27.8 C
Nicosia
Πέμπτη 18 Απρίλιος 2024 | 16:49

Την υποχώρηση των Ρώσων από τη Χερσώνα αλλά και τον ρόλο του Ιράν θα συζητήσουν οι ΥΠΕΞ της ΕΕ στις Βρυξέλλες

Τις εξελίξεις επί του εδάφους στην Ουκρανία μετά και την υποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων από τη Χερσώνα, αλλά και τον ρόλο του Ιράν στη σύγκρουση μέσω της παροχής μη επανδρωμένων αεροσκαφών (drones) και τις πληροφορίες για μελλοντική πώληση και βαλλιστικών πυραύλων στη Ρωσία θα συζητήσουν τη Δευτέρα οι Υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο πλαίσιο της τακτικής συνόδου του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων (ΣΕΥ) στις Βρυξέλλες.

Κοινοτικός αξιωματούχος ο οποίος ενημέρωσε τον Τύπο ενόψει της συνάντησης, ανέφερε ότι ο Ύπατος Εκπρόσωπος Ζοζέπ Μπορέλ έχει μεταφέρει στον Ιρανό ΥΠΕΞ τη θέση της ΕΕ όσον αφορά την πώληση drones στη Ρωσία καθώς και για τις πληροφορίες για πώληση βαλλιστικών πυραύλων. Αν και δεν σχολίασε τις πληροφορίες για επιβολή κυρώσεων όσον αφορά τον ρόλο του Ιράν στον πόλεμο στην Ουκρανία, ο κοινοτικός αξιωματούχος ανέφερε πως οι ΥΠΕΞ της ΕΕ αναμένεται να εγκρίνουν πακέτο κυρώσεων για την βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων για τον θάνατο της Μάχσα Αμίνι.

Τα κύρια θέματα στην ατζέντα των 27 θα είναι η κατάσταση στην Ουκρανία, οι εξελίξεις στην περιοχή των Μεγάλων Λιμνών στην Αφρική (η οποία περιλαμβάνει μεταξύ άλλων και τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό), καθώς και τις εξελίξεις στα Δυτικά Βαλκάνια.

Πριν την έναρξη της συζήτησης οι Υπουργοί Εξωτερικών θα έχουν πρόγευμα εργασίας με την ηγέτιδα της Λευκορωσικής αντιπολίτευσης, Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια, κατά το οποίο, όπως είπε ο αξιωματούχος θα ενημερωθούν για τις εξελίξεις, δεδομένου και του ρόλου που το καθεστώς της χώρας παίζει στην στήριξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Όσον αφορά την κατάσταση στην Ουκρανία, οι ΥΠΕΞ θα συνομιλήσουν μέσω τηλεδιάσκεψης με τον Ουκρανό ομόλογό τους, Ντμίτρο Κουλέμπα, ειδικά μετά την απόσυρση των ρωσικών δυνάμεων από τη Χερσώνα και την ανασύνταξή τους στην άλλη ακτή του ποταμού Δνείπερου. Ο αξιωματούχος επεσήμανε πως η Ρωσία έχασε τη μόνη περιφερειακή πρωτεύουσα την οποία κατείχε, συνεχίζοντας την τάση που ξεκίνησε πριν από μερικούς μήνες.

Οι ΥΠΕΞ θα επικεντρωθούν επίσης στους τρεις πυλώνες δράσης της ΕΕ σε σχέση με την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, δηλαδή τη στήριξη στη χώρα, την υπόσκαψη των στρατιωτικών δυνατοτήτων της Ρωσίας και την αντιμετώπιση των διεθνών επιπτώσεων του πολέμου, ενώ αναμένεται να ληφθεί απόφαση για την αποστολή στρατιωτικής εκπαίδευσης Ουκρανών στο έδαφος της ΕΕ.

Όσον αφορά το Ιράν, ο κ. Μπορέλ αναμένεται να κάνει ειδική αναφορά στις διαδηλώσεις Ιρανών για υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους, ενώ σε αυτό το πλαίσιο οι ΥΠΕΞ αναμένεται να υιοθετήσουν πακέτο κυρώσεων κατά του Ιράν.

Στην ατζέντα θα βρεθεί και η πώληση ιρανικών drones στη Ρωσία, αλλά και η έλλειψη προόδου και οι αρνητικές εξελίξεις όσον αφορά το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. Ο αξιωματούχος πάντως επέμεινε πως η συμφωνία με την Δύση για το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας μπορεί και πρέπει να διασωθεί.

Σχολιάζοντας πληροφορίες για πώληση βαλλιστικών πυραύλων από το Ιράν στη Ρωσία, ο αξιωματούχος ανέφερε πως η ΕΕ παρακολουθεί το θέμα και εργάζεται για να επιβεβαιώσει τις πληροφορίες, προσθέτοντας πως ο κ. Μπορέλ έχει μεταφέρει στον Ιρανό ΥΠΕΞ τις ανησυχίες του και υπογράμμισε πως σήμερα μόνο το Ιράν και η Βόρειος Κορέα βοηθούν στρατιωτικά τη Ρωσία. Ερωτηθείς αν μπορούν να αποτραπούν αυτές οι ενέργειες, τόνισε πως σοβαρές ενέργειες θα φέρουν σοβαρές απαντήσεις.

Σε σχέση με τη συζήτηση για την κεντρική Αφρική, ο αξιωματούχος έκανε λόγο για μια στρατηγικής σημασίας περιοχή, τονίζοντας πως η πιο σημαντική νέα εξέλιξη είναι το γεγονός πως υπάρχει νέα κινητικότητα και διπλωματικές πρωτοβουλίες από αφρικανικές χώρες για σταθεροποίηση της κατάστασης, όπως η πρωτοβουλία μεσολάβησης από τον Πρόεδρο της Ανγκόλα Ζοάο Λουρένσο και η αποστολή στρατευμάτων από την Κένυα στη ΛΔ του Κονγκό στο πλαίσιο περιφερειακής δύναμης για σταθεροποίηση της κατάστασης.

Οι ΥΠΕΞ θα συζητήσουν και τις τελευταίες εξελίξεις στα Δυτικά Βαλκάνια, που περιλαμβάνουν θετικές εξελίξεις όπως την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Αλβανία και τη Βόρειο Μακεδονία, αλλά και αρνητικές όπως οι εντάσεις μεταξύ Σερβίας και Κοσόβου.

Στην ατζέντα θα βρεθεί και η κατάσταση στον Λίβανο, όπου το θεσμικό κενό παραμένει μετά την εκπνοή της συνταγματικής διορίας για διορισμό νέου Προέδρου, ενώ θα γίνει αξιολόγηση της μέχρι στιγμής λειτουργίας της αποστολής παρατηρητών στις διαδικασίες ορισμού των συνόρων Αρμενίας – Αζερμπαϊτζάν.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Υπ. Ενέργειας: Στην Κύπρο μια από τις μεγαλύτερες αυξήσεις ΑΠΕ στην ΕΕ την τελευταία διετία

Η Κύπρος έχει παρουσιάσει τα τελευταία δύο χρόνια μία από τις μεγαλύτερες αυξήσεις στο μερίδιο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), ανάμεσα στα κράτη μέλη...

Σοβαρές ελλείψεις φαρμάκων στη Βρετανία λόγω Brexit

Οι ελλείψεις φαρμάκων στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι πλέον ο «νέος κανόνας» και το πρόβλημα έχει γίνει σοβαρότερο λόγω του Brexit, είναι το πόρισμα έκθεσης...

BP: Αλλάζει εκ βάθρων ξανά η διοίκηση της BP μέσα σε έναν χρόνο

Δύο γυναίκες από τα ανώτερα κλιμάκια αποχωρούν από την BP στις πρώτες σημαντικές αλλαγές στη διοικητική ομάδα της εταιρείας, στον απόηχο της σκανδαλώδους αποχώρησης του Μπέρναρντ...

Οργή Άγκυρας για τη σύνδεση της ένταξής της στην ΕΕ με το Κυπριακό στη Σύνοδο Κορυφής

«Η διασύνδεση του Κυπριακού με την πρόοδο στις σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ δεν θα γίνει ποτέ αποδεκτή από εμάς», δηλώνει το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών. Σε ανακοίνωσή του...

Εκτός ευρωψηφοδελτίου ΣΥΡΙΖΑ ο Δημήτρης Παπανώτας, με απόφαση Κασσελάκη

Εκτός ευρωψηφοδελτίου ΣΥΡΙΖΑ ο Δημήτρης Παπανώτας, μετά από απόφαση Κασσελάκη, για τις δηλώσεις του σχετικά με την κακοποίηση των γυναικών. Την απόφασή του έκανε γνωστή ο ίδιος ο πρόεδρος του...

Ε.Ε.: Είμαστε στα πρόθυρα ενός περιφερειακού πολέμου στη Μέση Ανατολή

Επέκταση των ευρωπαϊκών κυρώσεων κατά του Ιράν μετά την επίθεσή του στο Ισραήλ προανήγγειλε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ, ζητώντας από το Ισραήλ να επιδείξει αυτοσυγκράτηση. Σύμφωνα με το Associated...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!