Η Ελλάδα παραβιάζει το αποστρατικοποιημένο καθεστώς νησιών στο Αιγαίο, υποστήριξε ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας Χουλούσι Ακάρ λέγοντας ότι οι ισχυρισμοί για Καστελόριζο δεν είναι ρεαλιστικοί. Ανέφερε ωστόσο ότι η Τουρκία είναι έτοιμη για διάλογο χωρίς όρους με την Ελλάδα.
Μιλώντας μέσω τηλεδιάσκεψης στο διεθνές συνέδριο για την ασφάλεια του Χάλιφαξ, ο Τούρκος Υπουργός ανέφερε ότι “δυστυχώς στην ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο υπάρχουν κάποιες άλυτες διαφορές”. “Η ουσία αυτών των διαφωνιών αποτελούν οι υπερβολικοί και μονομερείς ισχυρισμοί της Ελλάδας και των Ε/Κ οι οποίοι “παραβιάζουν τα κυριαρχικά δικαιώματα τόσο της Τουρκίας όσο και των Τ/Κ” ισχυρίστηκε προκλητικά και συνέχισε “Για παράδειγμα η Ελλάδα παραβίασε ορισμένες διεθνείς συμφωνίες υπονομεύοντας το αποστρατικοποιημένο καθεστώς των νησιών. Επιπλέον, ενώ η Ελλάδα απαιτεί έξι ναυτικά μίλια χωρικών υδάτων, κάνει λόγο για 10 ναυτικά μίλια εναέριου χώρου. Αυτή είναι πρωτοφανής προσέγγιση και μόνο η Ελλάδα ισχυρίζεται κάτι τέτοιο σε όλο τον κόσμο. Στην πραγματικότητα αυτό είναι και αφορμή για τις παραβιάσεις του λεγόμενου εναέριου χώρου. Στην πραγματικότητα δεν είναι μόνο η Τουρκία, αλλά και ορισμένες χώρες που παραδέχονται ότι η Ελλάδα συμπεριφέρεται με ασυνέπεια. Η Τουρκία έχει τη μεγαλύτερη ακτογραμμή, περίπου 2 χιλιάδων χλμ, στην ανατολική Μεσόγειο. Αλλά η Ελλάδα και οι Ε/Κ προσπαθούν να επιβάλουν τις αξιώσεις τους για τα θαλάσσια όρια και γι αυτό προσπαθούν να περιορίσουν την Τουρκία με ξεκάθαρο τρόπο στις δικές της ακτές. Επιπλέον η Ελλάδα απαιτεί απαιτεί 40 χιλιάδες υφαλοκρηπίδα για ένα μικρό νησί με έκταση μόλις 10 τ.χλμ. Αυτό τον νησί απέχει 600 χλμ από την ελληνική ηπειρωτική χώρα. Είναι σαφές ότι τέτοιοι ισχυρισμοί δεν είναι ούτε ρεαλιστικοί, ούτε δίκαιοι, ούτε αποδεκτοί. Στην πραγματικότητα τόσο οι ΗΠΑ όσο και η ΕΕ έχουν δηλώσει ότι ο χάρτης στον οποίο βασίζονται οι ισχυρισμοί της Ελλάδας δεν έχει καμιά νομική αξία”, ανέφερε ο Τούρκος Υπουργός.
Ο Ακάρ υποστήριξε ότι “η Τουρκία δεν έχει καμιά πρόθεση να παραβιάσει τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα οποιασδήποτε χώρας”. “Ωστόσο η Τουρκία είναι αποφασισμένη να σταθεί απέναντι στις προσπάθειες για παραβίαση τόσο των δικών της δικαιωμάτων και συμφερόντων όσο και των Τ/Κ. Πράγματι, ήμασταν πολύ υπομονετικοί και περιμέναμε πάνω από 10 χρόνια για να ξεκινήσουμε τις σεισμικές ερευνητικές δραστηριότητες στην υφαλοκρηπίδα μας η οποία έχει καταχωρηθεί στα ΗΕ από το 2004”, υποστήριξε ο Τούρκος Υπουργός.
“Θέλω να υπογραμμίσω ότι παρά τις διαφορές ως Τουρκία ταχθήκαμε υπέρ της επίλυσης όλων των προβλημάτων που δεν επιλύθηκαν, με σχέσεις καλής γειτονίας, της αμοιβαίας καλής πρόθεσης, του σεβασμού, του διαλόγου και των διαπραγματεύσεων. Γι αυτό τον λόγο καλωσορίσαμε με ικανοποίηση τον μηχανισμό πρόληψης των συγκρούσεων του ΝΑΤΟ και τις διπλωματικές πρωτοβουλίες τις Γερμανίας”, ανέφερε.
Ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι “είμαστε έτοιμοι για διάλογο με την Ελλάδα για όλα τα θέματα που πρέπει να επιλυθούν χωρίς προϋποθέσεις”. “Η Τουρκία έχει επανειλημμένα επιδείξει την καλή της πρόθεση με διπλωματικές πρωτοβουλίες. Οι διερευνητικές συνομιλίες, η έκκληση για ίσο διαμοιρασμό των εισοδημάτων στην Κύπρο και η ιδέα για περιφερειακή διάσκεψη για την ανατολική Μεσόγειο είναι συγκεκριμένες προτάσεις που υποβάλαμε. Το μόνο που ζητούμε από τους φίλους και συμμάχους μας είναι να εξετάσουν τους ισχυρισμούς και τις πρακτικές της Ελλάδας υπό το φως λογικών και αντικειμενικών κριτηρίων χωρίς αυταπάτες ή προκαταλήψεις, να τις συγκρίνουν με τις νόμιμες και λογικές προσεγγίσεις της Τουρκίας”, υποστήριξε.