19.9 C
Nicosia
Πέμπτη 28 Μάρτιος 2024 | 12:25

Υπό τον έλεγχο της Wagner η ουκρανική πόλη Σολεντάρ – Συνεχίζονται οι μάχες

Ο επικεφαλής της ρωσικής οργάνωσης μισθοφόρων Wagner Γεβγκένι Πριγκόζιν έσπευσε αργά το βράδυ της Τρίτης να ανακοινώσει πως οι δυνάμεις του έχουν τον έλεγχο της πόλης Σολεντάρ, στην ανατολική Ουκρανία, αλλά οι μάχες συνεχίζονται, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο ρωσικές πηγές.

Ο Γεβγκένι Πριγκόζιν υποστήριξε ότι το Σολεντάρ βρίσκεται πλέον υπό τον έλεγχο των δυνάμεών του, οι οποίες περικυκλώνουν τους Ουκρανούς στρατιώτες που αντιστέκονται.

«Ο αριθμός των αιχμαλώτων θα ανακοινωθεί σήμερα», ανέφερε σε δήλωσή του που μετέδωσαν ρωσικά μέσα ενημέρωσης.

Οι Ουκρανοί στρατιώτες κρατάνε ακόμη τις θέσεις τους στην πόλη Σολεντάρ, παρά τη σφοδρότατη επίθεση που έχουν εξαπολύσει οι ρωσικές δυνάμεις, διαβεβαίωνε νωρίτερα χθες η Υφυπουργός Άμυνας της Ουκρανίας Χάνα Μαλιάρ.

Ο ιδρυτής της Wagner και σύμμαχος του Ρώσου Προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν είχε τονίσει το Σάββατο ότι το Σολεντάρ είναι στρατηγικής σημασίας επειδή στην περιοχή υπάρχει ένα δίκτυο υπόγειων σηράγγων, λόγω των ορυχείων που βρίσκονται εκεί.

Στο μεταξύ, ρωσικοί βομβαρδισμοί έπληξαν το Χάρκοβο χθες το βράδυ, μερικές ώρες μετά την απρόσμενη επίσκεψη σε αυτή την πόλη της βορειοανατολικής Ουκρανίας που έκανε η Υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Αναλένα Μπέρμποκ συνοδευόμενη από τον Ουκρανό ομόλογό της Ντμίτρο Κουλέμπα, ο οποίος συνεχίζει να πιέζει το Βερολίνο να στείλει άμεσα στον ουκρανικό στρατό βαριά άρματα μάχης Leopard 2.

«Όσο περισσότερο καθυστερεί» η απόφαση αυτή, «τόσο περισσότερα θα είναι τα θύματα, τόσο περισσότεροι θα είναι οι νεκροί μεταξύ των αμάχων», σφυροκόπησε ο Ουκρανός ΥΠΕΞ.

Εξάλλου, δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου άκουσε σειρά εκρήξεων στο Χάρκοβο, το οποίο τελευταία γινόταν πιο σπάνια στόχος ρωσικών πληγμάτων.

«Μείνετε στα καταφύγια. Οι δυνάμεις κατοχής βομβαρδίζουν για ακόμα μια φορά», προειδοποίησε μέσω Telegram ο Κυβερνήτης της ομώνυμης περιφέρειας, Ολέγκ Σινεγκούμποφ.

Δεν είναι γνωστό εάν υπήρξαν θύματα μέχρι στιγμής.

Το Χάρκοβο υπέστη επανειλημμένα βομβαρδισμούς όταν ξέσπασε ο πόλεμος, αλλά οι ουκρανικές δυνάμεις μπόρεσαν να κρατήσουν την πόλη.

Το μέτωπο των μαχών έχει πλέον απομακρυνθεί, βρίσκεται περίπου 130 χιλιόμετρα από τα όρια της. Για τον Ουκρανό Υπουργό Εξωτερικών, πρόκειται για «σύμβολο των επιτυχημένων ουκρανικών αντεπιθέσεων», που κατ’ αυτόν «αποδεικνύουν ότι η Ουκρανία μπορεί να κερδίσει (τον πόλεμο) με επαρκή βοήθεια από τους εταίρους της».

Έπειτα από μήνες συζητήσεων, η Γερμανία ανακοίνωσε πρόσφατα ότι θα στείλει στην Ουκρανία 40 τεθωρακισμένα οχήματα μάχης (ΤΟΜΑ) τύπου Marder ως την άνοιξη.

Ωστόσο στον κυβερνητικό συνασπισμό του καγκελάριου Όλαφ Σολτς οι Πράσινοι —το κόμμα της κα. Μπέρμποκ— και οι Ελεύθεροι Δημοκράτες τάσσονται ολοένα πιο μεγαλόφωνα υπέρ της προμήθειας στο Κίεβο αρμάτων μάχης Λέοπαρντ.

«Δεν αμφιβάλλω ότι η Ουκρανία θα λάβει γερμανικά άρματα μάχης Λέοπαρντ, καθώς η Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση (της Γερμανίας) γνωρίζει καλά ότι αυτό είναι απαραίτητο», είπε χθες ο κ. Κουλέμπα.

Ο Καναδός Πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό ανακοίνωσε χθες Τρίτη την αγορά από τις ΗΠΑ συστήματος αντιαεροπορικής άμυνας που θα δωριστεί κατόπιν στην Ουκρανία.

Πρόκειται για το πρώτο σύστημα NASAMS που θα προσφερθεί από τον Καναδά στην Ουκρανία, διευκρίνισε η Οτάβα, η οποία αποτίμησε την αξία της δωρεάς αυτής στα 406 εκατομμύρια καναδικά δολάρια (282 εκατομμύρια ευρώ).

Η ανακοίνωση έγινε έπειτα από διμερή συνάντηση του κ. Τριντό με τον Αμερικανό Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν στο Μεξικό.

Το σύστημα που θα δωριστεί προορίζεται για την αντιμετώπιση των μαζικών βομβαρδισμών της Ρωσίας εναντίον κρίσιμων ουκρανικών υποδομών.

«Αυτή είναι η προτεραιότητα υπ’ αριθμόν ένα. Γι’ αυτό ο Καναδάς αγοράζει προηγμένο σύστημα πυραύλων επιφανείας-αέρος από τις ΗΠΑ για να το δωρίσει στην Ουκρανία», συνόψισε η Ανίτα Άναντ, η Υπουργός Άμυνας του Καναδά, έπειτα από συνδιάλεξή της με τον Ουκρανό ομόλογό της.

Ο Ουκρανός Πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι χαιρέτισε αμέσως τη χειρονομία μέσω Twitter, «ευχαριστώντας» τον Καναδά που «βοηθά να προστατευθούν οι αιθέρες μας» και προσθέτοντας ότι το σύστημα που θα σταλεί θα προσφέρει «ασπίδα στις πόλεις και στους πολίτες μας».

Το σύστημα αυτό αντιαεροπορικής άμυνας προστίθεται στα τεθωρακισμένα, τα κανόνια, τα είδη χειμερινού ιματισμού και τα πυρομαχικά που έχει στείλει ο Καναδάς στην Ουκρανία για να τη βοηθήσει να απωθήσει τη ρωσική στρατιωτική εισβολή, που άρχισε την 24η Φεβρουαρίου 2022.

Άλλες χώρες έχουν ήδη στείλει στον ουκρανικό στρατό αμερικανικής κατασκευής συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας, ανάμεσά τους η Νορβηγία, η Ισπανία, η Γαλλία, η Γερμανία και οι ΗΠΑ.

Οι δύο τελευταίες χώρες υποσχέθηκαν επίσης πρόσφατα πως θα στείλουν συστοιχίες Patriot, ολοκληρωμένων συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας, των πιο προηγμένων στο αμερικανικό οπλοστάσιο. Η ανάπτυξή τους πάντως, σύμφωνα με ειδικούς, δεν θα γίνει παρά σε μήνες, δοθείσης της ανάγκης εκπαίδευσης ουκρανών χειριστών.

Επιπρόσθετα, το σχέδιο της αμερικανικής Κυβέρνησης για την εκπαίδευση Ουκρανών στρατιωτικών στο ολοκληρωμένο σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας Patriot αποτελεί ακόμη μια απόδειξη ότι οι ΗΠΑ είναι μέρος στην ένοπλη σύρραξη στην Ουκρανία, τόνισε χθες Τρίτη ο Ρώσος πρεσβευτής στην Ουάσιγκτον, ο Ανατόλι Αντόνοφ.

«Η απόφαση του Υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ να οργανώσει την εκπαίδευση στο Φορτ Σιλ στην Οκλαχόμα είναι ακόμη μια επιβεβαίωση της de facto συμμετοχής της Ουάσινγκτον στην ουκρανική ένοπλη σύρραξη στο πλευρό των ναζί εγκληματιών του Κιέβου», έκρινε ο κ. Αντόνοφ, σύμφωνα με ανάρτηση της πρεσβείας στην πλατφόρμα Telegram.

Σύμφωνα με τον κ. Αντόνοφ, σκοπός της αμερικανικής Κυβέρνησης είναι να «προκαλέσει όσο μεγαλύτερη ζημιά είναι δυνατόν στη Ρωσία στα πεδία των μαχών με ενδιάμεσους τους Ουκρανούς».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Το Celestyal Discovery πραγματοποιεί το παρθενικό του ταξίδι, υπό τη νέα εταιρική ταυτότητα

To Celestyal Discovery ξεκίνησε για το παρθενικό του ταξίδι στο Αιγαίο στις 22 Μαρτίου, 2024, υπό τη νέα εταιρική ταυτότητα της Celestyal. Αναχωρώντας το κρουαζιερόπλοιο...

Η Τζακάρτα το οικονομικό κέντρο της Ινδονησίας παρά τη μεταφορά της πρωτεύουσας

Το Κοινοβούλιο της Ινδονησίας την Πέμπτη αναγνώρισε ειδικό καθεστώς για την Τζακάρτα, διατηρώντας τη μητρόπολη ως το οικονομικό επίκεντρο της χώρας, εν μέσω σχεδιασμών...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!