10 C
Nicosia
Κυριακή 24 Ιανουαρίου 2021 | 23:53

Η EASO διευρύνει τις υποστηρικτικές επιχειρήσεις της στα κράτη μέλη πρώτης γραμμής το 2021

Το 2021, η επιχειρησιακή υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Υποστήριξης για το Άσυλο (EASO) προς τις εθνικές αρχές ασύλου και υποδοχής θα καλύψει και τα πέντε κράτη μέλη της ΕΕ της Μεσογείου που λαμβάνουν τις περισσότερες αιτήσεις ασύλου, αντιπροσωπεύοντας το 50% του προϋπολογισμού του Οργανισμού, ανακοίνωσε σήμερα η EASO.

Η EASΟ ανακοίνωσε επιπλέον ότι ξεκίνησε την επιχειρησιακή υποστήριξη στις αρχές υποδοχής στην Ισπανία, όπως ανακοινώθηκε πρόσφατα μετά την υπογραφή του Επιχειρησιακού Σχεδίου για τη χώρα. Η Ισπανία είναι πλέον η πέμπτη συνεχιζόμενη επιχείρηση της EASO, πλέον της υποστήριξης και παραγωγικότητας που επιτεύχθηκαν το 2020 στην Κύπρο, την Ελλάδα, την Ιταλία και τη Μάλτα.

Σύμφωνα με την υπηρεσία, το 2021, η EASO θα αναπτύξει περίπου 2.000 άτομα στα πέντε κράτη μέλη, συμπεριλαμβανομένων περίπου 1.000 στην Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, ενώ το προσωπικό που αναπτύσσεται στην Ελλάδα θα παραμείνει σταθερό σε σύγκριση με το 2020, θα σημειωθούν αξιοσημείωτες αυξήσεις στην Κύπρο (84 το 2020, 185 το 2021 +120%) και τη Μάλτα (65 το 2020, 149 το 2021 +129%).

Το προσωπικό περιλαμβάνει υπευθύνους εργασίας, διερμηνείς, εμπειρογνώμονες ευπάθειας, προσωπικό υποστήριξης πεδίου, προσωπικό υποδοχής, ερευνητές και διοικητικό προσωπικό.

Κατά τους επόμενους 12 μήνες, ο Οργανισμός θα δεσμεύσει πάνω από 70 εκατομμύρια ευρώ για τις δραστηριότητές του, ποσό που αντιστοιχεί περίπου στο ήμισυ του συνολικού προϋπολογισμού της EASO. Πάνω από 45 εκατομμύρια ευρώ (64%) θα δεσμευτούν για επιχειρησιακές δραστηριότητες στην Ελλάδα.

Όπως σημειώνεται, κάθε ετήσιο επιχειρησιακό σχέδιο ακολουθεί εκτίμηση αναγκών που πραγματοποιείται από κοινού με τις αντίστοιχες εθνικές αρχές και, επομένως, προσαρμόζεται στο εν λόγω κράτος μέλος.

Ενώ η υποστήριξη προς την Ισπανία θα επικεντρωθεί στην ανάπτυξη ενός νέου μοντέλου υποδοχής των αιτούντων άσυλο, η λειτουργία της EASO στην Ιταλία θα συνεχίσει να επικεντρώνεται στην ποιότητα των διαδικασιών ασύλου, στην τυποποίηση και στις διαδικασίες δευτεροβάθμιας (προσφυγές) υπό το φως λιγότερων πιέσεων στην υποδομή υποδοχής. Θα παρέχει επίσης ευρύτερη υποστήριξη στο σύστημα υποδοχής και θα ανταποκρίνεται σε αφίξεις και εθελοντική μετεγκατάσταση.

Οι δραστηριότητες της EASO στην Κύπρο, την Ελλάδα και τη Μάλτα περιλαμβάνουν τη συνέντευξη των αιτούντων, τη σύνταξη γνωμοδοτήσεων, την υποστήριξη ευπάθειας, την υποστήριξη στις μονάδες του Δουβλίνου και τη διαρθρωτική βοήθεια όσον αφορά την ενίσχυση των ικανοτήτων ασύλου και υποδοχής των κρατών μελών.

Στο πλαίσιο αυτό, η EASO συνεργάζεται επίσης με τους εταίρους της για την εισαγωγή εργαλείων ΤΠΕ που μπορούν να βελτιώσουν την αποτελεσματικότητα των αντίστοιχων συστημάτων ασύλου.

Στην Ελλάδα, η EASO θα συνεχίσει να μετατοπίζει την υποστήριξή της από τα νησιά στην ηπειρωτική χώρα λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι η πλειονότητα των καθυστερήσεων στα νησιά εκκαθαρίστηκε το 2020.

Η EASO θα συνεχίσει επίσης να διευκολύνει τη μετεγκατάσταση ασυνόδευτων ανηλίκων και ευάλωτων παιδιών σε κράτη μέλη της ΕΕ και θα υποστηρίξει τη δημιουργία νέου κέντρου υποδοχής και ταυτοποίησης στη Λέσβο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Βραζιλία : Συνετρίβη αεροπλάνο που μετέφερε παίκτες της Πάλμας – Έξι νεκροί

Μια ακόμα αεροπορική τραγωδία σημαδεύει το βραζιλιάνικο ποδόσφαιρο, καθώς ο πρόεδρος της ομάδας, Πάλμας και τέσσερις ποδοσφαιριστές έχασαν την ζωή τους μετά την συντριβή...

Βρέθηκε νεκρός ο πρώην υπουργός Σήφης Βαλυράκης – Χάθηκε στα νερά του Ευβοϊκού κόλπου

Τραγικό τέλος είχε η αναζήτηση του Σήφη Βαλυράκη. Ο πρώην υπουργός βρέθηκε νεκρός αργά το απόγευμα της Κυριακής. Ο Σήφης Βαλυράκης είχε βγει ανοιχτά με το...

Τα αυριανά σημεία για rapid test

Το Υπουργείο Υγείας ενημερώνει ότι για τις 25 Ιανουαρίου 2021, οι μονάδες δειγματοληψίας για τον έλεγχο με rapid test αντιγόνου τόσο του γενικού πληθυσμού...

Κύπρος: Τρεις νέοι θάνατοι και 130 νέα κρούσματα στην Κύπρο

Το Υπουργείο Υγείας ανακοινώνει ότι σήμερα, 24 Ιανουαρίου 2021 ότι τρία άτομα έχουν αποβιώσει από τη νόσο COVID-19, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό θανάτων σε...

Πρόεδρος Εγγραφής Κτηματομεσιτών: Γάγγραινα οι παράνομοι στα κτηματικά

Ανησυχητικές διαστάσεις έχει πάρει το φαινόμενο της παράνομης κτηματομεσιτείας αποκάλυψε ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Εγγραφής Κτηματομεσιτών Μαρίνος Κυναιγείρου, ο οποίος ήταν φιλοξενούμενος στην οικονομική...

Βρετανία-Covid: 77 κρούσματα του νοτιοαφρικανικού παραλλαγμένου στελέχους και 9 του βραζιλιάνικου

Η Βρετανία έχει καταγράψει 77 κρούσματα του παραλλαγμένου στελέχους του νέου κορωνοϊού που ταυτοποιήθηκε στη Νότια Αφρική, τα οποία συνδέονται όλα με ταξίδια από...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!