15.9 C
Nicosia
Τετάρτη 24 Απρίλιος 2024 | 7:22

Έκρυθμη η κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας – Σκοτώθηκε ανώτερο στέλεχος της Χαμάς

Το Ισραήλ δήλωσε ότι 16 μέλη της στρατιωτικής πτέρυγας της Χαμάς σκοτώθηκαν σε αεροπορική επιδρομή στη Γάζα την Τετάρτη και Παλαιστίνιοι μαχητές εκτόξευσαν ρουκέτες στο Ισραήλ με τη διεθνή κοινότητα να ανησυχεί για τις πιο βίαιες και αιματηρές εχθροπραξίες εδώ και χρόνια.

Τουλάχιστον 53 άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους στη Γάζα από τότε που η βία κλιμακώθηκε τη Δευτέρα. Έξι άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στο Ισραήλ.

Η υπηρεσία ασφαλείας του Ισραήλ Σιν Μπετ (Σαμπάκ) δήλωσε ότι ο διοικητής της ταξιαρχίας για την Πόλη της Γάζας ήταν μεταξύ των ανώτερων μελών της Χαμάς που είχαν σκοτωθεί.

«Αυτή είναι μόνο η αρχή. Θα τους χτυπήσουμε όπως δεν το έχουν φανταστεί», δήλωσε ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Λίγο μετά την ανακοίνωση, εκτοξεύθηκαν πύραυλοι στην ισραηλινή πόλη Ασντόντ και ισραηλινά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ο στρατός ετοιμάζεται να αναπτυχθεί στην περιοχή του Τελ Αβίβ.

Η Χαμάς επιβεβαίωσε το θάνατο του διοικητή της ταξιαρχίας και την απώλεια «άλλων ηγετών και πολεμιστών» και είπε σε μια δήλωση: «Χιλιάδες ηγέτες και στρατιώτες θα ακολουθήσουν τα χνάρια τους».

Μια παλαιστινιακή πηγή είπε ότι οι προσπάθειες εκεχειρίας από την Αίγυπτο, το Κατάρ και τα Ηνωμένα Έθνη δεν έχουν σημειώσει πρόοδο για τον τερματισμό της βίας που ξέσπασε αυτήν την εβδομάδα μετά από ένταση κατά τη διάρκεια του μουσουλμανικού μήνα νηστείας του Ραμαζανιού και συγκρούσεις στην Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Η επίθεση είναι η πιο αιματηρή μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς από τον πόλεμο του 2014 στον θύλακα που ελέγχεται από τη Χαμάς και αυξάνεται η ανησυχία ότι η κατάσταση θα μπορούσε να ξεφύγει.

Στη Γάζα, ένα κτίριο 13 ορόφων κατέρρευσε αφού το Ισραήλ προειδοποίησε τους ενοίκους του εκ των προτέρων να εγκαταλείψουν και ένα άλλο υπέστη σοβαρές ζημιές στις αεροπορικές επιθέσεις.

Άλλες αεροπορικές επιδρομές έπληξαν αυτό που είπε ο Ισραηλινός στρατός ως τοποθεσίες εκτόξευσης πυραύλων, γραφεία της Χαμάς και σπίτια ηγετών της Χαμάς. Ισραηλινοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι τουλάχιστον 41 Παλαιστίνιοι μαχητές έχουν σκοτωθεί στις εχθροπραξίες της Γάζας μέχρι στιγμής.

«Το Ισραήλ έχει τρελαθεί», είπε ένας άντρας σε έναν δρόμο της Γάζας, όπου οι άνθρωποι έτρεξαν έξω από τα σπίτια τους καθώς εκρήξεις συγκλόνισαν τα κτίρια.

Δεκαέξι άνθρωποι σκοτώθηκαν σε ισραηλινές αεροπορικές επιθέσεις στη Γάζα την Τετάρτη, δήλωσε το υπουργείο Υγείας της Γάζας. Μάρτυρες και αξιωματούχοι υγείας στη Γάζα ανέφεραν ότι μια ισραηλινή αεροπορική επίθεση σκότωσε τρία άτομα, συμπεριλαμβανομένης μιας γυναίκας, σε ένα αυτοκίνητο.

Πολλοί Ισραηλινοί πέρασαν επίσης μια άγρυπνη νύχτα καθώς κύματα πυραύλων έπληξαν την καρδιά του Ισραήλ.

«Τα παιδιά έχουν σωθεί από τον κορωνοϊό και τώρα αυτό είναι ένα νέο τραύμα», είπε μια Ισραηλινή γυναίκα στην παράκτια πόλη του Ασκελόν σε βίντεο από το κανάλι 11 της τηλεόρασης.

Ισραηλινοί έτρεξαν σε καταφύγια ή ξαπλώνονταν σε πεζοδρόμια σε ορισμένες κοινότητες μακριά από τη Γάζα.

«Όλο το Ισραήλ δέχεται επίθεση. Είναι πολύ τρομακτικό», δήλωσε η Μάργκο Αρόνοβιτς, 26χρονη φοιτήτρια, στο Τελ Αβίβ.

Πυρπολήθηκε συναγωγή στην πόλη Λοντ

Διαδηλώσεις ξεκίνησαν από μέλη της αραβικής μειονότητας στην πόλη Λοντ, μια πόλη κοντά στο Τελ Αβίβ, και κλιμακώθηκαν σε πλήρεις ταραχές, με τους διαδηλωτές να ρίχνουν πέτρες στις αστυνομικές που απάντησαν με χειροβομβίδες.

Οι διαμαρτυρίες ακολούθησαν την κηδεία ενός ισραηλινού Άραβα ο οποίος έχασε τη ζωή κατά τη διάρκεια της αναταραχής στην πόλη μια ημέρα νωρίτερα. Σύμφωνα με την ισραηλινή αστυνομία, συνελήφθη Εβραίος, κάτοικος της πόλης, που θεωρείται ο βασικός ύποπτος για τη ανθρωποκτονία.

Όπως αναφέρθηκε, τουλάχιστον 12 άτομα τραυματίστηκαν στις συγκρούσεις.

Καθώς έπεσε η νύχτα, η κατάσταση εκφυλίστηκε στο Λοντ, ανέφερε η αστυνομία.

Ισραηλινά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι πυρπολήθηκαν συναγωγή και πολλές επιχειρήσεις, ενώ το πρακτορείο ειδήσεων του Reuters ανέφερε ότι υπήρχαν αναφορές για Εβραίους να λιθοβολούν ένα αυτοκίνητο που οδηγούσε ένας Άραβας κάτοικος.

Ο υπουργός Άμυνας Μπένι Γκάντς δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η ισραηλινή στρατιωτική δράση θα συνεχιστεί έως ότου επιτευχθεί «πλήρης και μακροπρόθεσμη ησυχία».

ΠΗΓΗ: naftemporiki.gr με πληροφορίες από το Reuters

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Αυστραλία: Kαρχαρίας επιτέθηκε και δάγκωσε 16χρονο που τον ψάρεψε, όταν πήγε να τον βγάλει φωτογραφία (βίντεο,φωτό)

Ένα σοκαριστικό περιστατικό συνέβη στην Αυστραλία καθώς την ώρα που μία οικογένεια ψάρευε στη Δυτική Παραλία της Αδελαΐδας, ο μικρός γιος έπιασε έναν καρχαρία,...

Τυνησία: 22 νεκροί μετανάστες σε ναυάγια

Τις σορούς 22 μεταναστών, οι οποίοι έχασαν τη ζωή τους ανοικτά των ακτών της Τυνησίας, ανέσυραν από το Σάββατο οι τοπικές αρχές. Οι σοροί εντοπίστηκαν στις...

Πάνω από 130 συλλήψεις στη Νέα Υόρκη μετά από διαδηλώσεις υπέρ της Παλαιστίνης

Σε 130 συλλήψεις προχώρησαν οι Αρχές, κατά τη διάρκεια της νύχτας μπροστά από τις εγκαταστάσεις του διεθνούς κύρους πανεπιστημίου NYU στη Νέα Υόρκη, μετά...

Αφρικανική σκόνη έπνιξε περιοχές της Ελλάδας – Απόκοσμες εικόνες

Εικόνες που παραπέμπουν στην έρημο… Σαχάρα έφεραν σε περιοχές της χώρας οι υψηλές συγκεντρώσεις σκόνης στην ατμόσφαιρα. Η αφρικανική σκόνη σκέπασε κυρίως τα νότια ηπειρωτικά, ενώ κατά...

Προκόπης Παυλόπουλος: «Η προκλητική ατιμωρησία της Τουρκίας ύστερα από 50 χρόνια παράνομης εισβολής και κατοχής στην Κύπρο»

Στην ομιλία του, στο πλαίσιο του ως άνω Συνεδρίου, με θέμα «Η προκλητική ατιμωρησία της Τουρκίας ύστερα από 50 χρόνια παράνομης εισβολής και κατοχής...

Γαλλία: Δήμαρχος καθιερώνει μέτρο απαγόρευσης κυκλοφορίας για τους κάτω των 13 ετών

Μέτρο απαγόρευσης της κυκλοφορίας για τους κάτω των 13 ετών, θα καθιερώσει ο δήμαρχος του Μπεζιέρ, στη νότια Γαλλία, ένα μέτρο που έχει ήδη...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!