25.8 C
Nicosia
Πέμπτη 18 Απρίλιος 2024 | 19:13

Πρότυπά του οι άμαχοι συμπατριώτες του, λέει ο Ζελένσκι, η G7 θα κάνει «προτάσεις» για να «αυξηθεί η πίεση» στη Ρωσία

Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι τόνισε χθες πως έχει «πρότυπα» τους άμαχους συμπατριώτες του που αντιστάθηκαν στους εισβολείς, ενώ έκανε έναν παραλληλισμό της Ρωσίας με τον λόρδο Βόλντεμορτ, τον μεγαλύτερο εχθρό του Χάρι Πότερ στη σειρά βιβλίων της Τζ. Κ. Ρόουλινγκ.

Φορώντας στρατιωτική στολή, ο Ζελένσκι απάντησε μέσω διαδικτυακής σύνδεσης σε ερωτήσεις φοιτητών του Munk School of Global Affairs and Public Policy στο πανεπιστήμιο του Τορόντο.

Ερωτηθείς από έναν φοιτητή ποια είναι τα πρότυπά του, ο Ζελένσκι απάντησε: «Ο λαός της Ουκρανίας…».

«Είναι τόσοι πολλοί», είπε κι εξήγησε: «Ένας συνηθισμένος ουκρανός αγρότης που πήρε το τρακτέρ του και έκλεισε τον δρόμο στα ρωσικά τανκ, μια νοικοκυρά που βγήκε στον δρόμο και σταμάτησε τεθωρακισμένα οχήματα με γυμνά χέρια… Αυτοί είναι οι άνθρωποι που θαυμάζω».

Ο Ουκρανός Πρόεδρος χαμογέλασε ακούγοντας ένα σχόλιο ότι ορισμένοι τον παρομοιάζουν με τον Ουίνστον Τσόρτσιλ και τον… Χάρι Πότερ.

«Ο Χάρι Πότερ είναι καλύτερος από τον Βόλντεμορτ. Και όλοι ξέρουμε ποιος είναι ο Βόλντεμορτ σε αυτόν τον πόλεμο και ποιος ο Χάρι Πότερ. Επομένως, γνωρίζουμε και πώς θα τελειώσει ο πόλεμος», τόνισε.

Στο μεταξύ, στη σύνοδο της Ομάδας των Επτά πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικά κρατών του κόσμου, στα τέλη της εβδομάδας στη Γερμανία, θα παρουσιαστεί «ένα σύνολο χειροπιαστών προτάσεων για να αυξηθεί η πίεση στη Ρωσία και να επιδειχθεί η συλλογική υποστήριξή μας στην Ουκρανία», δήλωσε χθες Τετάρτη ανώτερος αξιωματούχος του Λευκού Οίκου.

Το ζήτημα της ενέργειας, οι τιμές της οποίες εκρήγνυνται σε παγκόσμια κλίμακα, θα βρίσκεται στην «καρδιά των συζητήσεων» των ηγετών των ΗΠΑ, της Γερμανίας, της Γαλλίας, του Καναδά, της Ιταλίας, της Ιαπωνίας και του Ηνωμένου Βασιλείου στη σύνοδο αυτή, όπως και η παγκόσμια οικονομική κατάσταση, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Ακόμη, ο αξιωματούχος σημείωσε πως πέραν της Ρωσίας, στη σύνοδο της G7, όπως και σε αυτή του NATO που θα ακολουθήσει, αναμένεται να τονιστεί η ανησυχία των κρατών μελών για την Κίνα. Δεύτερος αξιωματούχος της αμερικανικής προεδρίας είπε πως η G7 θα συζητήσει τις κινεζικές «εξαναγκαστικές οικονομικές πρακτικές» που κατ’ αυτόν έχουν γίνει ακόμη πιο επιθετικές τα τελευταία χρόνια.

Ο Οργανισμός του Συμφώνου του Βόρειου Ατλαντικού θα ανακοινώσει νέες δεσμεύσεις για να ενισχυθεί η ευρωπαϊκή ασφάλεια, σύμφωνα με αξιωματούχους της αμερικανικής προεδρίας, ενώ η συμμετοχή των ηγετών της Αυστραλίας, της Ιαπωνίας, της Νότιας Κορέας και της Νέας Ζηλανδίας θα δείξει πως ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν αποσπά την προσοχή από την Κίνα.

Εξάλλου, ο Τσέχος Πρωθυπουργός Πετρ Φιάλα κατηγόρησε χθες Τετάρτη τη Ρωσία ότι διεξάγει οικονομικό πόλεμο εναντίον της Ευρώπης ταυτόχρονα με την εισβολή στην Ουκρανία.

Πρόθεση της Μόσχας είναι να εξασθενίσει και να αποσταθεροποιήσει δημοκρατικά κράτη, υποστήριξε ο κ. Φιάλα κατά τη διάρκεια ομιλίας του που αναμεταδόθηκε απευθείας τηλεοπτικά χθες βράδυ, προειδοποιώντας πως υπάρχει αληθινός κίνδυνος η Ρωσία να διακόψει τον εφοδιασμό της Ευρώπης με φυσικό αέριο τις επόμενες εβδομάδες ή τους επόμενους μήνες.

Στην ομιλία του, ο Πρωθυπουργός της Τσεχίας αναφέρθηκε σε πενταετές σχέδιο για τη μείωση της εξάρτησης της χώρας από το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο που εισάγει από τη Ρωσία, που περιλαμβάνει τη δυνητική δαπάνη 2,6 δισεκ. ευρώ για την αντιμετώπιση του υψηλότερου κόστους της ενέργειας.

Στο πλαίσιο της νέας στρατηγικής, ηλεκτροπαραγωγικά εργοστάσια-κλειδιά θα τεθούν υπό τον πλήρη έλεγχο του κράτους, διευκρίνισε ο κ. Φιάλα.

Σήμερα, το 70% της επιχείρησης ενέργειας ČEZ –η οποία διαχειρίζεται επίσης τους πυρηνικούς σταθμούς παραγωγής ενέργειας της κεντροευρωπαϊκής χώρας– ανήκει στο τσεχικό δημόσιο και το υπόλοιπο 30% σε μειοψηφικούς ιδιώτες μετόχους.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Άνοδο κατέγραψε την Πέμπτη το Χρηματιστήριο

Άνοδο κατέγραψε την Πέμπτη το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου. Ο Γενικός Δείκτης παρουσίασε κέρδη σε ποσοστό 1,51%, κλείνοντας στις 145,23 μονάδες. Άνοδο 1,53% παρουσίασε ο Δείκτης FTSE/CySE 20, κλείνοντας στις 88,15 μονάδες. Ο...

ΗΠΑ: Νέες κυρώσεις κατά του Ιράν μετά την επίθεση σε βάρος του Ισραήλ

Μια σειρά σαρωτικών κυρώσεων κατά ηγετών και οντοτήρων που συνδέονται με το Σώμα των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν, το υπουργείο Άμυνας της Τεχεράνης...

Έτοιμο να σαλπάρει το διαστημικό ιστιοφόρο της NASA (βίντεο)

Η NASA ετοιμάζεται να δοκιμάσει έναν νέο τρόπο πλοήγησης στο ηλιακό μας σύστημα. Πρόκειται για μια τεχνολογία που ονομάστηκε Advanced Composite Solar Sail System η οποία...

Ντουμπάι: Σε 24 ώρες θα λειτουργήσει ξανά κανονικά το αεροδρόμιο

Μετά τις φοβερές βροχοπτώσεις και τις πρωτοφανείς πλημμύρες, το Διεθνές Αεροδρόμιο του Ντουμπάι θα επιστρέψει στην πλήρη του λειτουργική δυναμικότητα εντός 24 ωρών, δήλωσε σήμερα ο...

Μπριζίτ Μακρόν: Το «παραμυθένιο ταξίδι ζωής» της Πρώτης Κυρίας της Γαλλίας στη μικρή οθόνη (φωτό)

Η ιστορία της Πρώτης Κυρίας της Γαλλίας, Μπριζίτ Μακρόν, θα μεταφερθεί στην μικρή οθόνη από την γαλλική εταιρεία παραγωγής Gaumont. Με τίτλο «Brigitte, une femme...

Γαλλία: Επίθεση με μαχαίρι κοντά σε σχολείο – Τραυματίστηκαν ελαφρά 2 κορίτσια

Δύο κορίτσια, ηλικίας 6 και 11 ετών, τραυματίστηκαν ελαφρά κατά τη διάρκεια επίθεσης με μαχαίρι κοντά στο σχολείο που φοιτούν στο Souffelweyersheim, στην ανατολική Γαλλία, μετέδωσε το Γαλλικό...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!