26.7 C
Nicosia
Σάββατο 27 Απρίλιος 2024 | 18:08

Διεθνής Αμνηστία: «Δυο μέτρα και δυο σταθμά» από την Δύση στην Ουκρανία

Η παγκόσμια οργή για την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία πέρυσι έχει χρησιμεύσει μόνο για να αποκαλύψει τα «δυο μέτρα και δυο σταθμά» της Δύσης ως προς τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε όλο τον κόσμο, κατήγγειλε η Διεθνής Αμνηστία την Τρίτη.

Στην ετήσια παγκόσμια έκθεσή της για το 2022, η Διεθνής Αμνηστία επεσήμανε τη σιωπή της Δύσης για τα δικαιώματα στη Σαουδική Αραβία, την καταστολή στην Αίγυπτο και τη μεταχείριση των Παλαιστινίων από το Ισραήλ.

«Η απάντηση της Δύσης στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία υπογράμμισε τα δύο μέτρα και δύο σταθμά, αποκαλύπτοντας συγκριτικά πόσο ασήμαντες ήταν οι αντιδράσεις σε τόσες άλλες παραβιάσεις του Χάρτη του ΟΗΕ», δήλωσε η γενική γραμματέας της Αμνηστίας Ανιές Καλαμάρ καθώς παρουσίαζε την παγκόσμια έκθεση της ομάδας στο Παρίσι.

Η επίθεση της Ρωσίας που ξεκίνησε στις 24 Φεβρουαρίου 2022 «μας έδωσε μια πολύ εικόνα που δεν βλέπουμε συχνά για το τι είναι δυνατό όταν υπάρχει πολιτική βούληση για δράση», πρόσθεσε.

Πολλές χώρες επέβαλαν κυρώσεις στη Μόσχα και άνοιξαν τα σύνορά τους στους Ουκρανούς πρόσφυγες μετά την εισβολή, ενώ το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο ξεκίνησε έρευνα για εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία. Ωστόσο, η Αμνηστία υποστήριξε ότι η σύγκρουση έχει αναδείξει τις αδυναμίες στην αντιμετώπιση των καταχρήσεων σε άλλα μέρη του πλανήτη.

Παλαιστίνιοι

Ξεχώρισε την «εκκωφαντική σιωπή της Δύσης για τα ανθρώπινα δικαιώματα της Σαουδικής Αραβίας, την αδράνεια για την Αίγυπτο και την άρνηση να αντιμετωπίσει το ισραηλινό σύστημα απαρτχάιντ εναντίον των Παλαιστινίων». Η Αμνηστία, η οργάνωση Human Rights Watch και ο ειδικός εισηγητής του ΟΗΕ κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η μεταχείριση των Παλαιστινίων από το Ισραήλ ισοδυναμεί με πολιτικές απαρτχάιντ, μια κατηγορία που το ισραηλινό κράτος αρνείται.

Πέρυσι, «διαδοχικές ισραηλινές κυβερνήσεις έλαβαν μέτρα αναγκάζοντας περισσότερους Παλαιστίνιους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, επεκτείνοντας τους παράνομους οικισμούς και νομιμοποιώντας υπάρχοντες οικισμούς και φυλάκια στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη», ανέφερε η Αμνηστία. Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι οι ισραηλινές δυνάμεις σκοτώνουν Παλαιστίνιους στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, τα δυτικά έθνη απέτυχαν να απαιτήσουν τον τερματισμό αυτού του «συστήματος καταπίεσης», ανέφερε.

Σαουδική Αραβία

Στη Σαουδική Αραβία, οι ακτιβιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων συνέχισαν να μαραζώνουν στη φυλακή, άνθρωποι μπήκαν φυλακή για τις απόψεις τους μετά από «εξαιρετικά άδικες δίκες», 81 άνδρες θανατώθηκαν σε μια μέρα και μετανάστες πέθαναν ενώ βρισκόταν υπό κράτηση, συνέχισε η ομάδα.

Αίγυπτος

Στην Αίγυπτο, ανέφερε η οργάνωση, χιλιάδες υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δημοσιογράφοι, διαδηλωτές και φερόμενοι ως αντιφρονούντες παρέμειναν πίσω από τα κάγκελα και «τα βασανιστήρια συνέχισαν ανεξέλεγκτα».

Αν και οι ευρωπαϊκές χώρες καλωσόρισαν τους Ουκρανούς πρόσφυγες, δεν έδειξαν την ίδια καλοσύνη στους ανθρώπους που διέφυγαν πολεμώντας στη Συρία, το Αφγανιστάν και τη Λιβύη, ανέφερε επίσης η Αμνηστία.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες καλωσόρισαν επίσης τους Ουκρανούς, «αλλά κάτω από πολιτικές και πρακτικές που έχουν τις ρίζες τους στον ρατσισμό κατά των Μαύρων, απέλασαν περισσότερους από 25.000 Αϊτινούς μεταξύ Σεπτεμβρίου 2021 και Μαΐου 2022 και υπέβαλαν πολλούς σε βασανιστήρια και άλλη κακομεταχείριση», ανέφερε η οργάνωση.

Στο Ιράν «οι γυναίκες πέθαναν επειδή χορεύανε, επειδή τραγουδούσαν, επειδή δεν φορούσαν πέπλο», καθώς ο κόσμος ξεσηκώθηκε και κατέβηκε σε διαδηλώσεις ενάντια στο ισλαμικό σύστημα της χώρας, είπε η Καλαμάρ.

Η Αμνηστία τόνισε επίσης την αποτυχία των παγκόσμιων θεσμών «να ανταποκριθούν επαρκώς στις συγκρούσεις με χιλιάδες νεκρούς, μεταξύ των οποίων της Αιθιοπίας, της Μιανμάρ και της Υεμένης».

Ο πόλεμος στην Ουκρανία «προσέλκυσε τους πόρους και την προσοχή μακριά από την κλιματική κρίση, άλλες μακροχρόνιες συγκρούσεις και τον ανθρώπινο πόνο σε όλο τον κόσμο», ανέφερε η Αμνηστία.

«Δεν φαίνεται από την εμπειρία του 2022, ότι η διεθνής απάντηση στην κρίση της Ουκρανίας θα αποτελέσει πρότυπο για συνεπείς και συνεκτικές απαντήσεις σε συγκρούσεις και κρίσεις», κατέληξε η Καλαμάρ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Η αντίδραση Ελεγκτή στην αίτηση Εισαγγελίας για παύση του

Με ευθείες βολές κατά της Γενικής Εισαγγελίας, αντέδρασε ο Γενικός Ελεγκτής, Οδυσσέας Μιχαηλίδης, αμέσως μετά την καταχώρηση της αίτησης για παύση του στο Ανώτατο...

Αυτό είναι το ψηφοδέλτιο των ευρωεκλογών

Σε ρυθμούς εκλογών μπήκε από σήμερα το κυβερνητικό τυπογραφείο για να τυπώσει τα ψηφοδέλτια για τις Ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου του 2024, μετά την...

Βραζιλία: Μεγάλη πυρκαγιά σε ξενώνα στο Πόρτο Αλέγκρε- Τουλάχιστον 10 νεκροί

Μεγάλη πυρκαγιά ξέσπασε τα ξημερώματα σε έναν ξενώνα στην πόλη Πόρτο Αλέγκρε της Βραζιλίας, με αποτέλεσμα τουλάχιστον 10 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους...

Εκκενώνουν νοσοκομεία στο Κίεβο υπό τον φόβο ρωσικών επιδρομών

Σε έκτακτη εκκένωση δύο Νοσοκομείων προχώρησε το Κίεβο, συμπεριλαμβανομένου ενός νοσοκομείου παίδων, υπό τον φόβο ρωσικών επιδρομών σε αυτές τις εγκαταστάσεις. «Υπήρχε προαναγγελία για μια...

Στις 19 Ιουνίου θα δικαστούν οι 11 «Σπαρτιατες»

Για τις 19 Ιουνίου προσδιορίστηκε η δίκη των 11 βουλευτών του κόμματος «Σπαρτιάτες» για εξαπάτηση εκλογέων. Οι βουλευτές θα καθίσουν στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου...

Βρετανία: Άρχισαν «προετοιμασία» της κηδείας του βασιλιά Καρόλου

Το Παλάτι του Μπάκιγχαμ ξεκίνησε την επιχείρηση «Menai Bridge» (Γέφυρα Μενάι), που με βάση το βασιλικό πρωτόκολλο είναι η κωδική ονομασία για τις προετοιμασίας...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!