20.8 C
Nicosia
Παρασκευή 19 Απρίλιος 2024 | 20:22

Τέσσερα ακόμη πλοία στη «μάχη» για τον απεγκλωβισμό των ουκρανικών σιτηρών

Του Γιώργου Γεωργίου

Τέσσερα νέα πλοία είναι έτοιμα να συνδράμουν στην αποδέσμευση των ουκρανικών σιτηρών, σύμφωνα με ενημέρωση από το κέντρο συντονισμού που έχει «στηθεί» στην Κωνσταντινούπολη. Υπενθυμίζεται ότι το κέντρο απαρτίζουν αξιωματούχοι από τη Ρωσία, την Ουκρανία, την Τουρκία και τα Ηνωμένα Έθνη.

Ειδικότερα, τρία πλοία θα αναχωρήσουν από την Ουκρανία, δύο εκ των οποίων από το λιμάνι Chornomorsk και ένα από την Οδησσό, ενώ ένα ακόμη θα πλεύσει προς το Chornomorsk, αφού πρώτα επιθεωρηθεί.

Τα bulk carriers που έλαβαν την έγκριση να κινηθούν σήμερα είναι το Polarnet, το οποίο είναι αγκυροβολημένο στο Chornomorsk, με φορτίο καλαμποκιού 12.000 μετρικών τόνων και θα μεταβεί στο Karasu της Τουρκίας, το Navistar που βρίσκεται στην Οδησσό με φορτίο καλαμποκιού 33.000 μετρικών τόνων και προορισμό το Ringaskiddy στην Ιρλανδία και το Rojen που θα ταξιδέψει από το Chornomorsk προς το Ηνωμένο Βασίλειο (Teesport) με φορτίο καλαμποκιού 13.041 μετρικών τόνων.

Συνολικά τα τρία βαπόρια θα μεταφέρουν 58.041 τόνους καλαμποκιού μέσω του «θαλάσσιου ανθρωπιστικού διαδρόμου».

Παράλληλα, το κέντρο συντονισμού ενέκρινε τη μετακίνηση του Fulmar S (χωρητικότητας 13.450 dwt), προς το Chornomorsk, αφού πρώτα περάσει από επιθεώρηση. Μέχρι χθες το βράδυ το πλοίο βρισκόταν στο αγκυροβόλιο, στην περιοχή επιθεώρησης, βορειοδυτικά της Κωνσταντινούπολης.

Με βάση στοιχεία από την πλατφόρμα δεδομένων Equasis, τα τέσσερα πλοία είναι τουρκικών και βουλγαρικών συμφερόντων.

Η διαδικασία

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του κέντρου συντονισμού, τα τρία bulk carriers αναμένεται να αναχωρήσουν το πρωί. «Οι τελικοί χρόνοι ενδέχεται να επηρεαστούν από την ετοιμότητα, τις καιρικές συνθήκες ή άλλα απροσδόκητα περιστατικά. Η επιθεώρηση αναμένεται να λάβει χώρα, μετά την άφιξη στο αγκυροβόλιο σε τουρκικά χωρικά ύδατα» επισημαίνεται σχετικά.

Το κινούμενο προς την Ουκρανία βαπόρι αναμένεται να μετακινηθεί από το αγκυροβόλιο στις 09:00 (τοπική ώρα), μετά την επιθεώρηση από την αρμόδια ομάδα.

Αυτά τα ταξίδια αποτελούν το δεύτερο στάδιο του σχεδίου του κέντρου συντονισμού, καθώς θα δοκιμαστεί η λειτουργία πολλαπλών πλοίων στον ανθρωπιστικό διάδρομο, ο οποίος «έχει αναθεωρηθεί για να επιτρέπει την αποτελεσματικότερη διέλευση των πλοίων διατηρώντας, παράλληλα, την ασφάλεια» σημειώνεται σχετικά.

Το πρώτο ταξίδι διενεργήθηκε από το Razoni, το οποίο μετέφερε 26.000 τόνους ουκρανικών σιτηρών.

«Το κέντρο συντονισμού αναγνωρίζει την ανάγκη τα εμπορικά πλοία που είναι εγκλωβισμένα στα ουκρανικά λιμάνια από το Φεβρουάριο να αναχωρήσουν για τους προκαθορισμένους προορισμούς τους. Η μετακίνησή τους θα απελευθερώσει πολύτιμο χώρο για περισσότερα πλοία να έρθουν και να μεταφέρουν τρόφιμα στις παγκόσμιες αγορές» τονίζεται στην ανακοίνωση του κέντρου.

«Σύμφωνα με τις διαδικασίες που συμφωνήθηκαν, όλοι οι συμμετέχοντες συνεργάζονται με τις αντίστοιχες στρατιωτικές και άλλες σχετικές αρχές για να διασφαλίσουν την ασφαλή διέλευση των εμπορικών πλοίων» καταλήγει το κείμενο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Ζημιές την Παρασκευή στο ΧΑΚ που εβδομαδιαία έχασε 0.94%

Ζημιές κατέγραψε στη σημερινή τελευταία χρηματιστηριακή συνάντηση της εβδομάδας, το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, καταγράφοντας και σε εβδομαδιαία βάση απώλειες σε ποσοστό 0,94% ή 1,37...

Άνοιξε τις πύλες της η Travel Expo Cyprus με 45 εκθέτες- Αισιόδοξα μηνύματα για τον τουρισμό

Την αισιοδοξία του ότι παρά τις γεωπολιτικές προκλήσεις στην περιοχή οι επιδόσεις στις τουριστικές αφίξεις φέτος θα ανέλθουν στα αντίστοιχα επίπεδα με την περσινή...

Η απόβαση στον Κόλπο των Χοίρων το1961

Αποτυχημένη εισβολή, που πραγματοποιήθηκε στις 17 Απριλίου 1961 στον Κόλπο των Χοίρων (Bahia de los Cochinos), στις νοτιοδυτικές ακτές της Κούβας, από περίπου 1.500 εξόριστους κουβανούς...

Σουηδία: Επίθεση δέχτηκαν τρεις ηλικιωμένες γυναίκες – Η αστυνομία πυροβόλησε έναν άνδρα για το περιστατικό

Επίθεση δέχτηκαν τρεις ηλικιωμένες γυναίκες στην πόλη Βεστερός της Σουηδίας, με την αστυνομία να ανοίγει πυρ σε βάρος ενός άνδρα που σχετίζεται με το περιστατικό. Στο...

Νάπολη: Πλοίο προσέκρουσε στο λιμάνι – 30 ελαφρά τραυματίες, σε σοβαρότερη κατάσταση μία γυναίκα

Σε προβλήτα στο λιμάνι της Νάπολης, στην Ιταλία, προσέκρουσε φέρι μποτ προερχόμενο από νησί του Κάπρι, σήμερα, Παρασκευή, το μεσημέρι. Βάσει των έως τώρα πληροφοριών, περίπου 30...

Λαβρόφ: Η Ρωσία είναι έτοιμη για συνομιλίες στην Ουκρανία, αλλά όχι με τον Ζελένσκι

Το μήνυμα της Ρωσίας ότι είναι έτοιμη να προχωρήσει σε συνομιλίες με την Ουκρανία αλλά όχι με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, καθώς δεν θα οδηγούσαν πουθενά, δήλωσε ο Ρώσος...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!