21.9 C
Nicosia
Παρασκευή 24 Μάιος 2024 | 1:06

Πέθανε στη φυλακή ο Αλεξέι Ναβάλνι – Το πρώτο σχόλιο του Κρεμλίνου

Τον θάνατο του ηγέτη της ρωσικής αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι ανακοίνωσαν οι σωφρονιστικές αρχές.

Ο Αλεξέι Ναβάλνι πέθανε στη σωφρονιστική αποικία αριθ. 3 στην αυτόνομη περιφέρεια Γιαμαλο-Νένετς, ανέφερε την Παρασκευή το περιφερειακό τμήμα της Ομοσπονδιακής Σωφρονιστικής Υπηρεσίας.

«Στις 16 Φεβρουαρίου του τρέχοντος έτους, στη σωφρονιστική αποικία αριθ. 3, ο κατάδικος Navalny A.A. αισθάνθηκε αδιαθεσία μετά από έναν περίπατο, χάνοντας σχεδόν αμέσως τις αισθήσεις του. Άμεσα έφθασαν ιατρικοί υπάλληλοι από το ίδρυμα και κλήθηκε ιατρική ομάδα έκτακτης ανάγκης», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

«Πραγματοποιήθηκαν όλα τα απαραίτητα μέτρα ανάνηψης, αλλά δεν απέδωσαν θετικά αποτελέσματα. Οι γιατροί των επειγόντων περιστατικών επιβεβαίωσαν τον θάνατο του κατάδικου. Τα αίτια του θανάτου βρίσκονται υπό εξακρίβωση», προσθέτει η ανακοίνωση.

Η Ομοσπονδιακή Σωφρονιστική Υπηρεσία (FSIN) πραγματοποιεί όλους τους απαραίτητους ελέγχους σε σχέση με τον θάνατο του Αλεξέι Ναβάλνι, δήλωσε ο Ντμίτρι Πεσκόφ, εκπρόσωπος Τύπου του Ρώσου Προέδρου, στην πρώτη αντίδραση του Κρεμλίνου. «Απ’ όσο γνωρίζουμε, τώρα, σύμφωνα με όλους τους ισχύοντες κανόνες, η FSIN ασχολείται με όλους τους ελέγχους, τις διευκρινίσεις κλπ. Υπάρχει ένα συγκεκριμένο σύνολο κανόνων από τους οποίους καθοδηγείται η Υπηρεσία», δήλωσε ο Πεσκοφ στους δημοσιογράφους.

Ενημερώθηκε ο Πούτιν – Το πρώτο σχόλιο του Κρεμλίνου

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν ενημερώθηκε για τον θάνατο του Αλεξέι Ναβάλνι, μετέδωσε το πρακτορείο TASS.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε ότι οι ρωσικές σωφρονιστικές αρχές προχωρούν σε όλους τους απαραίτητους ελέγχους σχετικά με τον θάνατο του φυλακισμένου αντιφρονούντα.

Όπως πρόσθεσε, δεν έχει πληροφορίες για το θέμα.

Εκπρόσωπος Ναβάλνι: Αν αληθεύει η είδηση, τότε τον σκότωσε ο Πούτιν

Η εκπρόσωπος του Αλεξέι Ναβάλνι, Κίρα Γιάρμις, δήλωσε ότι δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσει τον θάνατό του και πρόσθεσε ότι ο δικηγόρος του Ναβάλνι ταξιδεύει προς την φυλακή στον Αρκτικό Κύκλο.

Την ίδια δήλωση με την Γιάρμις έκανε και ο βοηθός του Ναβάλνι: «Οι ρωσικές αρχές δημοσιοποιούν μια ομολογία ότι σκότωσαν τον Αλεξέι Ναβάλνι στη φυλακή. Δεν έχουμε κανένα τρόπο να το επιβεβαιώσουμε ή να αποδείξουμε ότι αυτό δεν αληθεύει», έγραψε στο Χ ο Λεονίντ Βολκόφ. «Δεν έχουμε καμία βάση να πιστεύουμε την κρατική προπαγάνδα», έγραψε ο Βολκόφ προσθέτοντας ότι «αν αληθεύει η είδηση, τότε ο Πούτιν είναι αυτός που σκότωσε τον Ναβάλνι».

«Η Ε.Ε. θεωρεί το ρωσικό καθεστώς αποκλειστικό υπεύθυνο για τον θάνατό του»

«Ο Αλεξέι Ναβάλνι πολέμησε για τις αξίες της ελευθερίας και της δημοκρατίας. Για τα ιδανικά του, έκανε την απόλυτη θυσία» ανέφερε σε δήλωσή του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

«Η Ε.Ε. θεωρεί το ρωσικό καθεστώς ως αποκλειστικό υπεύθυνο για αυτόν τον τραγικό θάνατο» πρόσθεσε ο κ. Μισέλ.

«Εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένειά του. Και σε αυτούς που αγωνίζονται για τη δημοκρατία σε όλο τον κόσμο στις πιο σκοτεινές συνθήκες» πρόσθεσε και συμπλήρωσε: «Μαχητές πεθαίνουν. Αλλά ο αγώνας για ελευθερία δεν τελειώνει ποτέ».

Ζαχάροβα: Οι κατηγορίες είναι «αποκαλυπτικές για την ίδια τη Δύση»

Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα δήλωσε ότι οι κατηγορίες της Δύσης για τον θάνατο του Αλεξέι Ναβάλνι, είναι «αποκαλυπτικές για την ίδια τη Δύση».

Σε δήλωσή της, ανέφερε ότι τα ιατροδικαστικά αποτελέσματα για το θάνατο του Ναβάλνι δεν είναι ακόμα διαθέσιμα, όμως η Δύση έχει ήδη καταλήξει στα δικά της συμπεράσματα.

Μουράτοφ: Είναι δολοφονία

Ο Ρώσος δημοσιογράφος, βραβευμένος με Νόμπελ Ειρήνης, Ντμίτρι Μουράτοφ, δήλωσε στο Reuters ότι ο θάνατος του Αλεξέι Ναβάλνι είναι «δολοφονία».

Εξέφρασε, δε, την εκτίμηση ότι οι συνθήκες κράτησής του είναι αυτές που οδήγησαν στον θάνατό του.

Στα τέλη Ιανουαρίου, είχε γίνει γνωστό ότι ο Ναβάλνι είχε τεθεί σε απομόνωση επειδή «συστήθηκε λανθασμένα» σε φρουρό, όπως δήλωσε τότε η εκπρόσωπός του, Κίρα Γιάρμις. Αυτή ήταν η 25η φορά που ο Ναβάλνι τέθηκε σε απομόνωση, σύμφωνα με την εκπρόσωπό του.

Ο Ναβάλνι κατήγγειλε επανειλημμένα ότι οι κατηγορίες εις βάρος του ήταν κατασκευασμένες, με στόχο να τον κρατήσουν μακριά από τα πολιτικά δρώμενα

Είχε τεθεί σε απομόνωση 10 ημερών

Ο Ναβάλνι πριν λίγες ημέρες και συγκεκριμένα στις 23 Ιανουαρίου είχε τεθεί σε απομόνωση 10 ημερών. Κι αυτό, επειδή όπως είχε πει η εκπρόσωπός του, δεν δήλωσε το όνομά του με τον προσήκοντα τρόπο σε φρουρό.

Η Κίρα Γιάρμις, η εκπρόσωπός του, είχε δηλώσει, τότε, στην πλατφόρμα Χ ότι ήταν η 25η φορά που ο Ναβάλνι τέθηκε σε απομόνωση και ότι είχε περάσει 283 ημέρες σε τέτοιες συνθήκες.

Ο Ναβάλνι, πρώην δικηγόρος που αφιέρωσε πολλά χρόνια της ζωής του στηλιτεύοντας τη διαφθορά στη Ρωσία και βγάζοντας στη φόρα τα μυστικά της κυβέρνησης Πούτιν βρισκόταν σε σωφροντιστικό ίδρυμα, περίπου 60 χλμ μακριά από τον Αρκτικό Κύκλο.

Ο Ναβάλνι είχε καταδικαστεί να παραμείνει στη φυλακή έως τα 74 έτη του. Ο ίδιος υποστήριζε ότι οι κατηγορίες εις βάρος του ήταν κατασκευασμένες, με στόχο να τον κρατήσουν μακριά από την πολιτική ζωή.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Παύση της διαδικασίας δίωξης ζητούν εκ νέου οι δικηγόροι των μοναχών

Δίκαιη δίκη είναι αυτή που διεξάγεται κατ’ εφαρμογήν των διατάξεων του Καταστατικού Χάρτη και όχι αυτή που διεξάγεται κατά παράβασιν αυτών, αναφέρουν οι δικηγόροι...

Απειλές Ζαχάροβα κατά Λονδίνου: Θα πλήξουμε βρετανικούς στόχους, εάν ρωσικό έδαφος χτυπηθεί από βρετανικά όπλα

Η Μόσχα θα απαντήσει πλήττοντας βρετανικούς στόχους, εάν βρετανικά όπλα χρησιμοποιηθούν από την Ουκρανία για να πληγεί ρωσικό έδαφος, δήλωσε σήμερα η εκπρόσωπος του...

Ευρωεκλογές 2024: Κυρίαρχη η -απούσα- ακροδεξιά στο debate – Άνοιγμα φον ντερ Λάιεν στη Μελόνι

Ελίζα Καραγιώργη • [email protected] Μιάμιση ώρα διήρκησε το τελευταίο πριν τις κάλπες της 9ης Ιουνίου, debate των υποψήφιων για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η ευρωπαϊκή άμυνα και η...

ΗΠΑ: Σαρωτικός ανεμοστρόβιλος πέρασε από το κεντρικό τμήμα της χώρας- Τουλάχιστον πέντε νεκροί

Σοβαρές ζημιές, αλλά και πέντε θάνατοι είναι ο τραγικός απολογισμός από το πέρασμα ενός ανεμοστρόβιλου από την Αϊόβα την Τρίτη, στις κεντρικές ΗΠΑ. Σπίτια ισοπεδώθηκαν και...

Κοινή επιστολή Μητσοτάκη – Τουσκ σε Φον ντερ Λάιεν για ευρωπαϊκή αεράμυνα «Iron dome»

Τη δημιουργία μίας κοινής ασπίδας για την αεράμυνα της Ευρώπης, με κοινοτική χρηματοδότηση, ζητούν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο ομόλογός του της Πολωνίας Ντόναλντ Τουσκ, με...

Εγκαινιάστηκε από Υφυπουργό Τουρισμού το Limassol Boat Show στη μαρίνα Λεμεσού

Τη ναυτική έκθεση Limassol Boat Show, εγκαινίασε, το απόγευμα της Πέμπτης, στη μαρίνα Λεμεσού, ο Υφυπουργός Τουρισμού, Κώστας Κουμής. Σε σύντομο χαιρετισμό του, ο κ.Κουμής...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!