18.9 C
Nicosia
Πέμπτη 25 Απρίλιος 2024 | 4:14

Ανατολική Ουκρανία: Μπαράζ εκρήξεων και κατηγοριών – Συνεχίζεται η ένταση

Ψηλά διατηρείται η ένταση στην αντολική Ουκρανία, όπου την τελευταία εβδομάδα άνοιξε νέος κύκλος βίας στην περιοχή, με τη Δύση να φοβάται ότι η Ρωσία κατασκευάζει προβοκάτσιες για να επιτεθεί στην Ουκρανία ενώ συγκεντρώνει στρατεύματα στα ουκρανικά σύνορα. «Η Ρωσία σχεδιάζει τον μεγαλύτερο πόλεμο μερά το 1945», είπε χαρακτηριστικά ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, επαναλαμβάνοντας τις αμερικανικές προειδοποήσεις ότι οι ρωσικές δυνάμεις να σκοπεύουν να εξαπολύσουν εισβολήφτάνοντας μέχρι την ουκρανική πρωτεύουσα. 

Οι παραβιάσεις της εκεχειρίας στην ανατολική Ουκρανία ξεπέρασαν τις 1.500 μέσα σε μία μέρα μόνο, σύμφωνα με τους παρατηρητές του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ).  Η έκθεση αφορά τις επιθέσεις της Παρασκευής, στις οποίες οι παρατηρητές κατέγραψαν 975 παραβιάσεις στο Λουχάνσκ και 591 στο γειτονικό Ντονέτσκ, δύο περιοχές που ελέγχονται εν μέρει από τους φιλορώσους αυτονομιστές. Οι παρατηρητές ανέφεραν επίσης ότι είχαν καταγραφεί 860 εκρήξεις στο Λουχάνσκ και 553 στο Ντονέτσκ.

Ο ΟΑΣΕ επιβεβαίωσε επίσης ότι ένας άμαχος τραυματίστηκε στην ελεγχόμενη από την κυβέρνηση περιοχή του Ντονέτσκ. Ο ουκρανικός στρατός έχει ανακοινώσει επίσης ότι δύο στρατιώτες έχουν χάσει τη ζωή τους και τέσσερις τραυματίστηκαν σε βομβαρδισμούς φιλορώσων αυτονομιστών, ενώ η Ρωσία ξεκίνησε ποινική έρευνα για τις αναφορές στα ρωσικά μέσα ότι ουκρανικές οβίδες εξερράγησαν στη ρωσική συνοριακή περιοχή του Ροστόφ, κατηγορίες που το Κίεβο αρνήθηκε κατηγορηματικά. 

Στο μεταξύ, η Ρωσία ανακοίνωσε ότι θα στείλει στη Γερμανία, μέσω διπλωματικών διαύλων, ένα ειδικό μήνυμα που θα περιλαμβάνει αποδείξεις για μαζικούς τάφους στο Ντονμπάς. Η ανακοίνωση ήρθε μετά τις δηλώσεις που έκανε ο καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς, χαρακτηρίζοντας αβάσιμες τις καταγγελίες περί γενοκτονίας.

Συνεχίζοντας τις αλληλοκατηγορίες για επιθέσεις, την Κυριακή, το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS μετέδωσε ότι ο ουκρανικός στρατός πραγματοποιεί επιθέσεις στο Ντονέτσκ, τη μεγαλύτερη πόλη της αυτοανακηρυγμένης Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκκ. Παράλληλα, έκανε λόγο για επιθέσεις στο έδαφος της αυτοαποκαλούμενης Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουχάνσκ την περασμένη ημέρα.

Από την πλευρά του, τιο ουκρανικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε ότι κατέγραψε 122 παραβιάσεις από τις ρωσικές δυνάμεις το Σάββατο, συμπεριλαμβανομένων 108 που αφορούσαν όπλα που απαγορεύονται από τις συμφωνίες του Μινσκ.  «Με αυτόν τον τρόπο, ο εχθρός προσπαθεί να αναγκάσει τις μονάδες των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας να ανοίξουν πυρ ως απάντηση, προκειμένου να κατηγορήσει περαιτέρω τους Ουκρανούς υπερασπιστές ότι βομβαρδίζουν αμάχους», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Πάντως η Ουκρανία αρνείται ότι έχει σχέδια να ανακαταλάβει με τη βία τα τμήματα του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ που κατέλαβαν οι δυνάμεις που υποστηρίζονται από τη Ρωσία το 2014. Το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας τόνισε ότι δεν θα ανοίξει πυρ εναντίον μη στρατιωτικών υποδομών και θα συνεχίσει να τηρεί τους κανόνες του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντιμιρ Ζελενσκι, μιλώντας στη Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια, διαβεβαίωσε ότι η Ουκρανία λαχταρά την ειρήνη, το ίδιο και η Ευρώπη. Το Κίεβο έχει πει ότι ενώ η κατάσταση ασφαλείας επιδεινώνεται, δεν συμμερίζεται τις εκτιμήσεις της Ουάσιγκτον. Ο Ουκρανός πρόεδρος είπε το Σάββατο ότι η χώρα δεν ζει σε μια αυταπάτη, αλλά συνεχίζει να αντιμετωπίζει μια υπαρξιακή απειλή.  «Το να βάζουμε τον εαυτό μας σε φέρετρα και να περιμένουμε να μπουν ξένοι στρατιώτες δεν είναι κάτι που πρόκειται να κάνουμε», είπε. «Αλλά είμαστε έτοιμοι να απαντήσουμε σε όλα», είπε καλώντας τη Δύση να προχωρήσει σε κυρώσεις άμεσα καθώς, όπως είπε, «δεν θα έχουν νόημα όταν θα έχουν αρχίσει οι βομβαρδισμοί».

Μετά την ανταλλαγή κατηγοριών μεταξύ Κιέβου και Μόσχας για τους βομβαρδισμούς, η Γαλλία και η Γερμανία προέτρεψαν όλους ή ορισμένους από τους πολίτες τους στην Ουκρανία να φύγουν. Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν είπε ότι οι ρωσικές δυνάμεις άρχισαν να «ξετυλίγονται και να πλησιάζουν» στα σύνορα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Βουλή: Προτάσεις βουλευτών για τις πολλαπλές συντάξεις – Δείτε τι εισηγούνται

Έξι συν μια προτάσεις νόμου καταθέτουν την Πέμπτη Βουλευτές για ρύθμιση του ζητήματος των πολλαπλών συντάξεων και του ορίου αφυπηρέτησης κρατικών αξιωματούχων. Τις έξι προτάσεις...

Επιπρόσθετα μέσα πυρόσβεσης για τη φωτιά στο Κρατικό Δάσος Λεμεσού

Επιπρόσθετες δυνάμεις πυρόσβεσης κλήθηκαν για την κατάσβεση της φωτιάς που ξέσπασε λίγο πριν τις 10 πρωί, εντός του Κρατικού Δάσους Λεμεσού. Σύμφωνα με το Τμήμα...

Η Τράπεζα Κύπρου συνεχίζει να αγοράζει μετοχές της

Συνεχίζει τις αγορές ιδίων μετοχών η Τρ. Κύπρου, καθώς σήμερα ανακοινώθηκε νέα πράξη. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η Bank of Cyprus Holdings απέκτησε χθες αριθμό...

Συνέχισε την ανοδική πορεία του το ΧΑΚ

Νέα κέρδη κατέγραψε το ΧΑΚ κατά την χρηματιστηριακή συνάντηση της Τετάρτης. Ο Γενικός Δείκτης του ΧΑΚ έκλεισε στις 145,36 μονάδες και στο +0,2%. Ο Δείκτης FTSE/CySE...

Λονδίνο: Άλογα το έσκασαν στην καρδιά της βρετανικής πρωτεύουσας – 4 τραυματίες, ζημιές σε οχήματα (βίντεο)

Τέσσερις άνθρωποι τραυματίστηκαν όταν τουλάχιστον δύο άλογα το έσκασαν και άρχισαν να τρέχουν χωρίς αναβάτες στο κέντρο του Λονδίνου, προς μεγάλη έκπληξη των περαστικών, σήμερα Τετάρτη το...

Δικαστήριο διατάσσει τη σύλληψη του Ρώσου υφυπουργού Άμυνας με κατηγορίες περί δωροληψίας

Τη σύλληψη του Ρώσου υφυπουργού Άμυνας διέταξε δικαστήριο καθότι βρίσκεται αντιμέτωπος με κατηγορίες για δωροληψία, στην πιο πολύκροτη υπόθεση διαφθοράς από τότε που ο...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!