17.9 C
Nicosia
Κυριακή 28 Απρίλιος 2024 | 9:29

Χαμάς: 5 νεκροί ασθενείς από επιδρομή ισραηλινού στρατού σε νοσοκομείο

Παγιδευμένοι στο νοσοκομείο Νάσερ της Χαν Γιουνίς, στη Λωρίδα της Γάζας, που κατέλαβε ο ισραηλινός στρατός, βρίσκονται από χθες πολλοί ασθενείς, ενώ σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς, πέντε ασθενείς πέθαναν λόγω έλλειψης οξυγόνου εξαιτίας διακοπής της ηλεκτροδότησης όταν εισέβαλαν ειδικές δυνάμεις.

Ο ισραηλινός στρατός διαβεβαίωσε πως βρήκε εκεί όπλα και τρομοκράτες και πως η επιχείρηση διεξήχθη διότι είχε πληροφορίες ότι η Χαμάς είχε κρατήσει ομήρους και πως βρήκαν φάρμακα με τα ονόματά τους.

Σύμφωνα με το υπουργείο της Χαμάς, πέντε ιατρικές ομάδες που φροντίζουν 120 ασθενείς βρίσκονται ακόμη σε κτίριο του νοσοκομείου χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, νερό, τρόφιμα και οξυγόνο, ενώ ο ισραηλινός στρατός εμποδίζει την κατεπείγουσα απομάκρυνση ασθενών σε κρίσιμη κατάσταση.

 

Χθες βράδυ, ο ισραηλινός στρατός ανέφερε μέσω Telegram ότι βρήκε οβίδες ολμοβόλων, χειροβομβίδες και άλλα όπλα της Χαμάς και ότι συνέλαβε «δεκάδες» υπόπτους μέσα στο νοσοκομείο, ανάμεσά τους «πάνω από 20 τρομοκράτες που συμμετείχαν στη σφαγή της 7ης Οκτωβρίου».

Εκείνη την ημέρα, ο στρατιωτικός βραχίονας της Χαμάς εξαπέλυσε έφοδο από τη Λωρίδα της Γάζας στο νότιο Ισραήλ, η οποία στοίχισε τη ζωή σε πάνω από 1.160 ανθρώπους, κατά πλειονότητα άμαχους, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου βασισμένη σε επίσημα ισραηλινά δεδομένα.

Έκτοτε οι ακατάπαυστοι βομβαρδισμοί και οι χερσαίες επιχειρήσεις αντιποίνων του Ισραήλ, που ορκίστηκε να «αφανίσει» τη Χαμάς, έχουν στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 28.775 ανθρώπους στη Λωρίδα της Γάζας, στη μεγάλη πλειονότητά τους γυναίκες και παιδιά, σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο απολογισμό των θυμάτων, που δημοσιοποιήθηκε χθες Παρασκευή από το υπουργείο Υγείας της Χαμάς.

Κατά ισραηλινές πηγές, παραμένουν στα χέρια της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας 130 και πλέον ισραηλινοί όμηροι -όμως εκπρόσωπος του στρατού δήλωνε την περασμένη εβδομάδα πως τουλάχιστον 31 εξ αυτών πιστεύεται πως είναι νεκροί-, από τους περίπου 250 που απήχθησαν την 7η Οκτωβρίου.

Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε χθες Παρασκευή το βράδυ ότι δυνάμεις του βρήκαν μέσα στο νοσοκομείο φάρμακα που ανέγραφαν τα ονόματα ομήρων.

Διαβεβαίωσε εξάλλου πως επισκεύασε γεννήτρια του νοσοκομείου, διαψεύδοντας πως έβαλε στο στόχαστρο τις υποδομές που τροφοδοτούν με ρεύμα τη δομή υγείας, προσθέτοντας αργότερα πως εγκατέστησε δεύτερη. Συμπλήρωσε πως όλα τα ζωτικής σημασίας συστήματα του Νάσερ λειτουργούν.

Όμως γιατροί χαρακτηρίζουν αφόρητη την κατάσταση στο νοσοκομείο αυτό, σε μια πόλη μεταμορφωμένη σε συντρίμμια, όπου οι μάχες μαίνονται. Στο Νάσερ είχαν καταφύγει χιλιάδες εκτοπισμένοι για να σωθούν.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), το νοσοκομείο Νάσερ, ένα από τα ένδεκα που παραμένουν ανοικτά επί συνόλου 36 στη Λωρίδα της Γάζας προπολεμικά, πλέον είναι «οριακά λειτουργικό».

Παράλληλα, η διεθνής κοινότητα απευθύνει εκκλήσεις για να μεταπείσει το Ισραήλ, για να μην εξαπολυθεί χερσαία επίθεση ευρείας κλίμακας στη Ράφα, όπου έχουν παγιδευτεί περίπου ενάμισι εκατομμύριο άμαχοι, στα κλειστά σύνορα με την Αίγυπτο.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση εξέφρασε χθες «μεγάλη ανησυχία» για την προοπτική αυτή, καλώντας το Ισραήλ να μην προχωρήσει σε επίθεση στη Ράφα, που «θα επιδείνωνε την ήδη καταστροφική ανθρωπιστική κατάσταση».

Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν από την πλευρά του έχει καλέσει να υπάρξει «προσωρινή κατάπαυση του πυρός» στη Λωρίδα της Γάζας, εκφράζοντας την «ελπίδα» πως «οι Ισραηλινοί δεν θα προχωρήσουν σε μαζική χερσαία εισβολή».

Σύμφωνα με τη Wall Street Journal, που επικαλέστηκε αιγύπτιους αξιωματούχους, η Αίγυπτος οικοδομεί καταυλισμό προσφύγων, που περιβάλλουν ψηλοί τοίχοι από μπετόν, για να υποδεχθεί δεκάδες χιλιάδες Παλαιστίνιους από τη Λωρίδα της Γάζας.

Πρόκειται για μέρος των «σχεδίων αντιμετώπισης έκτακτης ανάγκης», για το ενδεχόμενο να χρειαστεί η υποδοχή παλαιστινίων προσφύγων όταν αρχίσει η ισραηλινή επίθεση στη Ράφα, και μπορεί να φιλοξενήσει σε σκηνές «πάνω από 100.000 ανθρώπους», σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα.

Ο επικεφαλής της ισραηλινής διπλωματίας διατράνωσε για ακόμη μια φορά την αποφασιστικότητα της κυβέρνησής του να καταδιώξει τη Χαμάς.

«Αν ο (ηγέτης του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος στη Γάζα, Γιαχία) Σινουάρ και οι δολοφόνοι της Χαμάς νομίζουν πως θα μπορέσουν να βρουν ασφαλές καταφύγιο στη Ράφα, δεν θα γίνει τίποτα τέτοιο», διεμήνυσε. «Θα προσφέρουμε στους άμαχους ασφαλείς περιοχές όπου θα μπορούν να πάνε και θα ασχοληθούμε με τη Χαμάς».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

«Πρωθυπουργέ μείνε»: Ισπανοί διαδηλωτές ζητούν από τον Σάντσεθ να μην παραιτηθεί

Μεγαλειώδες συλλαλητήριο διοργανώθηκε στην Μαδρίτη, με υποστηρικτές του Σοσιαλιστικού Κόμματος να ταξιδεύουν από ολόκληρη την Ισπανία για να συμμετάσχουν. Οι διαδηλωτές ζήτησαν από τον...

Πάτρα: 12 συλλήψεις για διακίνηση ναρκωτικών σε σχολικό συγκρότημα

Στην εξάρθρωση εγκληματικής οργάνωσης που διακινούσε ναρκωτικάσε σχολικό συγκρότημα της Πάτρας προχώρησαν οι αστυνομικοί της Δίωξης Ναρκωτικών. Οι αστυνομικοί συνέλαβαν 12 άτομα και συγκεκριμένα τέσσερις...

Ζελένσκι: Νέα έκκληση για την ενίσχυση της αντιαεροπορικής άμυνας της Ουκρανίας

Νέα έκκληση έκανε σήμερα ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκισχετικά με την ενίσχυση της ουκρανικής αντιαεροπορικής άμυνας και επείγουσες παραδόσεις όπλων μετά το τελευταίο ρωσικό...

ΗΠΑ: 100 προσαγωγές φιλοπαλαιστινίων διαδηλωτών στο Northeastern University

Περίπου 100 φιλοπαλαιστινιακοί διαδηλωτές προσήχθησαν στο πανεπιστήμιο της Βοστώνης Northeastern University. Με αυτό τον τρόπο η αστυνομία απάντησε στη χρήση αντισημιτικών ύβρεων, ανακοίνωσε το...

Ολυμπιακοί Αγώνες: Η Φλόγα ξεκίνησε το ταξίδι της για τη Μασσαλία με το Belem Share via Facebook Share via Twitter

Το ταξίδι του προς τη Μασσαλία ξεκίνησε το εμβληματικό γαλλικό ιστιοφόρο Belem, το οποίο αναχώρησε σήμερα το πρωί από το λιμάνι του Πειραιά μεταφέροντας...

Παρέλαβε την αίτηση παύσης του και καταχωρεί ένσταση ο Ελεγκτής

Παρέλαβε την αίτηση για παύση του στο Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο, είπε στο ΚΥΠΕ ο γενικός ελεγκτής, Οδυσσέας Μιχαηλίδης, προσθέτοντας ότι έχει δώσει οδηγίες για...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!