22.8 C
Nicosia
Παρασκευή 19 Απρίλιος 2024 | 10:56

Τουλάχιστον 36 νεκροί στις διαδηλώσεις στο Ιράν

Τουλάχιστον 36 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί κατά την καταστολή των διαδηλώσεων στο Ιράν για τον θάνατο της Μαχσά Αμινί υπό αστυνομική κράτηση, ανέφερε οργάνωση για τα ανθρώπινα δικαιώματα που εδρεύει στη Νέα Υόρκη.

Η 22χρονη Αμινί πέθανε την περασμένη εβδομάδα μετά τη σύλληψή της από την αστυνομία ηθών της Ισλαμικής Δημοκρατίας επειδή φέρεται να φορούσε μαντίλα χιτζάμπ με «ανάρμοστο» τρόπο, με την είδηση του θανάτου της να προκαλεί γενικευμένη οργή.

Ο επίσημος απολογισμός των νεκρών αυξήθηκε σε τουλάχιστον 17 την Πέμπτη, μεταξύ των οποίων και πέντε μέλη του προσωπικού ασφαλείας, αλλά το Κέντρο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στο Ιράν, το οποίο εδρεύει στη Νέα Υόρκη, δήλωσε ότι οι πηγές του ανεβάζουν τον αριθμό πολύ υψηλότερα.

«Την 7η ημέρα του #IranProtest, οι αξιωματούχοι παραδέχονται τουλάχιστον 17 θανάτους, ενώ ανεξάρτητες πηγές κάνουν λόγο για 36», ανέφερε η οργάνωση σε ανάρτησή της στο Twitter αργά το βράδυ της Πέμπτης.

«Αναμένεται ότι ο αριθμός θα αυξηθεί. Οι παγκόσμιοι ηγέτες πρέπει να πιέσουν τους Ιρανούς αξιωματούχους να επιτρέψουν τη διαμαρτυρία χωρίς θανατηφόρα βία».

Από τότε που η Αμινί κηρύχθηκε νεκρή στις 16 Σεπτεμβρίου, τρεις ημέρες αφότου συνελήφθη στην Τεχεράνη από την αστυνομία ηθών του Ιράν, οι διαδηλώσεις έχουν εξαπλωθεί στα περισσότερα μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας, καθώς και των Ισφαχάν, Μασχάντ, Ρασχτ και Σακέζ.

«Η Κυβέρνηση απάντησε με πραγματικά πυρομαχικά, όπλα με σφαιρίδια και δακρυγόνα, σύμφωνα με βίντεο που δημοσιεύθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τα οποία επίσης έδειξαν διαδηλωτές να αιμορραγούν έντονα», ανέφερε η CHRI σε ανακοίνωσή της.

Πρωτοφανείς εικόνες δείχνουν διαδηλωτές να αλλοιώνουν ή να καίνε εικόνες του ανώτατου ηγέτη Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ και του εκλιπόντος διοικητή των Φρουρών της Επανάστασης Καζέμ Σουλεϊμανί.

Σε απάντηση, οι δυνάμεις ασφαλείας έβαλαν κατά του πλήθους με σκάγια πουλιών και μεταλλικά σφαιρίδια και έχουν χρησιμοποιήσει δακρυγόνα και κανόνια νερού, δήλωσαν η Διεθνής Αμνηστία και άλλες ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Οι διαδηλωτές πέταξαν εναντίον τους πέτρες, έβαλαν φωτιά σε περιπολικά και φώναξαν αντικυβερνητικά συνθήματα, ανέφερε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων IRNA.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Ετήσια αύξηση 6% στο ΑΕΠ του Πεκίνου το πρώτο τρίμηνο του 2024

Το ΑΕΠ του Πεκίνου ξεπέρασε το 1,05 τρισεκατομμύριο γιουάν (140 δισεκατομμύρια ευρώ) στο πρώτο τρίμηνο του 2024, με ετήσια αύξηση 6%, σύμφωνα με τις τοπικές...

ΔΟΑΕ: Καμία ζημιά στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν

Δεν υπήρξαν ζημιές σε πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν μετά τις εκρήξεις που σημειώθηκαν την Παρασκευή στο κέντρο της χώρας, οι οποίες έχουν χαρακτηριστεί ως...

Η Τεχεράνη δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ

Το Ιράν δεν έχει σχέδια να προχωρήσει άμεσα σε αντίποινα εναντίον του Ισραήλ, δήλωσε την Παρασκευή ανώτερος Ιρανός αξιωματούχος στο Reuters, λίγες ώρες αφού...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!