17.8 C
Nicosia
Τετάρτη 24 Απρίλιος 2024 | 9:13

Ανυποχώρητος ο Νετανιάχου – «Δεν παγώνει η δικαστική μεταρρύθμιση»

Μετά από τις χθεσινές ιδιαίτερες επεισοδιακές και μαζικές αντικυβερνητικές διαδηλώσεις, ο Πρωθυπουργός Βενιαμίν Νετανιάχου απευθύνθηκε στους πολίτες της χώρας με έκτακτο διάγγελμα, στο οποίο ανακοίνωσε ότι η κυβέρνησή του δεν θα διακόψει την διαδικασία ψήφισης των νομοσχεδίων της δικαστικής μεταρρύθμισης. Ωστόσο, ανέφερε ότι «είναι σε θέση να δώσει λύσεις που θα ικανοποιούνται όλες οι αντιτασσόμενες πλευρές».

«Εκφράζεται ο φόβος ότι θα θεσπισθεί νομοθεσία που θα παρακάμπτει την δικαστική εξουσία και ότι μία μικρή πλειοψηφία στην Κνέσετ θα είναι σε θέση να ακυρώνει τις αποφάσεις των δικαστηρίων. Αυτό δεν πρόκειται να συμβεί», είπε.

Έχω σκοπό, πρόσθεσε, «να κατοχυρώσω με νόμο τα ατομικά δικαιώματα. Θέλουμε μία δικαστική εξουσία εξισορροπημένη, που θα πηγάζει από τον λαό και που θα κερδίσει ξανά την λαϊκή εμπιστοσύνη».

Από την άλλη, παρέθεσε περιπτώσεις κατά τις οποίες η νομολογία του Ανωτάτου Δικαστηρίου έβλαψε το δημόσιο συμφέρον. Ως τέτοιο παράδειγμα, ο Νετανιάχου ανέφερε ότι «εξ αιτίας της άρνησης του Ανωτάτου Δικαστηρίου να απελαθούν παράτυποι οικονομικοί μετανάστες, οι συνοικίες του νότιου Τελ Αβίβ αντιμετωπίζουν προβλήματα ασφάλειας, κατάσταση που έχει στραφεί εις βάρος των κατοίκων των συνοικιών αυτών».

Ένα δεύτερο παράδειγμα που προέβαλε ο Νετανιάχου αναφερόταν στην καθυστέρηση υιοθέτησης του νομοθετικού πλαισίου, βάσει του οποίου ορίσθηκαν οι όροι αξιοποίησης του φυσικού αερίου εκ μέρους του δημοσίου τομέα – «μία κατάσταση που πήγε πολύ πίσω την ενεργειακή μετάβαση της ισραηλινής οικονομίας», ανέφερε ο Νετανιάχου.

Αναφερόμενος στην υπερψήφιση του νομοσχεδίου που καθορίζει νέες προϋποθέσεις κήρυξης έκπτωτου του Πρωθυπουργού, ο Νετανιάχου χαρακτήρισε «παράλογη την πρόθεση δικαστικών κύκλων να τον κηρύξουν έκπτωτο, κάτι που δεν νοείται σε μία δημοκρατία», καταλήγοντας ότι «μέχρι τώρα τα χέρια μου ήταν δεμένα. Τώρα παίρνω την κατάσταση στα χέρια μου».

Το χθεσινοβραδινό διάγγελμα Νετανιάχου πραγματοποιήθηκε ύστερα από πληροφορίες που είχαν μεταδοθεί από τα τοπικά ΜΜΕ, συμπεριλαμβανομένης και της κρατικής τηλεόρασης, ότι ο Υπουργός Άμυνας, Γιοάβ Γκάλαντ, επρόκειτο να απευθυνθεί με διάγγελμά του στο λαό, με σκοπό να καλέσει δημόσια την κυβέρνηση να παγώσει την διαδικασία τελικής ψήφισης των νομοσχεδίων της δικαστικής μεταρρύθμισης.

Ωστόσο, ο ισραηλινός ΥΠΑΜ, λίγο πριν την προγραμματισμένη ώρα του διαγγέλματός του, εξέδωσε ανακοίνωση ότι «κατόπιν τηλεφωνικής συνομιλίας που είχε με τον Πρωθυπουργό, αποφάσισε να μην προχωρήσει σε διάγγελμα». Δημοσιογραφικές πληροφορίες ανέφεραν ότι ο Γκάλαντ είχε έρθει σε επαφή με Υπουργούς της κυβέρνησης, προκειμένου να τους πείσει να στηρίξουν την πρωτοβουλία του, στην οποία εν τέλει δεν προέβη.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η τηλεφωνική συνομιλία μεταξύ Νετανιάχου και Γκάλαντ υπήρξε «ιδιαίτερα έντονη». Ωστόσο, ο Βενιαμίν Νετανιάχου στο διάγγελμά του δεν αναφέρθηκε στις κινήσεις Γκάλαντ, ούτε κλήθηκε να τις σχολιάσει, επειδή δεν δέχθηκε ερωτήσεις δημοσιογράφων μετά το πέρας της εκφώνησης του χθεσινοβραδινού του διαγγέλματος.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα των εργασιών τις Κνέσετ ενόψει των διακοπών του εβραϊκού Πάσχα, η ερχόμενη εβδομάδα είναι η τελευταία της τρέχουσας εαρινής περιόδου. Δεδομένης της ανακοίνωσης του Νετανιάχου ότι η διαδικασία της υπερψήφισης της δικαστικής μεταρρύθμισης δεν θα παγώσει, αναμένεται να υπερψηφιστούν τα σχετικά κυβερνητικά νομοσχέδια έως τα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας, προτού η Κνέσετ διακόψει τις εργασίες της για ένα δεκαήμερο.

Σχολιάζοντας το χθεσινό διάγγελμα Νετανιάχου, ο ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γιαΐρ Λαπίντ δήλωσε ότι η κυβέρνηση ουσιαστικά δεν ενδιαφέρεται να έρθει σε συνεννόηση με την αντιπολίτευση. «Ο Νετανιάχου αρνήθηκε να σταματήσει την διαδικασία ψήφισης των νομοσχεδίων την ερχόμενη εβδομάδα, γεγονός που θα επιφέρει την μεταβολή της σύνθεσης της επιτροπής τοποθέτησης και προαγωγής δικαστών εξυπηρετώντας προσωπικά συμφέροντα», είπε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «η επιλογή αυτή αποδεικνύει ότι δεν ενδιαφέρεται να προβεί σε καμία ειλικρινή ευρύτερη συναίνεση». Κάλεσε «τα υπεύθυνα στελέχη του Λικούντ να σταματήσουν τον Υπουργό Δικαιοσύνης Γιαρίβ Λεβίν να μεταβάλει την σύνθεση της επιτροπής επιλογής των δικαστών, και να έρθουν να αρχίσουν διάλογο υπό την αιγίδα του Προέδρου του Κράτους, Ιτσχάκ Χέρτσογκ, προκειμένου να ανευρεθούν ευρείες συναινέσεις».

Σε ενδοκυβερνητικό επίπεδο, ο Υπουργός Εθνικής Ασφαλείας και ηγέτης του ακροδεξιού εθνοθρησκευτικού κόμματος «Εβραϊκή Ισχύς, Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ, επέκρινε τις χθεσινοβραδινές κινήσεις του Υπουργού Άμυνας, Γιοάβ Γκάλαντ, κατηγορώντας τον ότι «με την χθεσινή του κίνηση, να θελήσει να απευθυνθεί στον λαό ζητώντας δημόσια από την κυβέρνηση να παγώσει την διαδικασία ψήφισης των νομοσχεδίων της δικαστικής μεταρρύθμισης, έθεσε ουσιαστικά τον εαυτό του εκτός Δεξιάς».

Αύριο βράδυ, για 12η συνεχή φορά, αναμένονται και πάλι μαζικές αντικυβερνητικές διαδηλώσεις, με επίκεντρο το Τελ Αβίβ και άλλες πόλεις της χώρας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Άρχισε η διαδικασία υποβολής υποψηφιοτήτων για τις Ευρωεκλογές – Πρώτοι οι Οικολόγοι

Σε εξέλιξη βρίσκεται από τις οκτώ και τριάντα το πρωί, η διαδικασία υποβολής των υποψηφιοτήτων ενόψει των διπλών εκλογών της 9ης Ιουνίου.Υποβάλονται σήμερα από...

Σεπτέμβρη και Νοέμβριο η διεξαγωγή κυβερνητικών εξετάσεων

Διεξάγονται στις 28 Σεπτεμβρίου 2024 (για θέσεις των οποίων η αρχική κλίμακα δεν υπερβαίνει την κλίμακα Α7) και στις 2 Νοεμβρίου 2024 (για θέσεις...

«Πνιγμένη» στην σκόνη η Κύπρος – Κτυπάει 36αρι η θερμοκρασία

Ασθενής χαμηλή πίεση και θερμή αέρια μάζα επηρεάζουν την περιοχή. Στην ατμόσφαιρα θα αιωρείται σκόνη που κατά διαστήματα θα είναι αυξημένη. Σήμερα ο καιρός θα...

Χεζμπολάχ: «Δεκάδες ρουκέτες» εναντίον του Ισραήλ τη νύχτα

Η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε το βράδυ της Τρίτης ότι εξαπέλυσε επίθεση με «δεκάδες» ρουκέτες εναντίον του Ισραήλ μετά τον θάνατο δύο αμάχων σε «ισραηλινό» βομβαρδισμό...

ΗΠΑ: Πέρασε και από το Κογκρέσο το πακέτο Μπάιντεν για την Ουκρανία

Το αμερικανικό Κογκρέσο ενέκρινε -όπως αναμενόταν- οριστικά το πακέτο 61 δισ. δολαρίων για περαιτέρω στρατιωτική και οικονομική βοήθεια στην Ουκρανία, μετά από πολύμηνα παζάρια μεταξύ της κυβέρνησης...

ΗΠΑ: Οπλισμένοι πλέον οι εκπαιδευτικοί στο Τενεσί

Οπλισμένοι καθηγητές: το Κοινοβούλιο του Τενεσί, πολιτείας του αμερικανικού νότου, υιοθέτησε χθες Τρίτη πρόταση νόμου που προβλέπει ότι εκπαιδευτικοί, διευθυντές και άλλα μέλη του...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!