23.8 C
Nicosia
Σάββατο 27 Απρίλιος 2024 | 20:11

Βρετανία: Απέλαση και απαγόρευση μελλοντικής εισόδου για «παράτυπους» μετανάστες και πρόσφυγες

Απέλαση από το Ηνωμένο Βασίλειο, απαγόρευση μελλοντικής εισόδου στη χώρα και αφαίρεση του δικαιώματος αίτησης για απόκτηση βρετανικής υπηκοότητας προβλέπει το νομοσχέδιο που θα παρουσιάσει η βρετανική κυβέρνηση για τους μετανάστες και πρόσφυγες που καταφθάνουν στη χώρα μέσω «παράνομων» οδών.

Όλες οι λεπτομέρειες αναμένονται αύριο Τρίτη, πιθανότερη ημέρα υποβολής του νομοσχεδίου στη Βουλή των Κοινοτήτων.

Σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, η πρόταση νόμου θα αντιμετωπίζει τις αυξημένες ροές παράτυπων μεταναστών που διασχίζουν τη Μάγχη με μικρές λέμβους και είναι «νομικά συμπαγής».

Έντονες είναι πάντως οι αντιδράσεις από οργανώσεις προάσπισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Το Συμβούλιο Προσφύγων σημείωσε ότι χιλιάδες άνθρωποι θα μείνουν «σε μετέωρη κατάσταση». Όπως δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της οργάνωσης Ένβερ Σόλομον, ο νέος νόμος δε θα σταματήσει τις λέμβους στη Μάγχη, αλλά απλά θα αφήσει ευάλωτους ανθρώπους, μεταξύ των οποίων γνήσιους πρόσφυγες, σε κατάσταση εκκρεμότητας σε εγκαταστάσεις κράτησης με μεγάλο κόστος για τον Βρετανό φορολογούμενο.

Ο Πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ έχει συμπεριλάβει πάντως στις πέντε κορυφαίες προτεραιότητες του το «να σταματήσουν οι λέμβοι», έχοντας πει χαρακτηριστικά: «Αν έρθετε εδώ παρανόμως, δεν θα μπορέσετε να μείνετε».

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το νομοσχέδιο θα εξουσιοδοτεί και θα υποχρεώνει την Υπουργό Εσωτερικών να απελαύνει στη Ρουάντα (με την οποία τη Βρετανία έχει σχετική συμφωνία) ή σε άλλη ασφαλή «τρίτη» χώρα το συντομότερο «πρακτικά» δυνατόν όσους μετανάστες φτάνουν σε βρετανικό έδαφος μέσω Μάγχης και να τους επιβάλλει απαγόρευση επιστροφής.

Αυτή τη στιγμή όσοι μετανάστες προτίθενται να ζητήσουν άσυλο έχουν το δικαίωμα να ζητήσουν προστασία από τη χώρα υποδοχής υπό τη σχετική σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών και υπό την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, την οποία έχει υιοθετήσει το Ηνωμένο Βασίλειο.

Σύμφωνα όμως με την Daily Mail, διάταξη του νέου νομοσχεδίου περί Παράνομης Μετανάστευσης αναμένεται να προβλέπει ένα «φρένο δικαιωμάτων» ώστε να επιτρέπεται η παράκαμψη αυτών των διεθνών συμβάσεων.

Το Συμβούλιο Προσφύγων τονίζει πως η διάταξη αυτή «συνθλίβει» τη δέσμευση του Ηνωμένου Βασιλείου υπό τις διεθνείς συμβάσεις να δίνει σε όσους θέλουν άσυλο στη χώρα δίκαιη πρόσβαση στις αρμόδιες υπηρεσίες.

Ο βρετανικός Ερυθρός Σταύρος έκανε λόγο για «εξαιρετικά ανησυχητική» νομοθετική πρόταση.

Αυτή τη στιγμή εκκρεμούν 160.000 αιτήσεις ασύλου στη Βρετανία. Από την αρχή του έτους περίπου 3.000 άνθρωποι έχουν διασχίσει τη Μάγχη με κατεύθυνση τη Βρετανία, ενώ συνολικά το 2022 ο αριθμός αυτός έφτασε τους 45.756, μια αύξηση της τάξης του 60% σε σχέση με το 2021.

Η κορυφαία εθνικότητα παράτυπων μεταναστών στη Βρετανία που έφτασα το 2022 ήταν Αλβανοί, ακολουθούμενοι κατά σειρά από Αφγανούς, Ιρανούς, Ιρακινούς και Σύρους.

Πηγή: ΚΥΠΕ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Ζελένσκι: Νέα έκκληση για την ενίσχυση της αντιαεροπορικής άμυνας της Ουκρανίας

Νέα έκκληση έκανε σήμερα ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκισχετικά με την ενίσχυση της ουκρανικής αντιαεροπορικής άμυνας και επείγουσες παραδόσεις όπλων μετά το τελευταίο ρωσικό...

ΗΠΑ: 100 προσαγωγές φιλοπαλαιστινίων διαδηλωτών στο Northeastern University

Περίπου 100 φιλοπαλαιστινιακοί διαδηλωτές προσήχθησαν στο πανεπιστήμιο της Βοστώνης Northeastern University. Με αυτό τον τρόπο η αστυνομία απάντησε στη χρήση αντισημιτικών ύβρεων, ανακοίνωσε το...

Ολυμπιακοί Αγώνες: Η Φλόγα ξεκίνησε το ταξίδι της για τη Μασσαλία με το Belem Share via Facebook Share via Twitter

Το ταξίδι του προς τη Μασσαλία ξεκίνησε το εμβληματικό γαλλικό ιστιοφόρο Belem, το οποίο αναχώρησε σήμερα το πρωί από το λιμάνι του Πειραιά μεταφέροντας...

Παρέλαβε την αίτηση παύσης του και καταχωρεί ένσταση ο Ελεγκτής

Παρέλαβε την αίτηση για παύση του στο Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο, είπε στο ΚΥΠΕ ο γενικός ελεγκτής, Οδυσσέας Μιχαηλίδης, προσθέτοντας ότι έχει δώσει οδηγίες για...

Μένει μακριά από την κόντρα Εισαγγελέα-Ελεγκτή ο Πρόεδρος – “Δεν διασυνδέομαι με καμία πλευρά”

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, ξεκαθάρισε το Σάββατο ότι δεν διασυνδέεται σε καμιά απολύτως περίπτωση με τη μία ή την άλλη πλευρά, στην...

Property Show: Πως βλέπουν την ανάπτυξη της Λάρνακας οι επαγγελματίες

Την αλματώδη αναπτυξιακή πορεία της Λάρνακας, μέσα από συγκεκριμένα στοιχεία ανέδειξαν χθες, επαγγελματίες και οικονομικοί παράγοντες της πόλης. Μιλώντας στο συνέδριο Property Show, Λάρνακα 2024,που...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!