20.8 C
Nicosia
Παρασκευή 3 Μάιος 2024 | 23:24

Καθοριστική εβδομάδα για αξιολόγηση και αποφάσεις – Το βλέμμα στραμμένο στην επιδημιολογική εικόνα

Ιδιαίτερα καθοριστική η εβδομάδα που ξεκινά από σήμερα, τόσο και για την εξέλιξη της επιδημιολογικής εικόνας στην Κύπρο, όσο και για τις αποφάσεις που αναμένεται να ληφθούν και την επόμενη δέσμη μέτρων που θα μας οδηγήσει στα Χριστούγεννα, που φέτος θα τα βιώσουμε στη σκιά της πανδημίας.

Προσθέτοντας τους αριθμούς που ανακοινώνει το Υπουργείο Υγείας ημερησίως, από PCR και Rapid Test, υπάρχει μεν αύξηση στα θετικά περιστατικά, σχετικά δικαιολογημένη δε αν αναλογιστεί κανείς τους ιδιαίτερα υψηλούς αριθμούς δειγμάτων που λαμβάνονται σε καθημερινή πλέον βάση.

«Είναι καθησυχαστικό από την άποψη ότι με τα γρήγορα τεστ μπορούμε να εντοπίσουμε γρήγορα θετικά περιστατικά και να απομονωθούν άμεσα αυτά τα άτομα και να μην διασπείρουν τον ιό» είπε μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 ο Καθηγητής Μοριακής Ιολογίας Πέτρος Καραγιάννης.

Όπως αναφέρθηκε και σε προηγούμενο δημοσίευμα, τα μέλη της επιστημονικής ομάδας κάνουν ήδη ασκήσεις επί χάρτου, προκειμένου να παρουσιάσουν αύριο Τρίτη τις εισηγήσεις τους στον Υπουργό Υγείας. Αν και τα σενάρια άρχισαν ήδη να πέφτουν στο τραπέζι, ένα είναι το δεδομένο. Οι αριθμοί θα αξιολογούνται μέχρι την υστάτη, πριν ληφθούν οι τελικές αποφάσεις για τα νέα μέτρα.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι επιδημιολόγοι επεξεργάζονται σενάριο χαλάρωσης των αυστηρών περιορισμών που βρίσκονται σε ισχύ στις επαρχίες Λεμεσού και Πάφου και εφαρμογή ανά το παγκύπριο μέτρων που ισχύουν στις άλλες επαρχίες. Ωστόσο όλα παραμένουν για την ώρα ανοικτά. Τους επιδημιολόγους αναμένεται να απασχολήσουν χωριστά και οι δύο μέρες, των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς και εάν η επιδημιολογική κατάσταση το επιτρέπει ίσως γίνουν κάποιες εξαιρέσεις.

Κληθείς να αξιολογήσει την κατάσταση όπως εξελίσσεται στις επαρχίες, ο Δρ. Καραγιάννης είπε ότι η Λευκωσία παρουσιάζει αυξητική τάση, χαρακτήρισε ωστόσο την κατάσταση ελεγχόμενη.

«Σε Λεμεσό και Πάφο υπάρχει μία καθοδική τάση. Στην Πάφο βεβαίως αυτή είναι πιο εμφανής. Αντίθετα στη Λευκωσία υπάρχει αύξηση αλλά λαμβάνοντας υπόψη τον πληθυσμό της πρωτεύουσας ακόμα δεν είναι ανησυχητική. Μπορεί να εξελιχθεί σε ανησυχητική εάν δεν προσέξουμε τις επόμενες λίγες μέρες» είπε.

Συγκεκριμένα για την Πάφο, ο Δρ. Καραγιάννης είπε ότι δεδομένης της καθόδου που παρατηρείται «ίσως στις 30 του μήνα η Πάφος είναι μια από τις επαρχίες όπου τα μέτρα θα χαλαρώσουν αρκετά».

«Μάλλον χαλάρωση θα υπάρξει και στη Λεμεσό. Κατά πόσον τα μέτρα θα αυστηροποιηθούν στη Λευκωσία αυτό θα το δούμε στην πορεία» είπε ο Δρ. Καραγιάννης.

Τους επιδημιολόγους απασχολεί και το θέμα της καθόδου φοιτητών από το εξωτερικό στην Κύπρο για τις ημέρες των γιορτών.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Πάσχα: Η μεγαλύτερη γιορτή της Χριστιανοσύνης

Το Πάσχα είναι η μεγαλύτερη γιορτή της Χριστιανοσύνης. H πένθιμη ατμόσφαιρα της Μεγάλης Εβδομάδας και η χαρά που τη διαδέχεται το βράδυ της Ανάστασης δεν...

Ηράκλειο: Προφυλακιστέος ο 51χρονος νονός για κατάχρηση και πορνογραφία ανηλίκων

Τον δρόμο για τη φυλακή παίρνει ο 51χρονος, από το Ηράκλειο, που κατηγορείται για τις κακουργηματικές πράξεις της κατάχρησης ανηλίκου σε ασέλγεια κατά συρροή...

Δένδιας: Στο Καστελόριζο για τον εορτασμό του Πάσχα

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας θα επισκεφθεί αύριο, Μεγάλο Σάββατο 4 Μαΐου και μεθαύριο, Κυριακή του Πάσχα 5 Μαΐου το νησιωτικό σύμπλεγμα της...

Συρία: Πάνω από 15 νεκροί ύστερα από επιθέσεις του Ισλαμικού Κράτους

Στους 15 ανέρχεται ο αριθμός των φιλοκυβερνητικών μαχητών που σκοτώθηκαν στη Συρία, μετά από ταυτόχρονες επιθέσεις εναντίον τριών στρατιωτικών θέσεων που εξαπέλυσε το Ισλαμικό...

Μόσχα: «Υβριδικός πόλεμος» Δύσης κατά Ρωσίας με όχημα την Ουκρανία

Κατηγορίες κατά της Δύσης περί διεξαγωγής «υβριδικού πολέμου» με όχημα την Ουκρανία, εξαπέλυσε εκ νέου η Ρωσία. Σε δήλωσή της, η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου...

Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος: Το μήνυμα για την Ανάσταση

Η Ορθόδοξη Εκκλησία δεν είδε ποτέ τον αγώνα για τη μεταμόρφωση του κόσμου ως ασήμαντη υπόθεση, αναφέρει μεταξύ άλλων ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος στο...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!