16.8 C
Nicosia
Σάββατο 18 Ιανουαρίου 2025 | 12:02

Γαλλία: Μαζικές διαδηλώσεις για το συνταξιοδοτικό, σε απεργιακό κλοιό η χώρα

Σε απεργιακό κλοιό βρίσκεται η Γαλλία με τους εργαζόμενους να μετέχουν μαζικά στην απεργία κατά της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού που προωθεί η κυβέρνηση του προέδρου Μακρόν. Εκατοντάδες χιλιάδες αναμένονται να διαδηλώσουν κατά της κυβερνητικής πρότασης για αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης στα 64.

Σύμφωνα πάντως με τη γαλλική Le Figaro, τουλάχιστον οι εκπαιδευτικοί συμμετέχουν σε αισθητά χαμηλότερο ποσοστό στην απεργία, σε σύγκριση με την κινητοποίηση της 19ης Ιανουαρίου.

Πάντως από τις κινητοποιήσεις έχουν τραβήξει «χειρόφρενο» οι μεταφορές, από τα τοπικά λεωφορεία ως τον σιδηρόδρομο από το Παρίσι ως τη Νίκαια. Η Air France είπε ότι μία στις 10 πτήσεις μικρών και μεσαίων αποστάσεων θα ακυρωθεί.

Η αστυνομία περίμενε ότι περίπου ένα εκατομμύριο άνθρωποι θα παρευρεθούν σε διαδηλώσεις στους δρόμους σε πόλεις και μικρές κωμοπόλεις σε όλη τη Γαλλία – παρόμοια με την υψηλή προσέλευση την πρώτη ημέρα των απεργιών και των διαδηλώσεων στις αρχές του μήνα. Στις 19 Ιανουαρίου, περισσότεροι από 1,1 εκατομμύριο άνθρωποι παρέλασαν στις μεγαλύτερες διαδηλώσεις για τις αλλαγές των συντάξεων σε πάνω από μια δεκαετία, τη μεγαλύτερη συγκέντρωση από τότε που ο δεξιός πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί αύξησε την ηλικία συνταξιοδότησης από τα 60 στα 62 το 2010.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η πλειονότητα των Γάλλων αποδοκιμάζει το σχέδιο του Μακρόν να αυξήσει την ηλικία συνταξιοδότησης από τα 62 στα 64, με τους περισσότερους να υποστηρίζουν τις διαδηλώσεις. Όλα τα μεγάλα συνδικάτα συγκεντρώθηκαν σε μια σπάνια επίδειξη ενότητας και οι μεγάλες διαδηλώσεις στους δρόμους είναι η πρώτη μεγάλη δοκιμασία της δεύτερης θητείας του προέδρου.

Σκληραίνει την στάση της η κυβέρνηση

Ο Μακρόν έχει επανειλημμένα πει στους Γάλλους ότι «πρέπει να δουλέψουν περισσότερο» και έχει κάνει το ζήτημα των συντάξεων ως δείκτη του στόχου του να μεταμορφώσει τη Γαλλία και να αναθεωρήσει το κοινωνικό της μοντέλο και το σύστημα πρόνοιας. Τις τελευταίες ημέρες, η κυβέρνηση έχει σκληρύνει τον τόνο της για να επιμείνει ότι οι αλλαγές θα συμβούν: αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης για τους περισσότερους ανθρώπους και αύξηση των ετών εισφορών που απαιτούνται για πλήρη σύνταξη.

Ο πρόεδρος είπε τη Δευτέρα το βράδυ ότι οι αλλαγές ήταν «ουσιώδεις όταν συγκρίνουμε τους εαυτούς μας με την υπόλοιπη Ευρώπη» και ότι έπρεπε να γίνουν αλλαγές για να «σωθεί» το γαλλικό κρατικό συνταξιοδοτικό σύστημα. Η γαλλική ηλικία συνταξιοδότησης των 62 ετών είναι η χαμηλότερη από οποιαδήποτε άλλη μεγάλη ευρωπαϊκή οικονομία.

REUTERS/Lucien Libert

Η κυβέρνηση υποστήριξε ότι οι αλλαγές είναι κρίσιμες για να διασφαλιστεί η μελλοντική χρηματοδότηση του συνταξιοδοτικού συστήματος, το οποίο προβλέπεται να οδηγήσει σε έλλειμμα τα επόμενα χρόνια. Ωστόσο, πολιτικοί αντίπαλοι και συνδικάτα υποστηρίζουν ότι το σύστημα είναι επί του παρόντος ισορροπημένο, σημειώνοντας ότι ο επικεφαλής του ανεξάρτητου συμβουλευτικού συμβουλίου συντάξεων είπε πρόσφατα στο κοινοβούλιο ότι «οι δαπάνες για τις συντάξεις δεν είναι εκτός ελέγχου, είναι σχετικά περιορισμένες».

Η πρωθυπουργός, Ελιζαμπέτ Μπορν, είπε ότι η αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης στα 64 είναι «αδιαπραγμάτευτη». Αλλά δέχεται πιέσεις να τροποποιήσει τις προτάσεις, ιδιαίτερα για μητέρες που διέκοψαν την καριέρα τους για να φροντίσουν τα παιδιά και που θα μπορούσαν να βρεθούν σε μειονεκτική θέση σε σύγκριση με τους άνδρες.

Ο υπουργός Εσωτερικών, Ζεράλντ Νταρμανέν, χρησιμοποίησε τη διαμάχη για να επιτεθεί στην αριστερά, λέγοντας αυτό το Σαββατοκύριακο ότι τα κόμματα της αριστεράς «προσπαθούσαν απλώς να τσακίσουν τη χώρα» και υπερασπίζονταν «την αδράνεια και τον σοσιαλισμό της σαμπάνιας».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!