29.3 C
Nicosia
Παρασκευή 17 Μάιος 2024 | 19:26

Γεβγκένι Πριγκόζιν: Ποιος ήταν ο άνθρωπος που επιχείρησε να ανατρέψει το Κρεμλίνο

Ιδιωτικό αεροσκάφος με 10 άτομα συνετρίβη στην περιοχή ανάμεσα στη Μόσχα και την Αγία Πετρούπολη. Στη λίστα των επιβαινόντων ήταν και το όνομα του Γεβγκένι Πριγκόζιν. Διεθνή μέσα μετέδωσαν ότι είναι νεκρός.

Στη Ρωσία κάποιοι διατηρούσαν επιφυλάξεις. Θα μπορούσε, λένε, ο ηγέτης της Wagner να θελήσει να σκηνοθετήσει τον θάνατό του για να εξαφανιστεί και να μην κινδυνεύει. Είναι ένα σενάριο που δεν μπορεί να αποκλείσει κανείς-μέχρι τουλάχιστον να γίνουν οι ταυτοποιήσεις των θυμάτων από τους ιατροδικαστές. Και τούτο γιατί ο άνθρωπος που λάτρεψε τον Βλαντίμιρ Πούτιν και έγινε ένας από τους πολύτιμους συμμάχους του, θέλησε στα τέλη του περασμένου Μαΐου να οργανώσει ανταρσία εναντίον του. 

Παρόλα αυτά η Μόσχα τελικά επιβεβαίωσε την είδηση του θανάτου του. 

Ας θυμηθούμε λοιπόν τα έργα και τις ημέρες του Γεβγκένι Πριγκόζιν.

Γεννήθηκε στο Λένινγκραντ, σημερινή Αγία Πετρούπολη, το 1961, εννέα χρόνια μετά τον Πούτιν. Ο πατέρας του πέθανε όταν ήταν νέος. Η μητέρα του εργαζόταν σε νοσοκομείο, είπε Ο νεαρός Πριγκόζιν στάλθηκε σε μια αθλητική ακαδημία, όπου οι καθημερινές δραστηριότητες συχνά περιλάμβαναν σκι αντοχής.

Δεν τα κατάφερε ως επαγγελματίας αθλητής και αφού τελείωσε το σχολείο έμπλεξε σε συμμορία.

Η συμμετοχή σε συμμορία, το έγκλημα και η δεκαετία στη φυλακή

Ένα βράδυ του Μαρτίου του 1980 ο 18χρονος Πριγκόζιν και τρεις φίλοι έφυγαν από ένα καφέ της Αγίας Πετρούπολης κοντά στα μεσάνυχτα και εντόπισαν μια γυναίκα να περπατά μόνη στο σκοτεινό δρόμο. Καθώς πήγε να ανοίξει την τσάντα της, ο Πριγκόζιν την έπιασε από το λαιμό, σφίγγοντάς τον μέχρι που έχασε τις αισθήσεις της.

Ήταν μια από τις πολλές ληστείες που ο Πριγκόζιν και οι φίλοι του διέπραξαν στην Αγία Πετρούπολη. Καταδικάστηκε σε 13 χρόνια φυλάκιση και πέρασε το υπόλοιπο της δεκαετίας πίσω από τα κάγκελα.

Από τα χοτ ντογκ στο εστιατόριο

Αφέθηκε ελεύθερος το 1990 και επέστρεψε στην Αγία Πετρούπολη. Αποφάσισε να ξαναχτίσει τη ζωή του πουλώντας χοτ ντογκ. Και ήταν μία ιδέα που πέτυχε. «Βγάζαμε 1.000 δολάρια το μήνα, που σε χαρτονομίσματα ρούβλι ήταν ένα βουνό. Η μαμά μου δύσκολα μπορούσε να τα μετρήσει όλα», είπε το 2011 σε μια από τις σπάνιες συνεντεύξεις του.

Αλλά ο Πριγκόζιν ήξερε πώς να κάνει τις επαφές που χρειαζόταν. «Πάντα έψαχνε ανθρώπους πιο ψηλά για να γίνει φίλος. Και ήταν καλός σε αυτό», είχε δηλώσει στον Guardian ο επιχειρηματίας που τον γνώριζε τη δεκαετία του 1990.

Σύντομα εξασφάλισε μερίδιο σε μια αλυσίδα σούπερ μάρκετ και το 1995 αποφάσισε ότι ήρθε η ώρα να ανοίξει ένα εστιατόριο.To ονόμασε Old Customs House. Προσέλαβε τους κατάλληλους ανθρώπους και το εστιατόριο έγινε δημοφιλές σε καλλιτέχνες, επιχειρηματίες και πολιτικούς. Μεταξύ αυτών και ο Βλαντίμιρ Πούτιν, που τότε ήταν αντιδήμαρχος Αγίας Πετρούπολης.

Η φιλία με τον Ροστροπόβιτς

Σε μια από τις πιο ασυνήθιστες φιλίες της μετασοβιετικής Ρωσίας, ο Πριγκόζιν έκανε παρέα με τον διάσημο τσελίστα Μστισλάβ Ροστροπόβιτς, ο οποίος είχε μεταναστεύσει από τη Σοβιετική Ένωση τη δεκαετία του 1970.

Όταν ο Ροστροπόβιτς φιλοξένησε τη βασίλισσα της Ισπανίας στο σπίτι του στην Αγία Πετρούπολη το 2001, ο Πριγκόζιν παρείχε το catering. Ο Ροστροπόβιτς κάλεσε μάλιστα τον Πριγκόζιν και τη σύζυγό του σε μια γκαλά συναυλία στο Barbican το 2002.

Τότε ο Πούτιν είχε γίνει πρόεδρος της Ρωσίας. Κατά τα πρώτα χρόνια της διακυβέρνησής του, ο Πούτιν ήθελε να συναντά αξιωματούχους στη γεννέτειρά του και μερικές φορές τους πήγαινε στο Old Customs House ή στο New Island, ένα σκάφος που ο Πριγκόζιν είχε μετατρέψει σε πλωτό εστιατόριο. Όσο μεγάλωνε η ισχύς του Πούτιν τόσο πιο ισχυρός γινόταν και ο Πριγκόζιν.

Οι… άλλες δραστηριότητες

Επισήμως ήταν απλά ένας ιδιοκτήτης εστιατορίου με ισχυρούς φίλους. Παρασκηνιακά είχε άλλες δραστηριότητες και αυτές είχαν εξαπλωθεί σε τουλάχιστον 10 χώρες στην Αφρική, όπου πρόσφερε υπηρεσίες ασφάλειας και εκπαίδευσης όπλων και εξασφάλισε δικαιώματα εξόρυξης και άλλες επιχειρηματικές ευκαιρίες.

Αν και δεν είχε επίσημη θέση, ο Πριγκόζιν ήταν πλέον συχνός παρευρισκόμενος σε συναντήσεις υψηλού επιπέδου που αφορούσαν αμυντικά συμβόλαια. Συμμετείχε ακόμη και σε μια διμερή συνάντηση μεταξύ του Πούτιν και του προέδρου της Μαδαγασκάρης στο Κρεμλίνο τον Απρίλιο του 2018, μια συνάντηση που δεν δημοσιοποιήθηκε αλλά αναφέρθηκε από τους New York Times. Αμέσως μετά, πολιτικοί σύμβουλοι που συνδέονται με τον Πριγκόζιν κατέβηκαν στη Μαδαγασκάρη, σύμφωνα με τους Times.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία αποκάλυψε και τον ηγετικό του ρόλο στη διαβόητη ομάδα μισθοφόρων Wagner. Όσο πιο δημοφιλής γινόταν για τις επιτυχίες του στο μέτωπο, τόσο πύκνωναν και τα αγκάθια του στις σχέσεις με τον Πούτιν. Κανείς δεν περίμενε ωστόσο ότι θα επιχειρήσει πραξικόπημα. Ο ίδιος έκανε πίσω τελευταία στιγμή και δέχθηκε έναν συμβιβασμό. Ήξερε όμως μάλλον πολύ καλά ωστόσο πως για τον Πούτιν ήταν ήδη «νεκρός».

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

ΕΤΥΦΑ: Απορρίπτει ισχυρισμούς Κινεζικής Κοινοπραξίας για τερματικό

Έκπληξη εκφράζει η Εταιρεία Υποδομών Φυσικού Αερίου (ΕΤΥΦΑ) σε σχέση με ανακοίνωση της Κινεζικής Κρατικής Εταιρείας, που ηγείται της Κοινοπραξίας, που ανέλαβε την Κατασκευή...

ΧΑΚ: Με νέα άνοδο κατέκτησε τις 158 μονάδες – Στα 4,26 ευρώ η Τράπεζα Κύπρου

Νέα οριακά κέρδη κατέγραψε το ΧΑΚ κατά την τελευταία χρηματιστηριακή συνάντηση της εβδομάδας το ΧΑΚ, κλείνοντας σε νέο υψηλό, με τις μετοχές των τραπεζών...

Σε νέα δίωρη επέμβαση υπεβλήθη ο Ρόμπερτ Φίτσο

Ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας Ρόμπερτ Φίτσο, ο οποίος τραυματίσθηκε σοβαρά προχθές, Τετάρτη, από σφαίρες, «υποβλήθηκε σε νέα επέμβαση» και εξακολουθεί να βρίσκεται σε σοβαρή κατάσταση,...

Αμερικανικό Ελληνικό Ινστιτούτο: Υποστήριξε στο Κογκρέσο την ανάγκη ισχυρής αμυντικής βοήθειας σε Ελλάδα και Κύπρο

Γραπτό υπόμνημα κατέθεσε στην Υποεπιτροπή Πιστώσεων της Βουλής για Κρατικές, Ξένες Επιχειρήσεις και Συναφή Προγράμματα, ο πρόεδρος του Αμερικανικού Ελληνικού Ινστιτούτου (AHI) Νικ Λαρυγγάκης, για παροχή ισχυρής...

Γαλλικό think tank: Οι στόχοι Ερντογάν πίσω από τη μετατροπή της Μονής της Χώρας

Η εκ νέου μετατροπή σε τζαμί της Μονής της Χώρας, της δεύτερης εμβληματικής βυζαντινής εκκλησίας της Κωνσταντινούπολης, είναι «μια άκρως συμβολική απόφαση» που αντανακλά...

Ισχυρές καταιγίδες πλήττουν το Τέξας: Τέσσερις νεκροί στο Χιούστον

Τον θάνατο τεσσάρων ανθρώπων και την διακοπή ηλεκτροδότησης σε σχεδόν ένα εκατομμύριο σπίτια προκάλεσαν οι ισχυρές καταιγίδες που πλήττουν το νοτιοανατολικό Τέξας. «Έχουμε μια καταιγίδα με...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!