25.8 C
Nicosia
Παρασκευή 29 Μάρτιος 2024 | 15:18

Σκληρή απάντηση Μπάϊντεν στον Πούτιν από το βήμα του ΟΗΕ

Αιχμηρή απάντηση στον Βλαντιμίρ Πούτιν έδωσε, από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν.

«Ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι ένας πόλεμος από έναν και μόνο άνδρα», είπε και πρόσθεσε: «Κανείς δεν απείλησε τη Ρωσία και κανείς άλλος, πέραν από τη Ρωσία, δεν επιδίωξε τη σύγκρουση».

Ο Αμερικανός πρόεδρος κατηγόρησε τον Ρώσο ομόλογό του ότι εξαπολύει ριψοκίνδυνες και ανεύθυνες πυρηνικές απειλές, σημειώνοντας ότι η Ρωσία έχει παραβιάσει τον πυρήνα της χάρτας των δικαιωμάτων του ΟΗΕ.

«Ένας πυρηνικός πόλεμος δεν μπορεί να έχει νικητή και ποτέ δεν πρέπει να διεξαχθεί», υπογράμμισε.

«Η επιθυμία μας είναι να μπει ένα δίκαιο τέλος στον πόλεμο στην Ουκρανία», είπε και πρόσθεσε: «Εάν υπάρχουν κράτη που αναπτύσσουν αυτοκρατορικές φιλοδοξίες χωρίς συνέπειες, θέτουν σε κίνδυνο ό,τι στηρίζουν τα Ηνωμένα Έθνη».

«Ο πόλεμος αφορά στην διάλυση του δικαιώματος των Ουκρανών να υπάρχουν ως κράτος, ως πολίτες», τόνισε, υπογραμμίζοντας εμφατικά: «Δεν έχεις το δικαίωμα να κατακτάς εδάφη διά της βίας».

Επανέλαβε την αλληλεγγύη του στον αγώνα της Ουκρανίας κατά της ρωσικής επιθετικότητας, επισημαίνοντας ότι «αρνούμαι τη χρήση βίας και τον πόλεμο για την κατάκτηση κρατών και την αύξηση των συνόρων μας».

Πούτιν: Δεν θα υποκύψουμε σε «εκβιασμό και εκφοβισμό»

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε ότι η χώρα του δεν πρόκειται να απολέσει την κυριαρχία της και δεν θα υποκύψει σε «εκβιασμό και εκφοβισμό».

Αρκετές ώρες μετά την κήρυξη μερικής επιστράτευσης για την ενίσχυση της «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης» στην Ουκρανία -όπως χαρακτηρίζει η Μόσχα την εισβολή της Ρωσίας στη γειτονική της χώρα- ο Πούτιν επαίνεσε τον ρωσικό στρατό που, όπως είπε, αγωνίζεται για να σώσει ανθρώπους στην περιοχή του Ντονμπάς.
Ο Πούτιν κήρυξε νωρίτερα την πρώτη επιστράτευση στη Ρωσία μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, προειδοποιώντας τη Δύση ότι, αν συνεχίσει τον «πυρηνικό εκβιασμό» της, η Μόσχα θα απαντήσει με την ισχύ του τεράστιου οπλοστασίου της.

Μακρόν: Οι αποφάσεις του Πούτιν θα απομονώσουν ακόμη περισσότερο τη Μόσχα

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να ασκήσει «τη μέγιστη πίεση» στον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν ο οποίος δήλωσε έτοιμος να χρησιμοποιήσει εναντίον της Δύσης «όλα τα μέσα» που διαθέτει στο οπλοστάσιό του.

Οι αποφάσεις που λαμβάνει ο Πούτιν, ο οποίος ανακοίνωσε επίσης την επιστράτευση εφέδρων, «οδηγούν στην περαιτέρω απομόνωση της Ρωσίας», πρόσθεσε ο Γάλλος πρόεδρος, σε δηλώσεις που έκανε στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη. Στο πνεύμα αυτό, χαιρέτισε τις πρόσφατες ανακοινώσεις της Κίνας και της Ινδίας, οι οποίες ζήτησαν να τερματιστεί ο πόλεμος στην Ουκρανία.

«Η απόφαση (του Πούτιν) είναι κακά νέα για τον ρωσικό λαό, για τους νέους ανθρώπους και θα εντείνει την απομόνωση της χώρας του», είπε ο Μακρόν, χαρακτηρίζοντας «λάθος» την επιστράτευση.

Σε ένα πρώτο σχόλιο, μετά τη μετάδοση του διαγγέλματος του Πούτιν, ο Μακρόν είπε ότι οι πυρηνικές δυνάμεις θα πρέπει τώρα «να ενεργήσουν με υπευθυνότητα».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Ερντογάν: Στις ΗΠΑ στις 9 Μαΐου σύμφωνα με αξιωματούχο των υπηρεσιών ασφαλείας

Στις Ηνωμένες Πολιτείες στις 9 Μαΐου θα βρεθεί ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Αυτό έκανε γνωστό σήμερα αξιωματούχος των τουρκικών υπηρεσιών ασφαλείας, προετοιμάζοντας...

Τατζικιστάν: 9 συλλήψεις για εμπλοκή με το τρομοκρατικό χτύπημα στη Μόσχα

Τέσσερις ένοπλοι, που θεωρούνται ύποπτοι για τη φονικότερη επίθεση στη Ρωσία εδώ και 20 χρόνια, είναι υπήκοοι Τατζικιστάν. Συνελήφθησαν μαζί με επτά ακόμα ,...

Ν. Αφρική: Τρομακτικό τροχαίο δυστύχημα με 45 νεκρούς – Ένα κορίτσι 8 ετών επέζησε

Σοκαριστικό τροχαίο δυστύχημα συνέβη στην Ν. Αφρική, με 45 νεκρούς και μόλις μία επιζήσασα, ένα κοριτσάκι 8 ετών. Λεωφορείο με προσκυνητές του Πάσχα, σύμφωνα με...

Τουσκ: Η Ευρώπη απειλείται πραγματικά με πόλεμο – Και είναι ανέτοιμη

Επιμένει ο Πολωνός πρωθυπουργός, Ντόναλντ Τασκ, ότι η Ευρώπη έχει εισέλθει σε «προ- πολεμική περίοδο» και προειδοποιεί πως εάν η Ουκρανία ηττηθεί από τη...

Αεροπορικές εταιρείες αναφέρουν παρεμβολές σήματος GPS – «Δείχνουν» τη Ρωσία

Αεροπλάνα που πετούν πάνω από την περιοχή της Βαλτικής αναφέρουν έναν αυξανόμενο αριθμό ψεύτικων σημάτων GPS με την Ρωσία να θεωρείται ο πιθανότερος ένοχος. Τα...

Μονή Αββακούμ: Νέα εξέλιξη – Οι δικηγόροι των μοναχών ζητούν ακύρωση της διαδικασίας – Δείτε όλη την επιστολή στην Ανακριτική Επιτροπή

Νέα σημαντική εξέλιξη σημειώθηκε στο θέμα της Μονής Αββακούμ. Συγκεκριμένα, οι δικηγόροι των δύο μοναχών μέσω επιστολής ζητούν από την Ανακριτική Επιτροπή την ακύρωση...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!