20.1 C
Nicosia
Δευτέρα 6 Μάιος 2024 | 21:12

Αντίποινα για το «κατασκοπευτικό μπαλόνι» εξετάζουν οι ΗΠΑ

Οι ΗΠΑ έστειλαν δύτες για να σώσουν αυτό που θεωρούν ότι είναι κατασκοπευτικός εξοπλισμός από το κινεζικό αερόστατο που καταρρίφθηκε στα ανοιχτά της Νότιας Καρολίνας, ενώ αυξάνεται η πίεση στον Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν να αντεπιτεθεί στο Πεκίνο με νέους ελέγχους εξαγωγών σε ευαίσθητη τεχνολογία.

Οπως μεταδίδει το Bloomberg, η κυβέρνηση αναμένει να βρει εξοπλισμό ικανό να τραβήξει λεπτομερείς φωτογραφίες, μαζί με άλλους αισθητήρες, είπε ένα άτομο που γνωρίζει το θέμα. Οι Αμερικανοί βουλευτές απαιτούν ήδη να μάθουν εάν το φορτίο του μπαλονιού περιέχει τεχνολογία από τις ΗΠΑ ή τους συμμάχους τους, είπε άλλο άτομο. Και οι δύο ζήτησαν να μην κατονομαστούν επειδή η κυβέρνηση δεν θέλει να αποκαλύψει τι ακριβώς υποπτεύεται ότι μετέφερε το μπαλόνι.

Το μπαλόνι, που λέγεται ότι έχει το μέγεθος τουλάχιστον δύο σχολικών λεωφορείων, και οι αισθητήρες του βρίσκονται σε 15 μέτρα βάθος και διασκορπισμένα σε μια περιοχή 11 χιλιομέτρων έξω από το Myrtle Beach. Δύτες και γερανοί που λειτουργούν από την επιφάνεια αναμένεται να το ανεβάσουν τις επόμενες ημέρες, δίνοντας δυνητικά στους αναλυτές πληροφοριών κρίσιμης σημασίας πληροφορίες για τις κινεζικές κατασκοπευτικές ικανότητες.

Ενώ η Κίνα λέει ότι η συσκευή ήταν ένα «αεροσκάφος» έρευνας για το κλίμα που ξέφυγε από την πορεία του, οι ΗΠΑ υποστηρίζουν ότι ήταν μέρος ενός ευρύτερου προγράμματος κατασκοπείας από το Πεκίνο. Έχοντας αυτό κατά νου, η κυβέρνηση Μπάιντεν αξιολογεί πόσο αυστηρά και γρήγορα θα ανταπαντήσει, είπαν άνθρωποι που γνωρίζουν το θέμα.

Σε ένδειξη μεγαλύτερης έντασης που έρχεται, το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών όξυνε τον τόνο του την Κυριακή, αφού ένα αμερικανικό μαχητικό αεροσκάφος F-22 έσκασε το μπαλόνι με έναν πύραυλο Sidewinder και έστειλε το  φορτίο του να πέσει στον Ατλαντικό Ωκεανό. Το Πεκίνο χαρακτήρισε την απόφαση «ξεκάθαρη υπερβολική αντίδραση» και είπε ότι διατηρεί το δικαίωμα να απαντήσει.

«Η Κίνα θα διαφυλάξει αποφασιστικά τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα της ενδιαφερόμενης εταιρείας και διατηρεί το δικαίωμα να προβεί σε περαιτέρω απαντήσεις εάν είναι απαραίτητο», δήλωσε ο Κινέζος υφυπουργός Εξωτερικών Xie Feng, σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών.

«Οι αμερικανικές ενέργειες επηρέασαν σοβαρά και έπληξαν τις προσπάθειες και την πρόοδο των δύο πλευρών να σταθεροποιήσουν τις σινοαμερικανικές σχέσεις μετά τη συνάντηση στο Μπαλί» μεταξύ των προέδρων Τζο Μπάιντεν και Σι Τζινπίνγκ, ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Feng.

Οι κινεζικές μετοχές επέκτειναν τις απώλειες καθώς το επεισόδιο πυροδότησε φόβους για οικονομικά αντίποινα τη Δευτέρα, ημέρα που οι επενδυτές περίμεναν μια σχετικά θετική επίσκεψη στο Πεκίνο από τον υπουργό Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν. «Και οι δύο πλευρές πιθανότατα θα επιβάλουν περισσότερες απαγορεύσεις εξαγωγών τεχνολογίας σε διαφορετικούς κλάδους», έγραψε σε σημείωμα η Iris Pang, επικεφαλής οικονομολόγος για την Κίνα στην ING Groep NV.

Πηγή: Euro2day.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

ΗΠΑ: Συνελήφθη 24χρονη δασκάλα για αποπλάνηση 11χρονου μαθητή της τρεις μήνες πριν παντρευτεί

Μια 24χρονη δασκάλα δημοτικού σχολείου στο Ουισκόνσιν των ΗΠΑ συνελήφθη την Τετάρτη επειδή φέρεται να είχε συνάψει σχέση με τον 11χρονο μαθητή της στην...

ΕΚΤΑΚΤΟ – Χαμάς: Αποδέχτηκε την πρόταση κατάπαυσης του πυρός – Η πλήρης δήλωση Χαμάς (βίντεο)

Με τον πρωθυπουργό του Κατάρ, σεΐχης Μοχάμεντ μπιν Αμντούλ Ραχμάν αλ Θάνι, και τον υπουργό Πληροφοριών της Αιγύπτου, Αμπάς Καμέλ, επικοινώνησε στέλεχος της Χαμάς...

Κωνσταντινούπολη: Τζαμί από σήμερα η βυζαντινή μονή της Χώρας – Ερντογάν: «Προστατεύουμε την κληρονομιά των προγόνων μας»

Ως τζαμί αναμένεται να λειτουργήσει από σήμερα ο βυζαντινός ναός της Μονής της Χώρας στην Κωνσταντινούπολη, μετά από απόφαση του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν,...

Αργίες: Πότε είναι του Αγίου Πνεύματος – Ποια άλλα τριήμερα έχουμε μέσα στη χρονιά

Πενθήμερο αργιών κατάφεραν να απολαύσουν μέρος των εργαζομένων (όσοι τουλάχιστον δεν εργάζονται Σάββατο), ενώ για κάποιους άλλους ήταν εφικτό το τριήμερο. Και τούτο γιατί Μεγάλη...

Σέρρες: Τη βίαζε από 7 ετών κατήγγειλε 14χρονη τον πατριό της

Τον βιασμό της επί επτά χρόνια από τον πατριό της κατήγγειλε 14χρονη μαζί με τη μητέρα της στην αστυνομία στο Σιδηρόκαστρο. Οι δυο τους σύμφωνα...

ΟΟΣΑ: Αύξηση 62% των ξένων άμεσων επενδύσεων στην Ελλάδα την τριετία 2021-2023

Στη μεγάλη αύξηση που παρουσιάζουν την τελευταία τριετία σε σχέση με την προηγούμενη οι ξένες άμεσες επενδύσεις (ΞΑΕ) στην Ελλάδα αναφέρεται  πρόσφατη έκθεση του...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!