17.8 C
Nicosia
Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2026 | 6:59

Μπλόκο στον στολίσκο για τη Γάζα από ισραηλινές δυνάμεις ανοικτά της Κύπρου (ΒΙΝΤΕΟ)

Ισραηλινές δυνάμεις αναχαίτισαν ανοικτά της Κύπρου τον «στολίσκο Global Sumud για τη Γάζα» που αποτελείται από περίπου 50 σκάφη, τα οποία είχαν αποπλεύσει από την νότια Τουρκία την περασμένη εβδομάδα, ανακοίνωσαν μέσω του Χ οι οργανωτές.

Το ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών είχε προειδοποιήσει νωρίτερα σήμερα ότι το Ισραήλ δεν θα επιτρέψει καμία παραβίαση του ναυτικού αποκλεισμού που έχει επιβληθεί στη Λωρίδα της Γάζας.

Το υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ ανακοίνωσε ότι «δύο βίαιες τουρκικές οργανώσεις, οι Mavi Marmara και IHH (Humanitarian Relief Foundation), συμμετέχουν στην πρόκληση», «στόχος της οποίας είναι να υπηρετήσει την Χαμάς, να αποτρέψει την προσοχή από την άρνηση της οργάνωσης (Χαμάς) να αφοπλισθεί και να διαταράξει την πρόοδο του ειρηνευτικού σχεδίου του προέδρου Τραμπ».

Σε βίντεο που κυκλοφορούν, φαίνονται κομάντος του ισραηλινού ναυτικού να επιβιβάζονται σε ένα από τα πλοία της αποστολής, στα ανοικτά των ακτών της Κύπρου. Νωρίτερα, το Ισραήλ είχε προειδοποιήσει τους συμμετέχοντες ότι «πρέπει να αλλάξουν πορεία και να επιστρέψουν αμέσως».

Η ανακοίνωση του Τελ Αβίβ

«Για άλλη μια φορά, μια πρόκληση για χάρη της πρόκλησης: ένας ακόμη λεγόμενος «στολίσκος ανθρωπιστικής βοήθειας» χωρίς ανθρωπιστική βοήθεια. Αυτή τη φορά, δύο βίαιες τουρκικές ομάδες – η Mavi Marmara και η IHH, η τελευταία χαρακτηρισμένη ως τρομοκρατική οργάνωση – αποτελούν μέρος της πρόκλησης.

»Ο σκοπός αυτής της πρόκλησης είναι να εξυπηρετήσει τη Χαμάς, να αποσπάσει την προσοχή από την άρνηση της Χαμάς να αφοπλιστεί και να εμποδίσει την πρόοδο του ειρηνευτικού σχεδίου του Προέδρου Τραμπ.

»Όπως ξεκαθάρισε το Συμβούλιο Ειρήνης – το οποίο επιβλέπει τις ανθρωπιστικές δραστηριότητες στη Γάζα βάσει του ψηφίσματος 2803 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ: αυτός ο στολίσκος έχει μόνο ως στόχο τη δημοσιότητα. Η Λωρίδα της Γάζας κατακλύζεται από βοήθεια. Μόνο από τον Οκτώβριο του 2025, περισσότεροι από 1,58 εκατομμύρια τόνοι ανθρωπιστικής βοήθειας και χιλιάδες τόνοι ιατρικών εφοδίων έχουν εισέλθει στη Γάζα.

»Το Ισραήλ δεν θα επιτρέψει καμία παραβίαση του νόμιμου ναυτικού αποκλεισμού στη Γάζα.

»Το Ισραήλ καλεί όλους τους συμμετέχοντες σε αυτή την πρόκληση να αλλάξουν πορεία και να γυρίσουν πίσω αμέσως».

Νετανιάχου: Οι διοργανωτές δεν έλαβαν την επιθυμητή δημοσιότητα

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου είπε απευθυνόμενος στον διοικητή της ισραηλινής ναυτικής δύναμης που αναχαίτισε τον τελευταίο στολίσκο για τη Γάζα ότι κατάφεραν να σταματήσουν τα πλοία με πολύ λιγότερο θόρυβο από ό,τι σκόπευαν οι διοργανωτές.

«Κάνετε εξαιρετική δουλειά, τόσο στον πρώτο στολίσκο όσο και σε αυτό το μέρος, και ουσιαστικά ματαιώνετε ένα κακόβουλο σχέδιο που αποσκοπεί στη διάσπαση της απομόνωσης που επιβάλλουμε στους τρομοκράτες της Χαμάς στη Γάζα», τόνισε ο Νετανιάχου στον διοικητή του Στόλου Πυραυλικών Πλοίων του ναυτικού, του κύριου βραχίονα επιφανειακού πολέμου του ναυτικού, μιλώντας στον ασύρματο της δύναμης.

«Το κάνετε αυτό με μεγάλη επιτυχία, και πρέπει να πω επίσης, αθόρυβα, και σίγουρα με λιγότερη δημοσιότητα από ό,τι περίμεναν οι εχθροί μας», πρόσθεσε.

Η συνομιλία ήταν μέρος της επίσκεψης του Νετανιάχου με τον υπουργό Άμυνας Ισραέλ Κατς και τον αρχηγό του επιτελείου των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων, αντιστράτηγο Εγιάλ Ζαμίρ, στο επιχειρησιακό αρχηγείο του ναυτικού στο Κίρια στο Τελ Αβίβ. Έλαβαν επίσης ενημέρωση από τον αρχηγό του ναυτικού, αντιναύαρχο Εγιάλ Χαρέλ, σύμφωνα με το Γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού.

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!

ΑρχικήΚΟΣΜΟΣΔΙΑΦΟΡΑΜπλόκο στον στολίσκο για τη Γάζα από ισραηλινές δυνάμεις ανοικτά της Κύπρου...