25.8 C
Nicosia
Τρίτη 30 Απρίλιος 2024 | 11:12

Στο 50,1% η συμμετοχή στις εκλογές στη Ρωσία – Ολοκληρώνονται την Κυριακή

Στο 50,1 % έχει φθάσει η συμμετοχή των ψηφοφόρων στις προεδρικές εκλογές της Ρωσίας, που συνεχίζονται σήμερα για δεύτερη ημέρα και θα κορυφωθούν αύριο, σύμφωνα με τα στοιχεία, που ανακοίνωσε η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή (ΚΕΕ) της χώρας.

Η ΚΕΕ της Ρωσίας κάνει λόγο για ομαλή συνέχιση της εκλογικής διαδικασίας στα περισσότερα από 94.000 εκλογικά τμήματα εντός και εκτός Ρωσίας και χαρακτηρίζει μεμονωμένα τα περιστατικά, όπου κάποιοι πολίτες έριξαν χρώμα ή ιώδιο σε κάλπες, έβαλαν φωτιά ή έριξαν ακόμη και βόμβα μολότοφ, με αποτέλεσμα να συλληφθούν.

«Σε 20 περιφέρειες και συνολικά 29 εκλογικά τμήματα ασκήθηκαν διοικητικά μέτρα εναντίον κάποιων επιπόλαιων ανθρώπων για διάφορους λόγους», δήλωσε η πρόεδρος της ΚΕΕ Έλα Παμφίλοβα, σημειώνοντας ότι καταγράφηκαν 20 απόπειρες να ριχτεί κάποιο υγρό στο εσωτερικό καλπών, 8 απόπειρες εμπρησμού και 1 χρήση καπνογόνου. Στην Αγία Πετρούπολη συνελήφθη με δικαστική απόφαση η νεαρή, που έριξε βόμβα στον τοίχο εκλογικού τμήματος.

Σύμφωνα με την Έλα Παμφίλοβα, από την έναρξη της εκλογικής διαδικασίας στη Ρωσία έχουν εξουδετερωθεί 160.000 επιθέσεις χάκερ εναντίον του συστήματος ηλεκτρονικής εξ αποστάσεως ψηφοφορίας, μέθοδο, που είχαν προεπιλέξει πάνω από 4,1 εκατομμύρια πολίτες. Κατά την πρόεδρο της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής της Ρωσίας καταστράφηκαν οριστικά 214 ψηφοδέλτια και οι ένοχοι για τις πράξεις αυτές «δέχονταν τηλεφωνικές κλήσεις με σχετικές οδηγίες από το έδαφος της Ουκρανίας και ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες».

Ο πρωθυπουργός της Ρωσίας Μιχαήλ Μισούστιν ψήφισε σήμερα διαδικτυακά, όπως και ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν χθες.

Κατά την εκπρόσωπο του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα, οι δηλώσεις δυτικών ηγετών ότι δεν αναγνωρίζουν τις εκλογές στη Ρωσία «είναι δικό τους πρόβλημα, είναι οι δικές μας εκλογές, η δική μας χώρα, εμείς θα ζήσουμε σ’ αυτήν, τι λόγο έχουν αυτοί;».

Η Μαρία Ζαχάροβα εκτίμησε ότι το Κίεβο «για άλλη μια φορά χτύπησε σήμερα στο Μπέλγκοροντ, όπως και πριν, για να ακυρώσει την ψηφοφορία, να φοβίσει τους ανθρώπους», καθώς οι επιθέσεις στη μεθοριακή με την Ουκρανία πόλη συνεχίστηκαν για τρίτο 24ωρο. Η Ρωσίδα εκπρόσωπος υποστήριξε επίσης ότι «οι ΗΠΑ έχουν ετοιμάσει μεγάλο αριθμό ψευδών ειδήσεων κάθε είδους για την προετοιμασία και τη διεξαγωγή των προεδρικών εκλογών», ενώ και ο πρέσβης της Ρωσίας στις ΗΠΑ Ανατόλι Αντόνοφ δήλωσε, σύμφωνα με το δίκτυο Russia Today, ότι οι επιθέσεις των χάκερ στο σύστημα των ρωσικών εκλογών γίνονται «ολοφάνερα όχι χωρίς τη βοήθεια χωρών της Δύσης».

Η Μαρία Ζαχάροβα δήλωσε επίσης ότι «παρά τις δολοπλοκίες της Δύσης, θα ολοκληρωθεί το έργο των εκλογών στις ρωσικές διπλωματικές αποστολές στο εξωτερικό», αναφερόμενη σε περιορισμούς και δυσκολίες, που υπήρξαν σε μια σειρά χώρες, με σοβαρότερες εξ αυτών τη σύγκρουση της Μόσχας με την κυβέρνηση της Μολδαβίας, η οποία δεν αναγνώρισε και καταδίκασε τη λειτουργία ρωσικών εκλογικών τμημάτων στην αποσχισθείσα περιφέρεια της Υπερδνειστερίας, που είναι έδαφος της Μολδαβίας, αλλά οι αυτόνομες τοπικές Αρχές της τελούν υπό ρωσική προστασία.

Κατά τον ειδικό εντεταλμένο του ρωσικού ΥΠΕΞ «για τα εγκλήματα του καθεστώτος του Κιέβου» Ροντιόν Μιρόσνικ, «η Ρωσία παρακολουθεί προσεκτικά όλες τις προσπάθειες εξωτερικής επίδρασης στην εκλογική διαδικασία στη χώρα» και «τα συμπεράσματα για το ζήτημα αυτό θα εξαχθούν αργότερα», καθώς οι προσπάθειες αυτές αποτελούν «έγκλημα κατά της κρατικής υπόστασης» της Ρωσίας, σύμφωνα με το πρακτορείο «ΡΙΑ-Νόβοστι».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Θ. Θεοφίλου: Από «μαύρο πρόβατο» της ΕΕ η Κύπρος αναδείχθηκε σε γέφυρα προς τη Μ. Ανατολή

Η Κύπρος εντάχθηκε στην ΕΕ στιγματισμένη ως το «μαύρο πρόβατο», λόγω της απόρριψης του σχεδίου Ανάν από την ελληνοκυπριακή κοινότητα, ένα στίγμα που ήταν...

Ανακηρύσσονται εκλεγέντες Πρόεδροι-Μέλη Κοινοτικών Συμβουλίων άνευ ανθυποψηφίου

Ανακηρύσσονται σήμερα, Μεγάλη Τρίτη, ως εκλεγέντες οι Πρόεδροι και τα Μέλη Κοινοτικών Συμβουλίων που εξελέγησαν άνευ ανθυποψηφίου. Σύμφωνα με το Υπουργείο Εσωτερικών, μετά την ολοκλήρωση της...

Αυξημένα μέτρα οδικής ασφάλειας από Αστυνομία το Πάσχα και την Ανάσταση

Αυξημένα μέτρα οδικής ασφάλειας, με σκοπό την προστασία των πολιτών που θα διακινούνται στο οδικό δίκτυο, θα λάβει η Αστυνομία Κύπρου, όπως κάθε χρόνο,...

Δαπάνες νοικοκυριών και επενδύσεις οδηγούν σε ανάπτυξη 0,2% τη γαλλική οικονομία

Η γαλλική οικονομία σημείωσε μικρή ανάπτυξη το πρώτο τρίμηνο, κυρίως λόγω των δαπανών νοικοκυριών και των επενδύσεων, σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία από τη στατιστική...

ΑΣΔΥΚ: Επίκαιρο το μήνυμα της Πρωτομαγιάς για αξιοπρεπή εργασία

Το μήνυμα της εργατικής Πρωτομαγιάς για συνεχή διεκδίκηση για αξιοπρεπή εργασία και μισθούς παραμένει επίκαιρο, αναφέρει η Ανεξάρτητη Συντεχνία Δημοσίων Υπαλλήλων Κύπρου (ΑΣΔΥΚ), τιμώντας "τους πρωτεργάτες...

Στην παρουσία Φον ντερ Λάιεν εκδήλωση στο Προεδρικό για 20χρονα από την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ

Παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη και της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση εορτασμού της 20ης επετείου από...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!