20.8 C
Nicosia
Πέμπτη 18 Απρίλιος 2024 | 22:44

Γαλλία: Μαζικές διαδηλώσεις για το συνταξιοδοτικό, σε απεργιακό κλοιό η χώρα

Σε απεργιακό κλοιό βρίσκεται η Γαλλία με τους εργαζόμενους να μετέχουν μαζικά στην απεργία κατά της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού που προωθεί η κυβέρνηση του προέδρου Μακρόν. Εκατοντάδες χιλιάδες αναμένονται να διαδηλώσουν κατά της κυβερνητικής πρότασης για αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης στα 64.

Σύμφωνα πάντως με τη γαλλική Le Figaro, τουλάχιστον οι εκπαιδευτικοί συμμετέχουν σε αισθητά χαμηλότερο ποσοστό στην απεργία, σε σύγκριση με την κινητοποίηση της 19ης Ιανουαρίου.

Πάντως από τις κινητοποιήσεις έχουν τραβήξει «χειρόφρενο» οι μεταφορές, από τα τοπικά λεωφορεία ως τον σιδηρόδρομο από το Παρίσι ως τη Νίκαια. Η Air France είπε ότι μία στις 10 πτήσεις μικρών και μεσαίων αποστάσεων θα ακυρωθεί.

Η αστυνομία περίμενε ότι περίπου ένα εκατομμύριο άνθρωποι θα παρευρεθούν σε διαδηλώσεις στους δρόμους σε πόλεις και μικρές κωμοπόλεις σε όλη τη Γαλλία – παρόμοια με την υψηλή προσέλευση την πρώτη ημέρα των απεργιών και των διαδηλώσεων στις αρχές του μήνα. Στις 19 Ιανουαρίου, περισσότεροι από 1,1 εκατομμύριο άνθρωποι παρέλασαν στις μεγαλύτερες διαδηλώσεις για τις αλλαγές των συντάξεων σε πάνω από μια δεκαετία, τη μεγαλύτερη συγκέντρωση από τότε που ο δεξιός πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί αύξησε την ηλικία συνταξιοδότησης από τα 60 στα 62 το 2010.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η πλειονότητα των Γάλλων αποδοκιμάζει το σχέδιο του Μακρόν να αυξήσει την ηλικία συνταξιοδότησης από τα 62 στα 64, με τους περισσότερους να υποστηρίζουν τις διαδηλώσεις. Όλα τα μεγάλα συνδικάτα συγκεντρώθηκαν σε μια σπάνια επίδειξη ενότητας και οι μεγάλες διαδηλώσεις στους δρόμους είναι η πρώτη μεγάλη δοκιμασία της δεύτερης θητείας του προέδρου.

Σκληραίνει την στάση της η κυβέρνηση

Ο Μακρόν έχει επανειλημμένα πει στους Γάλλους ότι «πρέπει να δουλέψουν περισσότερο» και έχει κάνει το ζήτημα των συντάξεων ως δείκτη του στόχου του να μεταμορφώσει τη Γαλλία και να αναθεωρήσει το κοινωνικό της μοντέλο και το σύστημα πρόνοιας. Τις τελευταίες ημέρες, η κυβέρνηση έχει σκληρύνει τον τόνο της για να επιμείνει ότι οι αλλαγές θα συμβούν: αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης για τους περισσότερους ανθρώπους και αύξηση των ετών εισφορών που απαιτούνται για πλήρη σύνταξη.

Ο πρόεδρος είπε τη Δευτέρα το βράδυ ότι οι αλλαγές ήταν «ουσιώδεις όταν συγκρίνουμε τους εαυτούς μας με την υπόλοιπη Ευρώπη» και ότι έπρεπε να γίνουν αλλαγές για να «σωθεί» το γαλλικό κρατικό συνταξιοδοτικό σύστημα. Η γαλλική ηλικία συνταξιοδότησης των 62 ετών είναι η χαμηλότερη από οποιαδήποτε άλλη μεγάλη ευρωπαϊκή οικονομία.

REUTERS/Lucien Libert

Η κυβέρνηση υποστήριξε ότι οι αλλαγές είναι κρίσιμες για να διασφαλιστεί η μελλοντική χρηματοδότηση του συνταξιοδοτικού συστήματος, το οποίο προβλέπεται να οδηγήσει σε έλλειμμα τα επόμενα χρόνια. Ωστόσο, πολιτικοί αντίπαλοι και συνδικάτα υποστηρίζουν ότι το σύστημα είναι επί του παρόντος ισορροπημένο, σημειώνοντας ότι ο επικεφαλής του ανεξάρτητου συμβουλευτικού συμβουλίου συντάξεων είπε πρόσφατα στο κοινοβούλιο ότι «οι δαπάνες για τις συντάξεις δεν είναι εκτός ελέγχου, είναι σχετικά περιορισμένες».

Η πρωθυπουργός, Ελιζαμπέτ Μπορν, είπε ότι η αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης στα 64 είναι «αδιαπραγμάτευτη». Αλλά δέχεται πιέσεις να τροποποιήσει τις προτάσεις, ιδιαίτερα για μητέρες που διέκοψαν την καριέρα τους για να φροντίσουν τα παιδιά και που θα μπορούσαν να βρεθούν σε μειονεκτική θέση σε σύγκριση με τους άνδρες.

Ο υπουργός Εσωτερικών, Ζεράλντ Νταρμανέν, χρησιμοποίησε τη διαμάχη για να επιτεθεί στην αριστερά, λέγοντας αυτό το Σαββατοκύριακο ότι τα κόμματα της αριστεράς «προσπαθούσαν απλώς να τσακίσουν τη χώρα» και υπερασπίζονταν «την αδράνεια και τον σοσιαλισμό της σαμπάνιας».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μητσοτάκης: Είναι σαφές ότι η πρόοδος των ευρωτουρκικών σχέσεων σχετίζεται με το κυπριακό

Στις 13 Μαΐου πρόκειται να πραγματοποιηθεί η συνάντηση Κυριάκου Μητσοτάκη – Ταγίπ Ερντογάν στην Άγκυρα, όπως έκανε γνωστό ο πρωθυπουργός, κατά τις δηλώσεις του μετά τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες. Όπως είπε...

Θα επιτρέπεαι η υποβολή αίτησης για μειωμένο ΦΠΑ 5% ακόμα και εντός ενός έτους από την απόκτηση της κατοικίας

Εντός ενός χρόνου από την απόκτηση κατοικίας θα επιτρέπεται πλέον σε δικαιούχους να υποβάλουν αίτηση για να επωφελούνται του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ 5%, με...

Σεισμός 5,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στην Τουρκία – Αναφορές για ζημιές σε κτίρια

Σεισμός 5,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε το απόγευμα της Πέμπτης στην βορειοανατολική Τουρκία. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την AFAD που επικαλείται το Reuters, το επίκεντρο...

Κόμπος: Πετύχαμε σύνδεση του κυπριακού με ευρωτουρκικά – Στην ‘Αγκυρα πλέον η ευθύνη ανταπόκρισης για επόμενο βήμα

Ικανοποίηση εκφράζει η Λευκωσία για τα χθεσινοβραδινά συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τις σχέσεις ΕΕ - Τουρκίας και θεωρεί ότι είναι πλέον στην πλευρά...

Άνοδο κατέγραψε την Πέμπτη το Χρηματιστήριο

Άνοδο κατέγραψε την Πέμπτη το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου. Ο Γενικός Δείκτης παρουσίασε κέρδη σε ποσοστό 1,51%, κλείνοντας στις 145,23 μονάδες. Άνοδο 1,53% παρουσίασε ο Δείκτης FTSE/CySE 20, κλείνοντας στις 88,15 μονάδες. Ο...

ΗΠΑ: Νέες κυρώσεις κατά του Ιράν μετά την επίθεση σε βάρος του Ισραήλ

Μια σειρά σαρωτικών κυρώσεων κατά ηγετών και οντοτήρων που συνδέονται με το Σώμα των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν, το υπουργείο Άμυνας της Τεχεράνης...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!