18.9 C
Nicosia
Πέμπτη 2 Μάιος 2024 | 5:50

Το βέτο ΗΠΑ έγειρε την πλάστιγγα κατά ψηφίσματος για ένταξη Παλαιστίνης στον ΟΗΕ

Με 12 ψήφους υπέρ, μια εναντίον και δύο αποχές, το Συμβούλιο Ασφαλείας δεν ενέκρινε το σχέδιο ψηφίσματος που θα έδινε το δικαίωμα στη Γενική Συνέλευση να διεξαγάγει ψηφοφορία για το θέμα της πλήρους ένταξης της Παλαιστίνης στα ΗΕ.

Την πλάστιγγα κατά του ψηφίσματος έγειρε το βέτο των ΗΠΑ, αφού για να εγκριθεί ένα σχέδιο ψηφίσματος, το Συμβούλιο πρέπει να έχει τουλάχιστον εννέα μέλη υπέρ και κανένα από τα μόνιμα μέλη του – ίνα, Γαλλία, Ρωσία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ηνωμένες Πολιτείες– να μην χρησιμοποιεί το βέτο του.

Η Παλαιστίνη είναι σε καθεστώς Μόνιμου Παρατηρητή στον ΟΗΕ από το 2012, πριν από το οποίο ήταν παρατηρητής στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Το σχέδιο ψηφίσματος είναι από τα συντομότερα στην ιστορία του Συμβουλίου. Σε αυτό αναφερόταν πως «το Συμβούλιο Ασφαλείας, αφού εξέτασε την αίτηση του Κράτους της Παλαιστίνης για ένταξη στα Ηνωμένα Έθνη, συνιστά στη Γενική Συνέλευση να γίνει δεκτό το Κράτος της Παλαιστίνης ως μέλος στα Ηνωμένα Έθνη».

Ο Παλαιστίνιος Πρέσβης στον ΟΗΕ είχε υποβάλει αίτημα στον Γενικό Γραμματέα στις 2 Απριλίου, ζητώντας να επανεξεταστεί το αίτημα του 2011 να γίνει η Παλαιστίνη κράτος μέλος του ΟΗΕ.

Ο Γενικός Γραμματέας απευθυνόμενος στο Συμβούλιο Ασφαλείας είπε ότι τις τελευταίες ημέρες παρατηρήθηκε μια επικίνδυνη κλιμάκωση στα λόγια και στις πράξεις.

«Ένας λάθος υπολογισμός, μια λάθος επικοινωνία, ένα λάθος, θα μπορούσε να οδηγήσει στο αδιανόητο – μια περιφερειακή σύγκρουση πλήρους κλίμακας που θα ήταν καταστροφική για όλους τους εμπλεκόμενους – και για τον υπόλοιπο κόσμο», σημείωσε.

‘Οπως είπε, ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει να συνεργαστεί για να αποτρέψει τυχόν ενέργειες που θα μπορούσαν να ωθήσουν ολόκληρη τη Μέση Ανατολή στο όριο, με καταστροφικές επιπτώσεις στους αμάχους.

Ο κ. Γκουτέρες υπογράμμισε ότι ο τερματισμός των εχθροπραξιών στη Γάζα θα εκτονώσει σημαντικά τις εντάσεις σε όλη την περιοχή και επανέλαβε τις εκκλήσεις του για άμεση ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός και την άμεση απελευθέρωση όλων των ομήρων που κρατούνται στη Γάζα.

Ο Ρώσος Μόνιμος Αντιπρόσωπος στα ΗΕ,  Βασίλι Νεμπένζια, είπε ότι αυτή είναι η πέμπτη φορά που οι Ηνωμένες Πολιτείες ασκούν βέτο σε ψήφισμα του Συμβουλίου από την έναρξη των σημερινών εχθροπραξιών στη Γάζα.

«Οι ΗΠΑ έδειξαν για άλλη μια φορά τι πιστεύουν πραγματικά για τους Παλαιστίνιους. Για την Ουάσιγκτον, δεν τους αξίζει να έχουν το δικό τους κράτος. Αποτελούν μόνο ένα εμπόδιο στην πορεία προς την υλοποίηση των συμφερόντων του Ισραήλ», σημείωσε.

Σύμφωνα με τον Ρώσο Πρέσβη, επί του παρόντος, η απόλυτη πλειοψηφία της παγκόσμιας κοινότητας υποστηρίζει την αίτηση της Παλαιστίνης να γίνει πλήρες μέλος του ΟΗΕ.

«Η σημερινή χρήση του βέτο από την αντιπροσωπεία των ΗΠΑ είναι μια απελπιστική προσπάθεια να σταματήσει η αναπόφευκτη πορεία της ιστορίας. Τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας, όπου η Ουάσιγκτον ήταν ουσιαστικά σε πλήρη απομόνωση, μιλούν από μόνα τους», είπε ο Ρώσος Πρέσβης.

Εκ μέρους της Κίνας, ο Φου Κονγκ είπε ότι το όνειρο δεκαετιών του παλαιστινιακού λαού έχει καταργηθεί σε μια εποχή που η ένταξη της Παλαιστίνης ως πλήρες μέλος του ΟΗΕ είναι πιο επείγουσα από ποτέ.

«Τα τελευταία 13 χρόνια, η κατάσταση στην Παλαιστίνη έχει αλλάξει, δηλαδή η επέκταση των εποικισμών, επομένως η αμφισβήτηση της ικανότητας της Παλαιστίνης να κυβερνά δεν είναι αποδεκτή. Η ίδρυση ανεξάρτητου κράτους είναι αναφαίρετο δικαίωμα που δεν μπορεί να αμφισβητηθεί, συνέχισε. Η ένταξη της Παλαιστίνης ως πλήρες μέλος στον ΟΗΕ θα βοηθούσε πράγματι στις διαπραγματεύσεις με το Ισραήλ για μια λύση δύο κρατών», είπε ο Κινέζος Πρέσβης.

Ο Αναπληρωτής Μόνιμος Αντιπρόσωπος των ΗΠΑ Ρόμπερτ Γουντ είπε ότι τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας έχουν ειδική ευθύνη να διασφαλίσουν ότι οι ενέργειές τους προάγουν την υπόθεση της διεθνούς ειρήνης και της ασφάλειας και είναι συνεπείς με τις απαιτήσεις του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών. Όπως ανέφερε, η έκθεση της Επιτροπής για την Αποδοχή Νέων Μελών αντικατοπτρίζει ότι δεν υπήρχε ομοφωνία μεταξύ των μελών ως προς το εάν ο αιτών πληρούσε τα κριτήρια για ένταξη, σύμφωνα με το Άρθρο IV του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών. Για παράδειγμα, είπε, υπάρχουν ανεπίλυτα ερωτήματα σχετικά με το εάν ο αιτών πληροί τα κριτήρια για να θεωρηθεί κράτος.

«Έχουμε καλέσει εδώ και καιρό την Παλαιστινιακή Αρχή να αναλάβει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις για να βοηθήσει στην καθιέρωση των χαρακτηριστικών ετοιμότητας για κρατική υπόσταση και σημειώνουμε ότι η Χαμάς, μια τρομοκρατική οργάνωση, ασκεί επί του παρόντος εξουσία και επιρροή στη Γάζα – αναπόσπαστο μέρος του κράτους που οραματίζεται σε αυτό το ψήφισμα. Για αυτούς τους λόγους οι ΗΠΑ ψήφισαν ‘όχι’, εξήγησε.

Ο κ. Γουντ είπε ότι οι ΗΠΑ συνεχίζουν να υποστηρίζουν σθεναρά μια λύση δύο κρατών στη Μέση Ανατολή.

Ο Μόνιμος Παρατηρητής του Κράτους της Παλαιστίνης, Ριάντ Μανσούρ, είπε ότι το δικαίωμα του λαού του στην αυτοδιάθεση δεν έχει αποτελέσει ποτέ αντικείμενο διαπραγματεύσεων ή διαπραγματεύσεων.

Όπως ανέφερε, «είναι φυσικό, ιστορικό και νόμιμο δικαίωμα να ζούμε στην πατρίδα μας, την Παλαιστίνη, ως ένα ανεξάρτητο κράτος ελεύθερο και κυρίαρχο. Ήρθαμε στο Συμβούλιο Ασφαλείας σήμερα σε μια σημαντική ιστορική στιγμή, περιφερειακά και διεθνώς, που θα μπορούσε να σώσει ό,τι μπορεί να σωθεί. Σας θέτουμε ενώπιον μιας ιστορικής ευθύνης να θέσετε τα θεμέλια μιας δίκαιης και συνολικής ειρήνης στην περιοχή μας”.

“Δόθηκε στα μέλη του Συμβουλίου η ευκαιρία να αναβιώσουν την ελπίδα που έχει χαθεί μεταξύ του λαού μας και να μετατρέψουν τη δέσμευσή τους για μια λύση δύο κρατών σε σταθερή δράση που δεν μπορεί να χειριστεί ή να ανακληθεί, και η πλειοψηφία των μελών του Συμβουλίου έχει αυτή την ιστορική στιγμή σταθεί στο πλευρό της δικαιοσύνης, της ελευθερίας και της ελπίδας, σύμφωνα με τις ηθικές, ανθρωπιστικές και νομικές αρχές που πρέπει να διέπουν τον κόσμο μας και σύμφωνα με την απλή λογική», επεσήμανε.

Ο κ. Mανσούρ εξέφρασε την εκτίμησή του προς τις χώρες που υποστήριξαν το αίτημα της Παλαιστίνης για ένταξη στον ΟΗΕ και σε εκείνες που υπερψήφισαν το σχέδιο ψηφίσματος.

Ο Ισραηλινός Πρέσβης Γκιλάντ Ερντάν είπε ότι “η Παλαιστινιακή Αρχή είναι μια οντότητα που υποστηρίζει την τρομοκρατία”, «πληρώνει τρομοκράτες για να σφάξουν» και οι Παλαιστίνιοι δεν αναγνωρίζουν καν το Ισραήλ ως εβραϊκό κράτος.

Η Χαμάς, ανέφερε, δεν αναφέρθηκε εδώ σήμερα “επειδή ο Παλαιστίνιος εκπρόσωπος εδώ δεν αντιπροσωπεύει τουλάχιστον τον μισό παλαιστινιακό πληθυσμό”.

«Ανεξάρτητα από την αποτυχία των Παλαιστινίων να εκπληρώσουν τα απαραίτητα κριτήρια για την ένταξη στον ΟΗΕ, οι περισσότεροι από εσάς αποφασίσατε δυστυχώς να επιβραβεύσετε την παλαιστινιακή τρομοκρατία με ένα παλαιστινιακό κράτος. Είναι πολύ λυπηρό γιατί η ψήφος σας θα τονώσει ακόμη περισσότερο την παλαιστινιακή απόρριψη και θα κάνει την ειρήνη σχεδόν αδύνατη», σημείωσε.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες άσκησαν βέτο στην καταστροφική κίνηση του Συμβουλίου», είπε αμέσως μετά την αποχώρηση του μιλώντας σε ανταποκριτές των μέσων ενημέρωσης.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Ο αγωγός που σήμανε την άνοδο και την πτώση της παγκοσμιοποίησης

Στις 27 Σεπτεμβρίου 2022, η Σολβάιγκ Άρτσμαν, συνταξιούχος στο νησί Γκότλαντ της Σουηδίας, ξύπνησε με τρομερά νέα. Ο Nord Stream 1 και ο Nord...

Έντονες βροχές σε περιοχές της Λευκωσίας

 ΄Εντονες βροχοπτώσεις και δυνατοί άνεμοι εκδηλώθηκαν σε διάφορες περιοχές της Λευκωσίας. Λίγο πριν τις 5:00 το απόγευμα, σε διάφορα σημεία της Λευκωσίας, άνοιξαν οι κρουνοί...

Η Κύπρος γιορτάζει την επέτειο των 20 χρόνων της ένταξης της στην ΕΕ – Δείτε live την εκδήλωση στο Προεδρικό

Σε εξέλιξη βρίσκεται η εκδήλωση που διοργανώνει η Κυπριακή Κυβέρνηση, με αφορμή την συμπλήρωση είκοσι ετών από την ημέρα που η Κύπρος εντάχθηκε στην...

Δέντρο ελιάς στην είσοδο του Προεδρικού Μεγάρου φύτεψαν Χριστοδουλίδης και Φον ντερ Λάιεν

Δέντρο ελιάς φύτεψαν το απόγευμα της Τετάρτης, πλησίον της εισόδου του Προεδρικού Μεγάρου, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, και η Πρόεδρος της...

Έφυγε από τη ζωή η δημοσιογράφος Γεωργία Ψαριά

Το απόγευμα της Μεγάλης Τετάρτης άφησε στην Εντατική του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας την τελευταία της πνοή η μάχιμη και αγαπητή δημοσιογράφος, Γεωργία Ψαριά, μετά...

Λεμεσός: Συνελήφθη 23χρονος για κατοχή 1980 κροτίδων !

Ως ύποπτος για παράνομη κατοχή εκρηκτικών υλών συνελήφθη 23χρονος, μετά τον εντοπισμό 1980 κροτίδων στην οικία του, στη Λεμεσό. Σύμφωνα με το ΤΑΕ Λεμεσού, μετά...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!