανοί δεν θέλουν να κατεδαφίσουν τις γέφυρες με την Άγκυρα. «Η Τουρκία είναι παλιός σύμμαχος που εκτιμάμε, και έχουμε συμφέρον να την κρατήσουμε στο NATO», δήλωσε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.

Ωστόσο, οι ευρωπαίοι ηγέτες δυσκολεύονται να εμπιστευθούν τον τούρκο πρόεδρο, διότι δεν τηρεί τις δεσμεύσεις του, και βλέπουν οπορτουνισμό στη διακηρυγμένη βούλησή του να υπάρξει απποκλιμάκωση των εντάσεων, εξηγούν διπλωματικές πηγές.

Μπορέλ: Η κατάσταση παραμένει εύθραυστη

«Τον τελευταίο μήνα έχουμε δει θετικές εξελίξεις από την πλευρά της Τουρκίας αλλά η κατάσταση παραμένει εύθραυστη», σημείωσε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ε.Ε. αναφερόμενος στις σχέσεις με την Τουρκία.
«Σήμερα θα μελετήσουμε μέτρα για να σταθεροποιήσουμε αυτή τη θετική τάση και για τη συνέχεια υπάρχουν κάποια μέτρα με διπλή προσέγγιση», πρόσθεσε.

Ο Τζο Μπάιντεν στη Σύνοδο

Στην τηλεδιάσκεψη της Συνόδου Κορυφής των ευρωπαίων ηγετών θα συμμετέχει απόψε και ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν.

Επιπλέον ο Αμερικανός πρόεδρος θα έχει τηλεφωνική συνομιλία με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη και αργότερα με τον Τούρκο πρόεδρο, Ταγίπ Ερντογάν.

ΠΗΓΗ: Skai.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Ουσιαστική εμπλοκή της ΕΕ στην επίλυση του Κυπριακού ζήτησε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ

Η Κυπριακή Δημοκρατία πρέπει να εστιάσει στην ουσιαστική εμπλοκή της ΕΕ στην επίλυση του Κυπριακού για την υιοθέτηση των ευρωπαϊκών αρχών και αξιών, δήλωσε ο...

ΠτΒ: Θεαματική πρόοδος σε διάφορους τομείς καθημερινότητας από ένταξη

Η Κύπρος έχει σημειώσει θεαματική πρόοδο σε διάφορους τομείς της καθημερινότητας του Ευρωπαίου πολίτη, δήλωσε η Πρόεδρος της Βουλής, Αννίτα Δημητρίου, σε προσφώνησή της στην ειδική...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!