12.8 C
Nicosia
Κυριακή 5 Μάιος 2024 | 13:14

Ταϊβάν: Στις κάλπες υπό το βλέμμα της Κίνας

Κρίσιμες εκλογές πραγματοποιούνται σήμερα στην αυτόνομη νήσο της Ταϊβάν, την οποία το Πεκίνο θεωρεί κινεζική επαρχία.

Οι εκλογές διεξάγονται υπό το αυστηρό βλέμμα της ηγεσίας της Κίνας που καλεί τους πολίτες της Ταϊβάν να κάνουν τη «σωστή επιλογή». Οι εκλογές θεωρούνται από την Κίνα ως επιλογή για τον λαό της Ταϊβάν μεταξύ «ειρήνης και πολέμου», αντανακλώντας το υψηλό διακύβευμα και τη σαφή προτίμηση της Κίνας στο αποτέλεσμα.

Το εκλογικό αποτέλεσμα αναμένεται να επηρεάσει σημαντικά την κατάσταση στην αυτόνομη νήσο, με το διαρκές ζήτημα των σχέσεών της με την Κίνα και τις Ηνωμένες Πολιτείες καθώς και τις δεσμεύσεις για εκτεταμένες κοινωνικές μεταρρυθμίσεις και κρίσιμες αποφάσεις για τις οικονομικές και ενεργειακές πολιτικές.

Η περίπλοκη σχέση της Ταϊβάν με την Κίνα είναι καίριας σημασίας, με το νησί να λειτουργεί από αυτόνομα από την κομμουνιστική κατάληψη της ηπειρωτικής χώρας το 1949, παρά τον ισχυρισμό της Κίνας που την θεωρεί κινεζική επαρχία.

Περίπου 19,54 εκατομμύρια πολίτες, ή το 83% του πληθυσμού, έχουν δικαίωμα ψήφου. Από αυτούς περίπου 1,03 εκατομμύρια άτομα ψηφίζουν για πρώτη φορά, μια σημαντική προσθήκη στο εκλογικό σώμα, όπως αναφέρει η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή στην Ταϊπέι.

Όλα τα μεγάλα πολιτικά κόμματα στην Ταϊβάν έχουν εκφράσει την υποστήριξή τους για τη διατήρηση του τρέχοντος status quo με την Κίνα, το οποίο δεν συνεπάγεται ούτε κίνηση προς την επίσημη ανεξαρτησία ούτε αποδοχή της ενοποίησης με την Κίνα.

Φαβορί θεωρείται ο αντιπρόεδρος Λάι Τσινγκ-τε, του Δημοκρατικού Προοδευτικού Κόμματος (DPP), ο οποίος για το Πεκίνο είναι «σοβαρός κίνδυνος» επειδή βρίσκεται στην ίδια γραμμή με την απερχόμενη πρόεδρο Τσάι Ινγκ-γουέν, η οποία επιμένει ότι το νησί είναι de facto ανεξάρτητο. Μετά την εκλογή της, το 2016, το Πεκίνο διέκοψε κάθε επικοινωνία με την ηγεσία του νησιού, το οποίο η Κίνα θεωρεί επαρχία της.

Κυριότερος αντίπαλος του Λάι είναι ο Χου Γιου-ι, υποψήφιος του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης (KMT), ο οποίος υποστηρίζει απορρίπτει τόσο την ανεξαρτησία της Ταϊβάν όσο και τα σχέδια ενοποίησης του Πεκίνου αν και τάσσεται υπέρ της προσέγγισης με το Πεκίνο.

Αουτσάιντερ θεωρείται ο τρίτος υποψήφιος, ο Κο Γουέν-τζε, πρώην δήμαρχος Ταϊπέι και στέλεχος του Λαϊκού Κόμματος της Ταϊβάν (TPP) που ιδρύθηκε το 2019.

Χθες Παρασκευή, ολοκληρώθηκαν οι τελευταίες προεκλογικές συγκεντρώσεις στο νησί, όπου η συμμετοχή στις προεδρικές εκλογές του 2020 πλησίασε το 75%.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Αϊτή: Απόδραση κρατουμένων από φυλακή – 4 νεκροί

Συνεχίζονται οι αποδράσεις από τις φυλακές της Αϊτής, που βιώνει τρομακτική πολιτική και κοινωνική κρίση. Το βράδυ της Παρασκευής 8 έγκλειστοι απέδρασαν από φυλακή...

Νεαρός, 16 χρόνων, τραυματίστηκε σε τροχαίο στην Πάφο

Νεαρός, 16 χρόνων, τραυματίστηκε σε τροχαίο που συνέβη στην Πάφο τα ξημερώματα της Κυριακής. Σύμφωνα με Εκπρόσωπο του Γραφείου του Κλάδου Επικοινωνίας του Αρχηγείου Αστυνομίας...

Οργανωμένη επίθεση κατά της αστυνομίας τα επεισόδια με τους κουκουλοφόρους στον Ύψωνα

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες της Αστυνομίας για τον εντοπισμό των ατόμων που χθες βράδυ επιτέθηκαν σε μέλη της Αστυνομίας και προκάλεσαν ζημιές σε...

Ύψωνας: Κουκουλοφόροι επιτέθηκαν σε άνδρες της ΜΜΑΔ – Καταστράφηκε περιπολικό της αστυνομίας

Επίθεση με μολότοφ , πέτρες, κροτίδες και άλλα αντικείμενα δέχθηκαν μέλη της ΜΜΑΔ και αστυνομικοί από ομάδα κουκουλοφόρων στη Λεμεσό. Ένα περιπολικό καταστράφηκε ολοσχερώς,...

Συστάσεις για επιπτώσεις από κακοκαιρία

Η Δύναμη της Πολιτικής Άμυνας, μετά από σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε το Τμήμα Μετεωρολογίας, σχετικά με μεμονωμένες ισχυρές καταιγίδες που αναμένεται να επηρεάσουν την...

Έντονες βροχοπτώσεις και διακοπές ρεύματος σε διάφορες περιοχές – Δείτε πρόβλεψη καιρού

Έντονες βροχοπτώσεις σημειώνονται από το πρωί της Κυριακής του Πάσχα σε διάφορες περιοχές του νησιού, με την κίτρινη προειδοποίηση να βρίσκεται σε ισχύ μέχρι...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!