30.9 C
Nicosia
Κυριακή 19 Μάιος 2024 | 18:29

Φλέγεται η Μέση Ανατολή – To Ισραήλ βομβαρδίζει τη Γάζα ως απάντηση στις εκτοξεύσεις ρουκετών από Παλαιστίνιους

Ο ισραηλινός στρατός επιβεβαίωσε ότι πραγματοποίησε αεροπορικές επιθέσεις στη Λωρίδα της Γάζας ως απάντηση στις ρουκέτες που εκτοξεύθηκαν από τον παλαιστινιακό θύλακα.

Συγκεκριμένα, πέντε ρουκέτες εκτοξεύθηκαν από τη Λωρίδα της Γάζας εναντίον του νότιου Ισραήλ προκαλώντας την ενεργοποίηση των σειρήνων προειδοποίησης της αεράμυνας, ανακοίνωσε τις πρώτες πρωινές ώρες ο ισραηλινός στρατός. Όλες αναχαιτίστηκαν από συστοιχίες του ισραηλινού συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας και κατά τις ως τώρα πληροφορίες δεν υπήρξαν θύματα ούτε ζημιές, κατά την ίδια πηγή.

Δεν έχει υπάρξει ανάληψη της ευθύνης από κάποιο παλαιστινιακό κίνημα μέχρι στιγμής.

«Σε απάντηση στους πυραύλους που εκτοξεύθηκαν νωρίτερα απόψε (Τετάρτη), η IDF (Ισραηλινή Αμυντική Δύναμη) χτυπά επί του παρόντος τη Λωρίδα της Γάζας», ανέφερε ο ισραηλινός στρατός, σύμφωνα με το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων AFP.

Παλαιστινιακή πηγή ασφαλείας είπε ότι οι αεροπορικές επιθέσεις έπληξαν στρατιωτική τοποθεσία της Χαμάς (ης ισλαμιστικής παράταξης στην εξουσία στον θύλακα από το 2007) στη βόρεια Γάζα, χωρίς να σημειωθούν τραυματισμοί.

Οι ισραηλινές δυνάμεις άρχισαν να αποσύρονται από την Τζενίν

Στο μεταξύ από χθες το βράδυ οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις άρχισαν να αποσύρονται από την Τζενίν, έπειτα από διήμερη επιχείρηση ευρείας κλίμακας στην περιοχή, στο βόρειο τμήμα της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης.

Δώδεκα Παλαιστίνιοι και Ισραηλινός υπαξιωματικός σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια της επιχείρησης αυτής, με επίκεντρο τον καταυλισμό προσφύγων της Τζενίν, που άρχισε τα ξημερώματα της Δευτέρας. Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Παλαιστινιακής Αρχής, άλλοι 100 τραυματίστηκαν, οι 20 από τους οποίους είναι σε σοβαρή κατάσταση.

Επρόκειτο για τη μεγαλύτερη επιχείρηση του Τσαχάλ –του ισραηλινού στρατού– στη Δυτική Όχθη εδώ και χρόνια. Κινητοποιήθηκαν εκατοντάδες στρατιώτες, τεθωρακισμένα, τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα αεροσκάφη, μηχανήματα έργου που διέλυσαν κτίρια και δρόμους.

Η επιχείρηση ολοκληρώνεται, ωστόσο, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δεσμεύεται για νέες επιχειρήσεις.  «Θα δράσουμε για όσο χρειαστεί για να ξεριζώσουμε την τρομοκρατία», διεμήνυσε χθες κατά τη διάρκεια επίσκεψής του σε ισραηλινή στρατιωτική βάση όχι μακριά από την πόλη. «Δεν θα επιτρέψουμε η Τζενίν να γίνει ξανά ασφαλές καταφύγιο για την τρομοκρατία», συμπλήρωσε.

Το παλαιστινιακό υπουργείο Εξωτερικών κατήγγειλε προχθές πως ο ισραηλινός στρατός εξαπέλυσε «ανοικτό πόλεμο εναντίον του πληθυσμού της Τζενίν».

Η πόλη και ο παρακείμενος καταυλισμός προσφύγων, όπου ζουν 18.000 άνθρωποι, έχουν βρεθεί επανειλημμένα στο στόχαστρο επιχειρήσεων του ισραηλινού στρατού.

Ευρύτερα, η βόρεια Δυτική Όχθη, περιοχή που κατέχει το Ισραήλ από το 1967, βιώνει το τελευταίο διάστημα έξαρση των επιθέσεων εναντίον ισραηλινών και των εφόδων εποίκων εναντίον Παλαιστινίων.

Επίσης, χθες, αυτοκίνητο έπεσε πάνω σε κόσμο στο Τελ Αβίβ τραυματίζοντας επτά ανθρώπους, ενέργεια που εξήρε η Χαμάς, κάνοντας λόγο για «μια πρώτη απάντηση στα εγκλήματα σε βάρος του λαού μας στον καταυλισμό της Τζενίν». Επιτόπου, ο αρχηγός της Ισραηλινής αστυνομίας Ιακώβ Σαμπτάι δήλωσε πως «ο τρομοκράτης» στο τιμόνι του αυτοκινήτου ήταν κάτοικος Δυτικής Όχθης και πρόσθεσε ότι σκοτώθηκε από πυρά διερχόμενου Ισραηλινού πολίτη.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Όταν ευημερούν οι αριθμοί δυστυχούν οι άνθρωποι

Τόσο η Κομισιόν, όσο και η Στατιστική Υπηρεσία με τις προβλέψεις και τα στοιχεία που ανακοινώνουν, δίνουν την εντύπωση ότι η οικονομία μας πετά...

Θεσμοί σε κρίση = Κράτος σε ανυποληψία

Τα όσα συμβαίνουν τελευταία με τους θεσμούς του κράτους είναι απογοητευτικά.  Σοβαροί θεσμοί τσακώνονται δημόσια μεταξύ τους.  Θεσμικά όργανα αμφισβητούνται.  Αποφάσεις θεσμών χλευάζονται.  Γενικά,...

ΠΑΟΚ ή ΑΕΚ πρωταθλητής Ελλάδας – Σήμερα τελευταία αγωνιστική

Η τελευταία αγωνιστική της Stoiximan Super League μας επεφύλλασε ένα συναρπαστικό φινάλε. ΠΑΟΚ και ΑΕΚ διεκδικούν τον τίτλο μέχρι και το φινάλε με τους...

Σακελλαροπούλου: Η διεθνής κοινότητα οφείλει να αναγνωρίζει τη γενοκτονία του Πόντου

Το χρέος της διεθνούς κοινότητας «να αναγνωρίζει και να καταδικάζει ειδεχθή εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας» επισημαίνει η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου σε μήνυμά...

Ινδονησία: Έκρηξη ηφαιστείου – Απομακρύνθηκαν οι κάτοικοι των γύρω περιοχών

Οι κάτοικοι επτά χωριών απομακρύνθηκαν από τις εστίες τους λόγω της έκρηξης του ηφαιστείου Ίμπου στο απομακρυσμένο νησί Χαλμαχέρα της Ινδονησίας. Το Ίμπου εξερράγη...

Ξέφρενοι πανηγυρισμοί στην Πάφο για την κατάκτηση του κυπέλλου (φωτό)

Τον πρώτο τίτλο της ιστορίας της πανηγυρίζει η ποδοσφαιρική ομάδα της Πάφου η οποία επικράτησε της Ομόνοιας στον τελικό Κυπέλλου στο ΓΣΠ με 0-3. Γλέντησαν...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!